Hunter

Miért lassulhat a globális felmelegedés?

Kína a napfényt is elhomályosító ipari szennyezése és az üvegházgázok a vártnál kisebb hőelnyelése segíthet megmagyarázni a globális felmelegedés 2000-től tartó csökkenését.

Közel 200 nemzet tűzte ki céljául, hogy visszaszorítja a hőmérsékleteket 2 Celsius fokkal az iparosodás előtti idők értékei alá, sok milliárd dolláros terveket dolgozva ki a fosszilis üzemanyagok felől a zöldebb energia felé történő elmozdulás érdekében. A legtöbb éghajlatkutató az 1990-es évek gyors üteme után 2000-től elfogad "egy látszólagos lassulást" a felmelegedésben, hosszútávon azonban nem látnak okot optimizmusra. "A legegyszerűbb magyarázat az, hogy Kína szulfát kibocsátása nem csökken olyan mértékben, ahogy azt előrejelezték" - mondta Myles Allen, az Oxford Egyetem professzora, aki sok más ország esetében is a szennyezés emelkedését észleli.

A széntüzelésű erőművek által kibocsátott szulfát szennyeződés elhomályosítja a napfényt, ezáltal ellensúlyozza a melegedést, ugyanakkor Allen szerint egy évtized túl rövid a hosszútávú hatások és tendenciák méréséhez. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete szerint az új évezred első évtizede volt a legmelegebb, 2010 és 2005 vitte el a pálmát, nem sokkal a harmadik legmelegebb év, 1998 elől.

Egy még publikálásra váró tanulmány szerint a légkörre a vártnál kevésbé van hatással a fosszilis üzemanyagok égetéséből keletkező elsőszámú üvegházgáz, a széndioxid növekvő koncentrációja. "Ha helyesek a megállapítások, akkor ezek megkönnyítik a globális felmelegedés lassítását, de még mindig drasztikus csökkentéseket kell elérnünk a kibocsátásokban" - tette hozzá Terje Bernsten az Oslo-i Egyetem professzora, a Journal of Climate szaklapban megjelenő tanulmány egyik szerzője, aki szerint a széndioxid koncentráció duplázódása az iparosodás előtti időkhöz képest 1,3-2,9 Celsius fokkal emeli a hőmérsékleteket.

Ez az tartomány az ENSZ Kormányközi Éghajlat-változási Bizottsága (IPCC) által 2007-ben közzétett 2,0-4,5 Celsiusos becslése alatt mozog. A hőmérsékletek jelenleg megközelítőleg 0,8 fokkal az iparosodás előtti értékek fölött vannak. A további emelkedés olyan veszélyes változásokat eredményezhet, mint az Egyesült Államokban a múlt héten pusztító Sandy-hez hasonló nagy erejű viharok szaporodása, emellett a hőhullámok, az aszályok felerősödése, valamint a tengerszint emelkedése.

A tudósok egy viszonylag kis csoportja továbbra is kétségbe vonja az emberi tevékenység éghajlatváltozásra gyakorolt hatását, a jelenséget természetes folyamatokkal magyarázva. Amennyiben ez igazolást nyerne, jóval kisebb lenne az üvegházgáz kibocsátások csökkentését célzó beruházások megvalósításának kényszere. Az MIT nyugalmazott egyetemi tanára, dr. Richard Lindzen a 2000 óta tartó lassulást az óceán és a felszín közötti hőcsere következtében bekövetkezett természetes belső változékonyságnak tulajdonítja, túlzottnak tartva az IPCC által felvázolt kockázatokat.

Egy másik tavaly megjelent tanulmány, ami az elmúlt 21000 év hőmérsékleteinek rekonstruálásán alapult, ugyancsak azt bizonygatta, hogy az éghajlat jóval kevésbé érzékeny a széndioxid koncentrációkra, mint az IPCC becsüli. "Ha igaz, az jó hír lenne" - mondta Andreas Schmitter az Oregon Állami Egyetem kutatója. "A felhők jelentős bizonytalansági tényezők, melyek mellett meg kell említeni az Északi-sarkvidék olvadó altalajából potenciálisan felszabaduló széndioxidot és metánt"

