Alex

A minőségi modellek felé tolódik el a kereslet

A MILC-ek piaca továbbra is erősen bővül, míg a kompaktoké esik. A vezeték nélküli továbbítás lehetősége nagyon kelendővé teszi bármelyik típust.

A japán iparági ernyőszervezet, a CIPA (Camera & Imaging Products Association) adatai szerint a tükör nélküli cserélhető objektíves készülékek eladásai idén októberben tavalyhoz viszonyítva 42 százalékkal bővültek. Októberben több, mint 2 millió ilyen modellt szállítottak le a gyártók, míg az objektívek eladása 22 százalékkal nőtt. A bővülés jelentős része az Egyesült Államokra (ott robbanásszerű, 50% volt a kereslet növekedése), illetve Európára esett (kontinensunkön 36% a növekedés), míg a belső, szigetországi piacuk majdhogynem változatlan maradt.


Pentax Q - a MILC-ek a kis méretet kiváló képminőséggel párosítják

Mivel azonban ezen típusok elég csekély részét teszik ki a teljes piacnak, a CIPA tagok üzemeit 21,8 százalékkal kevesebb fényképezőgép hagyta el, köszönhetően annak, hogy a fix optikás kompakt fényképezőgépek gyártása 30,5 százalékkal csökkent ugyanezen időszakban. Ennek oka egyrészt a meglévő eleve magas elterjedtség, másik oldalon az okostelefonok által támasztott nyomás lehet, ami miatt az embereknek nincs szüksége olcsó, belépő szintű eszközre. Ezzel szemben a nagy zoomtartományú, jellemzőkben gazdag típusok iránt továbbra is nő az igény: a superzoomok 9 százalékos bővülésnek örülhetnek, míg a Wi-Fi képes fényképezőgépek eladása megháromszorozódott, 195 százalékkal nőtt 2011 októberéhez képest.

Értékét tekintve a piac kapitalizációja alig változott, 4,1 %-al esett, tehát a jelentős darabszámbeli csökkenést látva megállapítható, hogy a drágább típusok felé tolódnak el a vásárlások. Szintén érdemes kiemelni egy kapcsolódó szegmenst, a kiegészítőkét, melyet szintén a DSLR készülékek bővülése húz fel. Ezek tulajdonosainak szaporodása kellemesen érinti a táska, vaku, állvány és egyéb tartozékok piacát. Mivel a CIPA tagjai között vannak a legnagyobb márkák (Canon, Nikon, Olympus, Sony, Panasonic és Fujifilm), ezért adataik reprezentatívnak mondhatók a teljes szektorra nézve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!