Berta Sándor

Bemutatták a H.265 videokodeket

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) tagjai megállapodtak a H.265, más néven High Efficiency Video Coding (HEVC) videokodek elfogadásáról. Használata csökkentheti a hálózatok terhelését.

Az új videokodek a H.264/MPEG-4 AVC-kodekre épül. Az ITU becslései alapján jelenleg a globális online adatforgalom fele köszönhető a videóknak, ezért nagyon hasznos lehet egy az eddigieknél sokkal hatékonyabb kodek. A szervezet sajtóközleménye szerint az új szabvány High Efficiency Video Coding (HEVC) néven lesz ismert, miközben az ITU-nál H.265 (ISO/IEC 23008-2) néven jegyzik majd. A fő különbség a H.264-hez képest, hogy a felvételek internetes továbbításakor feleakkora sávszélességre lesz szükség. Jelenleg az online elérhető videók kereken 80 százaléka készül a H.264 segítségével, így ezáltal ez a legnépszerűbb videoszabvány. Az új kodeket az ITU Video Coding Experts Group (VCEG) és ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) közösen fejlesztette ki.


Dr. Hamadoun I. Touré, az ITU főtitkára kiemelte: az ITU-T H.264 megalapozta a video-ökorendszer gyors fejlődését, és sokan használták azért, hogy kiváltsák vele a saját tömörítési algoritmusaikat. Az ágazat továbbra is megbízik a szervezetben és partnereiben, s nincs kétsége afelől, hogy az új szabvány ugyanolyan hatékony lesz, mint az elődje, hogyha arról van szó, hogy ebben a gyorsan fejlődő ágazatban biztosítani kell az innováció új hullámát.

Az ITU adatai alapján az ATEME, a Broadcom, a Cyberlink, az Ericsson, a Fraunhofer HHI, a Mitsubishi és az NHK máris elérhetővé tették a H.265 kodeket támogató saját megoldásaikat. A szabvány elég rugalmas ahhoz, hogy a különböző videoalkalmazásokkal is kompatibilis legyen, függetlenül attól, hogy a mobil eszközökön vagy a nagy felbontású televíziókon való használatról van szó. A jövőben szeteroszkópikus és 3D-videó kódolókat is beépítenének az új szabványba.

Az új MPEG HD erősebben tömörít, mint a H.264, így jelentős mértékben lecsökkenthető a videók mérete. "Mindez azt jelenti, hogy a bitrátát megfelezhetjük és ennek ellenére ugyanolyan képminőséget kapunk. Másképp fogalmazva: a meglévő sávszélesség mellett is megduplázhatjuk a televíziós csatornák számát" - közölte tavaly augusztusban Per Fröjdh svéd szakember. A HEVC először a mobil platformokon bukkanhat fel, de a Samsung januárban olyan plazmatévét mutatott be, amely natív támogatásban részesíti a HEVC kódolású tartalmakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kjhun #13
    Hát az lehet, hogy nem lesz elég már erre a 400Mhz-es processzor. Vagyis valamivel többet fognak fogyasztani, az erőssebb hardverigény miatt, és drágább is lesz. PC-nek ez szerintem az i7-es procik korában, meg 2GB-os videokarival megtámogatva meg se kottyan neki. De a boxok/kis kütyük azok lehet hogy gyengék lesznek hozzá. Bár az okos cuccokban is már lassan 2-3Ghz-en megy a processzor, meg 4 magos VGA-k lesz(nek) bennük.
  • zola2000 #12
    Értem én, hogy kisebb sávszéllel ugyanolyan jó kép, de ... GÉPIGÉNY?!

    (nem PCre értem, de pl telefon - tablet - okostvt lehet cserélni, nem elég a lejátszót frissíteni ha az ilyenek elterjednek)
  • FoodLFG #11
    Úgy tudom, hogy voltak licenszelési problémák már a h264-el is. Konkrétan fizetni kell érte, ezért az opera pl nem is támogatja...
    Gondolom ezzel az új verzióval is ez a helyzet... teljesen véletlenül persze...
  • jézusom #10
    Ez az új kodek 3D-re lesz jó, ugyanis ha a régi képet, és az újat egyszerre nézzük megfelelő szemüvegben, akkor a bácsi ki fog jönni képből.]
  • item #9
  • kjhun #8
    Hát azért reméljük, nem így állnak hozzá majd a földi DVB-T platformon, ha áttérnének erre a kodekre. Kérdés, hogy mikorra lépik ezt meg? És a DVB-T2-vel akarják ezt, vagy a T3-mal inkább, ha az még fejlesztés/kidolgozás alatt van. Csak nehogy a T2-őt és HEVC kodeket támogató set-top-box-ot kelljen már 1-2 év múlva beszerezni, az analóg adások lekapcsolása után, mert az eléggé gáz lesz. Pláne aki(k) mostanában beszerzett/vásárol majd boxot/lapos tv-t, a jelenlegi rendszer vételéhez.

    Ha már jobban tömörít, inkább jobb képminőség legyen, mintsem még 2* annyi töltelékcsatorna. (Jelenleg 3 mux-on 31 tv adás vehető.)
  • knightbali #7
    Látok magam előtt egy embert aki megnyom egy piros gombot és egy felrobbanó épületet a kommentedet olvasva.
  • heist #6
    Miattam ne csinálják, én nem vagyok egy youtube-buzi, havonta ha 2-3 videót megnézek rajta akkor az már sok...
  • kvp #5
    A ket codec kozott minimalis kulonbseg van, csak a predikcio merteket es a tomoritesi szotar meretet noveltek meg. Az algoritmus elonye, hogy idealis eseten csokkent 50%-ra a savszel igeny. Nem idealis esetben pedig pont ugyanakkora, mint az elodjenel. Ha viszont a csatorna fele akkora (helysporolasbol), akkor minden nem idealis esetben pixelesebb kepet kapunk mint a korabbi valtozatnal. Tehat tomoritesre jo, de ha savszel limit tartozik hozza, akkor sokkal rosszabb is lehet.
  • noland #4
    Aha, és úgy tűnik térbe is beforgatja a képet. Fantastische :)

    Amúgy a színkérdés mióta színes film van létezik, más a színezettség a 30 as évek filmjein , a 60-70 es és a 2000 években. Ma már rengeteg digitális film emulátor létezik, amik ismerik a valaha létezett filmek sajátosságait.