A nemzetek az idén Katarban találkoznak, hogy megkezdjék egy, az éghajlatváltozás lassítására irányuló globális egyezmény terveinek kidolgozását, ami 2020-ban léphetne életbe. Bár Lindzen kitart korábbi becslései mellett, melyek szerint a széndioxid koncentráció megduplázódása mindössze 0,7 Celsius fok körüli emelkedést jelentene, sok tudós vitatja ezt a megállapítást, részben azért, mert a hőmérséklet emelkedés elérte a 0,8 fokot az ipari forradalom óta, pedig a koncentrációk eddig csupán 40 százalékkal növekedtek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • johnfly #36
  Pont erről beszélünk! Sokkal több diplomás ember dolgozik a termelést kiegészítő ágazatokban, mint ahány kétkezi munkás dolgozik a termelésben! Leakasztják a kétszer, két és félszer akkora fizetést (átlagban), olyan munkáért egész hónapban, amit egy becsületesen dolgozó, és a kétkezi munkás gürizésével ekvivalensen hajtó ember egy hét alatt megcsinálna, Erre mi történik? Még többen akarnak olyan munkakört betölteni, ami ezeken az alapokon nyugszik (1.ember ujjat nyálaz, 2. ember felgyűri a papír sarkát, 3. ember lapozza a dossziét, ha nem értenéd, hogy miről beszélek)
  Te is írod, hogy a képzés minősége rakás x...rral egyenlő, de mégsem látod át, hogy a mostani rendszert, csak annak teljes szétverésének árán lehet újjáépíteni? Ebben az országban nem megy másképp!
 • ugh #35
  Mert az a baj hogy kozgazdaszokra ugyvedekre politologusokra stb. dompingszeruen nagy szukseg van, mert toluk mukodik a civilizacio.
  Parasztra(nem pejorativ ertelemben veve, utmunkasra, apolonore, autoszerelore meg nincs mert minek.Nem is kell oket megfizetni.
  A megeheted a penzed ha majd nem lesz mit zabalni, meg nem jutsz el sehova.
  Tok el van baszva a vilag suttyo szineszek, zeneszek meg szaros kozgazdaszok ( a tobbi semmirekellorol mar nem is beszelve) milliokat (milliardokat keresnek) pedig a civilizacionk leepiteseben soxor inkabb kozrejatszanak mint az ellenkezojeben.
  Mig azok akik miatt eljuthatsz egyik helyrol a masikra van mit egyel stb., meg le vannak szarva es nincs nekik melo
  Sot megbasszak oket egy 75 ev koruli nyugdijkorahtarral a fent emlitett reteget kepviselo szarfa*uak. Mert ok el huzzak-vonjak a beluket a munkahelyukon 80 evesen is.Lovesuk sincs milyen melozni bazze...
 • ugh #34
  "Miért lassulhat a globális felmelegedés?"
  Mert lovesuk sincs mitol van, vagy mitol lassul, csak nem merik bevallani mert az olyan ize.
  Es a valotlannal kalkulalagatnak.

  Jo melo mert lehet kapni ra kutatasi tamogatast es lehet mondani barmit mert senki sem ert hozza.
 • OGMontana #33
  Tudod attól még ezek a hiányszakmák (bár ácsból inkább több van, mint kéne, mert eléggé recesszióban van az ingatlanpiac) még mindig sokkalta rosszabbul kereső szakmák, mint egy jogászé vagy egy programozóé. Sőt ácsmunka meg nem is éppen könnyű dolog. Nyáron 30-40 fokban a tetőn a gerendákat emelgetni nem éppen kellemes, télen meg nincs semmi munka sem.
  Szóval inkább elmennek az emberek egyetemre, mert tudják, hogy munkájuk is lesz, és nem kell éhbérért megdögleni. Ha nem lesz itthon munkájuk Németországban és Ausztriában biztosan találnak munkát. Azzal, hogy többszörösére emelték a költségtérítés arányát csak az fogják elérni, hogy a felsőoktatást szép lassan leépítik. Okés a legtöbb helyen így könnyedén be lehet jutni államilag támogatott képzésre, de kicsit gáz, hogy aztán a félévek számával arányosan le kell dolgoznod itthon ugyanennyi évet. Ha nem dolgozod le, akkor kamatostul kell visszafizetned a képzés árát.
  Amúgy a zsidesz is eléggé a cigókat védik. Elég megnézni, hogy mennyi kábelt loptak az utóbbi időkben, és valahogy eddig nem sokat kaptak el belőle.
 • ManoNegra #32
  Mi a magyarázat arra, hogy a kertévék érdekeltek a kissebségszaporításban? A nem PC verziót nagyjából el tudom képzelni, de mi a Te magyarázatod?
 • Nos #31
  Végül is mindegy miről szól a cikk, előbb utóbb elkezdünk rinyálni a politikán. Ezek vagyunk mi.
 • pasi29uk #30
  Magyarország is rendelkezik kvótával illetve néhány ponttal. A kérdés, hogy eladják e más orszégoknak vagy esetleg mi is vásárlók vagyunk mert kevés?
 • Molnibalage #29
  Ez így van. Kedves kormányunk már csak szélsőségekben tud gondolkodni. Múltkor hallottam fél füllel egy matolcsy beszéedet. Nem tudtam, hogy vicc, vagy csak tér-idő generátorba kerültem, mert olyan volt a stílusa és tartalma, hogy nem tudtam, hogy sírjak vagy röhögjek. Ebben az országban nem találok egy politikust sem, akire egy üveg tejet is rá mernék bízni....
 • WoodrowWilson #28
  A diplomás munkanélküliség meg jóval kevesebb, mint az alacsonyabb végzettségűeké, úgyhogy nem értem, miről beszélünk.
 • WoodrowWilson #27
  Ez nagyon szép lenne, ha így lenne, csak nincs így. Először is az elhelyezkedési adatok nem igazolják, hogy a közgazdászoknak nehezebb lett volna munkát találniuk a többi felsőoktatásban végzettnél, sőt amennyire én tudom, még jobban is állnak.
  Másodszor pedig nem, nem átalakítják, hanem megszüntetik. Tavaly még 5 ezer közgazdász tanulhatott állami ösztöndíjjal alapképzésen, idén 250 (ebből 0 üzleti, 250 elméleti), jövőre 0. Tavaly 800 jogász, idén 100, jövőre 0. Ez nem átalakítás, nem csak két véglet létezik. Még ha el is fogadnám, hogy annyi nem kell, mint korábban (egyébként én inkább úgy fogalmazok, hogy olyan minőségben nem kell annyi), az akkor is nonszensz, hogy a nyolcaduk, a huszaduk kell, sőt aztán húzzanak mind a francba.