Berta Sándor

9 éves "kalóz" laptopját foglalták le Finnországban


A CIAPC tavaly májusban beperelte a zeneipar nyomására az Elisa nevű helyi internetszolgáltatót. Célja az volt, hogy a bíróság kötelezze a céget a The Pirate Bay rendszereihez való felhasználói hozzáférések blokkolására, majd öt felhasználót vett célkeresztbe. Ezúttal azonban egy 9 éves kislány lett a szervezet a legújabb áldozata.

A CIAPC rendszeresen küld leveleket a felhasználóknak. Ezekben hol fenyegetőzik, hogy így vegye rá az illetőt az illegálisan másolt tartalmak terjesztésének abbahagyására, hol pedig különböző összegeket követel azért cserébe, hogy az internetező megússza a bírósági eljárást. A szervezet ezúttal 600 eurós kártérítésről szóló követelést küldött egy finn családnak, amely a gyanú alapján a The Pirate Bay rendszeréből töltött le különböző tartalmakat. Miután sem válasz, sem a követelt összeg nem érkezett meg, ezért rendőrök kutatták át a lakást.

Kiderült, hogy a cselekményt nem a családfő, hanem 9 éves kislánya követte el, ráadásul tudtán kívül. A zsebpénzéből nem tudta ugyanis megvásárolni a Chisu nevű énekesnő egyik albumát, ezért letöltötte a The Pirate Bay segítségével. Később kiderült, hogy a letöltött anyagokat nem lehetett lejátszani, ezért a gyerek másnap bement a boltba és megvásárolta a lemezt. A rendőröket mindez nem hatotta meg, ha már ott voltak, lefoglalták a 9 éves kislány laptopját. A nyomozók felhívták az apa figyelmét arra, hogy a 600 euró befizetésével elkerülhette volna ezt az esetet. Az apa az abszurditás csúcsának nevezte a történteket.


Meglepő módon Chisu a család segítségére sietett és kijelentette: nem szeretné, hogy az ügy miatt bárkit is feljelentsenek vagy bepereljenek, és kiemelte, hogy egyetlen művész sincs rászorulva ilyen jellegű "PR-offenzívára". Az édesapa ennek ellenére szkeptikus volt és közölte: "Elszomorító, hogy még a nagy művészek sem tudják, hogy mit művel a CIAPC, amely az ő nevükben lép fel."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • caius marius #13
  Na úgy látszik a finnek fejlődőképesek!
 • kjhun #12
  Az ügy újabb fejleménye: visszakapja-micimackos-laptopjat-a-kalozkodassal-vadolt-finn-kislany
 • kjhun #11
  laptopot-ajandekoztak-a-torrentezo-kislanynak
 • caius marius #10
  A zene mindenkié. Csak a kiadók hiszik, hogy azt néhány személy birtokolhatja.
  John Lennon
 • Magiszter #9
  Eredetileg ez úgy hangzott hogy nem tudta lejátszani, szólt az apjának aki megvette neki...
  Azért ritkán látni 9 éves gyereket bármit is vásárolni, nemhogy zene-albumokat :)
 • Daza500 #8
  "A zsebpénzéből nem tudta ugyanis megvásárolni a Chisu nevű énekesnő egyik albumát, ezért letöltötte a The Pirate Bay segítségével. Később kiderült, hogy a letöltött anyagokat nem lehetett lejátszani, ezért a gyerek másnap bement a boltba és megvásárolta a lemezt."

  Nem volt rá pénze, de azért másnap megvette a boltban? O_o
 • TheCunami #7
  kis fruskának le kéne vágni a kezét sőt azt is ellenőrizni kellett volna hogy tartanak e otthon kazettás magnót nehogy a rádióból is felvehessék a dalokat
 • tmisi #6
  Érdekes, hogy mindig azokat támadják le, akik egy-két dolgot leszednek néha a netről. Akinek meg otthon hegyekben állnak a warez filmek több száz DVD-n, arra meg rá sem bagóznak.
 • Hawaii #5
  Ez csupán látszólag szól népnevelésről és az emberek ijesztgetéséről. A megélhetési 'jogvédők' is nagyon jól tudják, hogy szélmalomharcot vívnak. Mi több, épp ez a lényeg! A biztos bevétel folytonosságának alapja.
  Hogy morálisan gyakorta vitatható az eljárás? Na bumm! Ez az ára az eredményességnek, amiért az apanázst kapják gazdáiktól. 'Ahol fát vágnak, ott forgács is hullik.'

  Ha hirtelen mindenki szabálykövető magatartást tanúsítana, az ugyanúgy nem szolgálná az érdekeiket, mint ahogy a szabálytalanul közlekedő járművezetők hiánya a trafizó, fegyveres útonállók gazdáiét.
 • caius marius #4
  Pusztuljanak a "jogvédők"!