• OGMontana
    #33
    Tudod attól még ezek a hiányszakmák (bár ácsból inkább több van, mint kéne, mert eléggé recesszióban van az ingatlanpiac) még mindig sokkalta rosszabbul kereső szakmák, mint egy jogászé vagy egy programozóé. Sőt ácsmunka meg nem is éppen könnyű dolog. Nyáron 30-40 fokban a tetőn a gerendákat emelgetni nem éppen kellemes, télen meg nincs semmi munka sem.
    Szóval inkább elmennek az emberek egyetemre, mert tudják, hogy munkájuk is lesz, és nem kell éhbérért megdögleni. Ha nem lesz itthon munkájuk Németországban és Ausztriában biztosan találnak munkát. Azzal, hogy többszörösére emelték a költségtérítés arányát csak az fogják elérni, hogy a felsőoktatást szép lassan leépítik. Okés a legtöbb helyen így könnyedén be lehet jutni államilag támogatott képzésre, de kicsit gáz, hogy aztán a félévek számával arányosan le kell dolgoznod itthon ugyanennyi évet. Ha nem dolgozod le, akkor kamatostul kell visszafizetned a képzés árát.
    Amúgy a zsidesz is eléggé a cigókat védik. Elég megnézni, hogy mennyi kábelt loptak az utóbbi időkben, és valahogy eddig nem sokat kaptak el belőle.