Berta Sándor

Szoftverrel vizsgálhatók az alkalmazottak e-mailjei

A korrupt munkatársak sok problémát okozhatnak a cégeknek, éppen ezért komoly feladat a kiszűrésük. Ebben segíthet az az új szoftver, amit az Ernst & Young és a Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai közösen fejlesztettek ki.

A program az alkalmazottak e-mailjeit,SMS-eit és azonnali üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül küldött értesítéseit vizsgálja át és különböző címszavakat keres azért, hogy megakadályozza az esetleges korrupciós ügyeket vagy csalásokat. Az adatbázisában összesen 3000 kifejezés található meg, ezek között van az "eltussolás", a "senki sem fogja megtudni", az "illegális", a "mérlegen kívüli", a "sikertelen beruházás", a "nem fog hiányozni", a "szürke terület" vagy a "különleges díj". Az alkalmazás azt is felismeri, ha egy üzeneten belül megváltozik a hangnem, ez ugyanis arra utalhat, hogy a küldőre különösen nagy nyomás nehezedik. Ezt támaszthatják alá a "ne hagyj nyomokat" és a hasonló kifejezések.

A kifejlesztett szoftver akkor is riadóztatja az illetékeseket, ha egyes munkatársak írásban azt kérik az egyik kollégájuktól, hogy személyesen keressék fel őket az irodájukban vagy a beszélgetést telefonon keresztül folytassák. Mindkét dolog arra utalhat, hogy nem akarnak nyomokat hagyni maguk után. A cél a gyors és olcsó felderítés.

Az új szoftvert néhány amerikai konszern már három éve használja és az Ernst & Young most szeretné Európában is elérhetővé tenni. Rashmi Joshi, az Ernst & Young illetékes vezetője, egyben csalási szakértője közölte, hogy a vállalatok az ilyen rendszerek segítségével milliókat takaríthatnak meg. Sok cégnél az e-mail a fő kommunikációs eszköz, de az elektronikus levélforgalom a biztonsági előírások megalkotásánál szinte egyáltalán nem játszik szerepet. Eddig általában csak akkor elemezték az e-maileket ha konkrét gyanú merült fel. A legtöbb társaság alapvetően a pénzmozgások felügyeletére koncentrál, ez pedig hiba, hiszen a munkatársak több ezer e-mailben osztják meg egymással és külső emberekkel a különböző információkat.

Az elmúlt évek botrányai után ugyanakkor az figyelhető meg, hogy a vállalatok igyekeznek megelőzni a káros tevékenységeket és szokatlan folyamatok után kutatnak. A megalkotott program anonim módon kutatja át az elektronikus leveleket, éppen ezért a legtöbb állam adatvédelmi törvényével összhangban működik. A rendszer különösen érdekes lehet a pénzügyi szektor szereplőinek, hiszen így megelőzhető a korrupt tőzsdei brókerek tevékenysége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mx5 kevin #8
  Ezzel sok ujjat nem mondtak,Google keresés alapján e-maileken Fórumokon böngésző fejlécében biztos vagyok benne hogy ugyan úgy eljátsszák ezt a magyar titkosszolgálatok is az előfizetőkkel csak nem verik nagydobra. Telefonnál meg egyértelmű hogy így van már régóta.Aztán aki gyanús annak elkezdik lehallgatni a kommunikációját plusz lehallgatni a telefonját.A szolgáltatók a fejléc forgalmát naplózzák már csak ezt önmagában lehet ilyen célra használni bizonyos kulcsszavakat meglátogatott web helyeket ha fennakad a listán gyakran akkor vannak emberek akik eldöntik hogy rászállnak az illetőre vagy nem.
 • nextman #7
  Es az igy gyanusnak talalt levelek ember altali megnezese nem ugyanugy megserti az adatvedelmi eloirasokat?
 • Magiszter #6
  Én ezért bootolok VHD-ből* amit magamnak csináltam. Ide csak akkor raknak keyloggert ha én megengedem :)
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  (*meg azért mert a céges előtelepített vackon a programok fele hibás/nem működik amit használnék. Pl a "gyári" novell rossz meghajtókat auto-mountol állandóan. A netről húzott kliens pedig elsőre és mindig a jókat... arról nem is beszélek hogy a sebesség és a boot-idő kb háromszorosa így és nincs 97 háttérben futó folyamat non-stop)


  "persze legalisan"

  Csak akkor legális ha te a szerződésben beleegyeztél hogy megfigyelhessenek. Ugyanúgy mint ahogy ki kell tenni táblát ha be van kamerázva egy hely. Hiába egy magán lakás és csak bent van kamera, az ajtóra ki kell tenned hogy "Ki itt belépsz hagyj fel minden reménnyel".
  Persze ez csak magyar viszonylatban. Külföldön biztos máshogy van.
 • fszrtkvltzttni #5
  Gyűjé má he, lenne egy kis suvasztani való, csak úgy suttyomban.
 • MANOWAR #4
  Egyreszt igazatok van, masreszt ez a progi szerintem azert nem csak ezeket figyeli. Lehet keyloger vagy barmi mas is benne es persze legalisan ha mar megvetted....ez esetben tok mindegy hova vagy beregelve vagy milyen komunikacios progit hasznalsz.
 • qrd0xQSt2rdvnu #3
  Igen, nekem is egyből ez a személyes vagy telefonos irányba terelés egyből kiverte a biztosítékot. Faszságnak tartom az egészet, de biztos van valami értelme, ha sok pénzt beletoltak és hasznosnak találják. Max nem az az értelme, mint amit nyilvánosan beismernek.
 • Magiszter #2
  Ezzel igazából csak a síkhülyéket tudják megfogni, akik a céges levelezőn végzik a pénzmosást/korrupciót/adócsalást/akármit. Akinek egy lepkénél több esze van beregisztrál egy gmail-t valami random névere és azon csinálja. Akinek ennél is több azok már komolyabban is bevédik magukat. Márpedig az utóbbi két csoport akik veszélyesek egy cégre nézve, nem Géza bácsi aki A4-es rajzlapokat lop a pénzverdéből.

  "szoftver akkor is riadóztatja az illetékeseket, ha egyes munkatársak írásban azt kérik az egyik kollégájuktól, hogy személyesen keressék fel őket az irodájukban"

  Jaj! Akkor mellettem két biztonsági őr reggel 8-17-ig ott állna és stream-elné a beszélgetéseket a főnök irodájába, mivel én amit lehet személyesen intézek, nem e-mail-ben vagy telefonon. Az esetek 80%-ában IM-ben azzal nyitok hogy "amit tudsz gyere át és beszéljük meg". Esetleg én keresem fel azt akitől akarok valamit. Még sem lopok/csalok a céges dolgokkal, hiszen érdekem hogy jól mennyen a vállalat...

  Nah mindegy, szerintem ez hülyeség. Csak arra jó hogy a dolgozók 0-24-ben legyenek megfigyelve a végén és ha ki akarnak rúgni valakit akkor könnyebb okot találni rá.
 • dchard #1
  Ki az az ostoba [email protected] aki céges levelezőrendszeren keresztül korrumpálódik, vagy egyáltalán emailben, vagy céges telefonon, vagy céges bármin...