Alex

Borús felhők az ágazat egén

Szinte minden gyártó megszenvedi az okostelefonok okozta nyomást, amire eltérő stratégiákkal válaszolnak a gyártók. A kompaktok a vesztesek.

Míg 2010-ben 17, 2011-ben már az amerikaiak által készített fotók 27 százaléka készült okostelefonnal, így nem kell nagy bátorság annak megjóslásához, hogy tavaly ez az arány még tovább nőtt. Ez azért probléma, mert a Gfk piackutató cég közlése szerint 2010-ben a fényképezőgép-gyártók bevételének 48 százaléka jött ebből a szegmensből, míg 2011-ben már csak 37 százalék. Eközben a DSLR piac a következő három évben 50 százalékos növekedésre számíthat, de a gyors zuhanást nehéz termékfejlesztési szempontból követni, hiszen évek kellenek az átállásra.

A Canon 2012-ben 2 százalékkal kevesebb fényképezőgépet adott el, 2013-ra pedig 7 százalékos csökkenést jósol magának. Az összvolumen csökkenést ugyan némileg ellensúlyozza a drágább DSLR szegmens 14 százalékos emelkedése, de a teljes piac ettől még enyhén süllyed és a termékeken elérhető nyereséghányad is csökken. A kompakt szegmens eltűnése talán az Olympust érinti a legsúlyosabban, mely egy éveken át tartó könyvelési csalás-sorozat miatt egyébként is szenved: 11 millió dolláros csökkenést terveztek a fényképezőgép részlegben, a hiány azonban 87 millió dollárra nőtt.


A Sony hatalmas lehetőség előtt áll, hiszen amellett, hogy a fényképezőgépek minden szegmensében jelen van, még okostelefonjai is sikeresek

A legjobban a Nikon tartja magát, köszönhetően az "1" és a Coolpix sorozat sikerének, míg a jövő ígéretének a Sony számít, mely a front mindkét oldalán szerepel, hiszen mind tükörreflexes, mind kompakt termékvonala erős, ráadásul egy újonnan feltörekvő területen, a tükör nélküli cserélhető objektíves eszközök piacán is jelentős szereplő a Panasonic és az Olympus társaságában.

Ha ezek a statisztikák nem elegek a digitális fényképezőgép-gyártók borús kilátásaihoz, egy új multivakus LED technológiát leíró Google-szabadalom miatt is aggódhatnak, ami az okostelefonok lencséje köré rakott fénykoszorúval javítja fel a felvételek minőségét. Ha működik, a hordozható eszközök még versenyképesebbek lesznek, és még több kompakt-használót nyernek meg maguknak. Az olyan képességek kifejlesztése, mint a vízállóság, a 3D fotózás lehetősége vagy az intelligens fókusz talán némileg lassítja a folyamatot, és meg tudja győzni a vásárlókat, hogy hiába van jó okostelefonjuk, érdemes egy fényképezőgépre is beruházni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lateralus #6
  A cikk az olcsóbb kompakt gépek visszaszorulásáról szól. Ezeket tényleg erősen szorongatják a telefonok.

  A DSLR köszöni, jól van. Ahogy a cikkben is utaltak rá, még évekig emelkedik az eladásuk. Jól fejlődik a cserélhető objektíves kompaktok szegmense is.

  Aki komolyabban gondolja a fotózást, inkább ezek felé lép. Aki csak kattintgatni akar, annak kis kompakt helyett jó a telefon is.
 • Kurfürst #5
  Na ne! 150-ért már simán olyan DSLR-t kapsz ami a régi csúcs filmes gépeket nagyságrendekkel veri. Egy Nikon D5200 vagy hasonló kategória már egy igen jó kis gép és nem limitál be túlzottan ha tudsz fényképezni és van szemed hozzá.

  Nem kötelező ám minden évben váltani, hacsak nem vagy igazán profi és jólmenő fotós. Döbbenetesen jó képeket lehet ezekkel a gépekkel is csinálni, megfelelő optikával. 300 körül már lehet igazi "profi" szolgáltatásokat nyújtó gépet kapni, efölött igazából már tényleg a profi igényeket szolgálják ki a gépek, inkrementális szolgáltatásbővüléssel - kicsit még profibb fénymérés, még gyorsabb fókusz stb. Az átlagfelhasználónál ezek a szolgáltatások annyira nem számítanak, de pl. egy sportriporternek viszont igen, mert neki a másodperc tört része áll csak rendelkezésre, hogy azt a bizonyos gólt tűélesen és eladhatóan megörökítse...
 • Sequoyah #4
  100k-ért nagyon jó DSLR-t kapsz, 200k-ért már a segged is kinyalja. De 40k-ért is lehet használt Nikon D40-et venni, ami nagyságrendekkel jobb képeket csinál, mint bármelyik telefon, akár profi minőségre is képes. Plusz olyan sebességet, és kezelhetőséget kínálnak, amit egy telefon sosem fog.

 • asgh #3
  Egyetértek. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a DSLR-ek átvették az amatőrfilmes (nem homevideós) videókamerák szerepét is, akkor semmiképpen sem temetném a DSLR-eket.
 • jocco #2
  A dslr piac nem haldoklik sőt épp hogy nő még a drágább szegmensben is, a kis kompaktok kezdenek kihalni.
  Az ad hoc csak lövöm amit látok aztán megosztom generációnak sokkal kényelmesebb egy mobil mint egy külön kompaktot hurcibálni. A képminőség meg a netes felületre bőven jó, sőt jó fényviszonyok mellett nem is annyira nagy a különbség.
  A minőségi fotózás meg egyértelműen tolódik át már az amatőr szinten is a dslr-ek/milc felé. Bár ezzel az igénnyel a gyártók még nem nagyon tudnak mit kezdeni s az alsóbb szinteken rendre belementek a megapixel háborúba ezzel "agyonvágva" a nagyobb érzékelő jel/zaj előnyét.
  Gyakorlatilag mostanra annyira felsrófolták már a megapixeleket, hogy minőséget nagyobb érzékenységen már csak az FF-es vázaktól várhatunk, a kompromisszum mentes kezelhetőség mellett, mert a funkciókat is mintha baltával farigcsálnák az olcsóbb gépekbe s csak a véletlenen múlik melyik funkció melyik típusba kerül melyikbe nem. Most úgy látom a GPS meg a WIFI-be látják a megváltót mert fő funkcióként azok kerülnek bele az uj gépekbe.
 • freeapro #1
  Nem csodálom, hogy halódik a DSLR piac, jó gép nincs 600.000Ft alatt, de inkább milla fölött kapsz jót. Az analóg korszakban a csúcs SLR egy nagyságrenddel olcsóbb volt és jobban tartotta az árát.