Berta Sándor

"Az Apple fő célja nem a haszonszerzés"

A kaliforniai konszern főtervezője érdekes és rendkívül nagy visszhangot kiváltó előadást tartott a British Embassy's Creative Summit nevű rendezvényen.

Jonathan Ive beszédében kiemelte, hogy Steve Jobs nagyon komoly hatással volt a gondolkodásmódjára, Jobs ugyanis szinte mindent a tökéletes termékek megalkotásának rendelt alá és ezt a gondolkodásmódot igyekezett a munkatársai körében is elterjeszteni. Éppen ezért az Apple számára a fő cél nem a minél nagyobb nyereség elérése, hanem az, hogy jó termékeket tervezzen és készítsen. A jó termékek megalkotására való összpontosítás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az Apple nem akar sok pénzt keresni; a vállalat márciusban 45 milliárd dollárt adott vissza a részvényeseinek és jelenleg a világ legértékesebb technológiai cégének számít.

A 45 éves szakember természetesen örül a kiemelkedő forgalmuknak, de nem az az elsődleges céljuk, hogy a munkájukkal pénzt keressenek. "Talán némileg nyeglén hangzik, de ez az igazság" - fűzte hozzá. A társaság munkatársai akkor igazán elégedettek, ha nagyszerű termékeket dobhatnak piacra. Amennyiben ezek az eszközök keresettek, akkor pedig automatikusan pénzt kereshetnek velük. Ive egyúttal kitért arra is, hogy Steve Jobs felismerte, hogy az 1990-es évek végén bemutatott termékek egyszerűen nem voltak elég jók, az Apple emiatt állt abban az időben közel a csődhöz.


Az Apple főtervezője hangsúlyozta, hogy semmilyen piackutatással nem foglalkoznak mert az csak középszerűséget szül. (Ettől függetlenül azért pár napja, a Samsung elleni perben előkerült egy tanulmány, szóval a szavait illik fenntartásokkal kezelni.) A tervezőknek sokkal nagyobb a felelősségük és nekik kell elsősorban megérteniük, hogy milyen lehetőségek rejlenek az adott termékekben. Hozzátette: számára a formatervezés nem csak egy fontos dolog, hanem egy szükséges előfeltétel. A dizájn megvalósításárt viszont számos egyéb dologról le kell mondani. Nagyon nehéz ugyanakkor jó és mindenekelőtt innovatív formákat létrehozni.

A szakember végül leszögezte, hogy mindez kissé öntelten hangozhat, azonban az Apple az elmúlt években ennek a hozzáállásnak köszönhetően jutott el oda, ahol ma van. A kaliforniai társaság a világ egyik legsikeresebb cége lett, ugyanakkor ez az a szemlélet, ami az emberek számára ellenszenvessé teheti a márkát. Valaki ugyanis vagy rajong az Apple termékeiért és filozófiájáért, vagy ellenzi ezt az egészet. Középút nem létezik. Az iMac, az iPhone és az iPad készülékek dizájnere 2005 óta használhatja a Commander of the British Empire címet, idén januárban pedig lovaggá ütötték. Jonathan Ive új hivatalos címe: "Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire" (KBE).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #152
    "És bár a kontakt lista és a gps koordináták ellopása még valóban nem nagy és kritikus információ (bár ki tudja, van akinél akár az is lehet) de ez a példa is rámutat, hogy nem lehetetlen információhoz jutni a felhasználó tudta nélkül."

    IIRC a felhasznalonak most mar explicit engedelyezni kell az alkalmazasoknak a hozzaferest ezekhez az adatokhoz. Bar lehet, hogy ez csak az iOS6-tal erkezik, OSX-en mar igy van.

    "Ma még csak ennyi, de holnap lehet, hogy egy új biztonsági résen keresztül már kritikusabb adatokhoz jutnak majd hozzá..."

    Lehet, de lehet, hogy nem. Errol felesleges vitatkozni.

    "Csak az a baj, hogy szerintem az Apple-nél a Design és a user experience szintjén kimerűl a "tökéletes termék" fogalma, pedig ez a szint nem csak a tökéleteshez kevés... "

    Az OSX-nel az osszes point release alkalmaval javitottak a rendszer biztonsagan. Szinte az osszes olyan modern security feature megtalalhato benne, mint a Windowsban, vagy a Linuxban.

    "Itt jön be a cég felelőssége, hogy ezt a hamis biztonságérzetet finoman rombolva felhívja a felhasználók figyelmét az esetleges veszélyekre."

    Szinten a 10.8-ban vezettek be a Gatekeeper rendszert. Inkabb idezek, ha nem gond:
    "Gatekeeper[1][2] is an anti-malware feature[3][4] of the Mac OS X operating system. It is included with OS X Mountain Lion. Gatekeeper allows users to restrict which sources they can install applications from, in order to reduce the likelihood of inadvertently executing a Trojan horse.

    Users have three options to restrict the launching of applications:[5]

    Mac App Store
    Allows only applications downloaded from the Mac App Store to be launched.
    Mac App Store and identified developers
    Allows applications downloaded from the Mac App Store and applications signed by certified Apple developers to be launched. This is the default setting in Mountain Lion.
    Anywhere
    Allows all applications to be launched."

    A masodik a default beallitas. Ez pontosan az ilyen jellegu tamadasokkal szemben az egyik vedelmi vonal.
  • vjanika #151
    Ha tudnám a tutit, akkor nem egy mezei IT-s ként dolgoznék, hanem Redmondban, vagy Cupertino-ban keresném halálra magam :-). Mondják meg Ők a tutit mert Ők akaják megalkotni a "tökéleset dolgokat" vagy szerényebben a "nagyszerű dolgokat" De ezért írtam, hogy érdemes lenne legalább felhívni a felhasználóik figyelmét, hogy bizony hiába tesz meg a cég mindent a biztonságukért, attól még Ők (a felhasználók) továbbra is a leggyengébb láncszemet jelentik. Sajnos az Apple kommunikációjában ezt nem látni, sőt pár éve még azzal kampányoltak, hogy a Windows tele van különböző kártevőkkel, bezzeg a Mac-eken biztonságban vannak a felhasználók. Mára ezt a "megkülönböztetést" eltávolították a weboldalukról ( a Flahsback-es fiaskónak gondolom jelentős része volt ebben) de még mindíg hiányzik az a kommunikációból, hogy "Hé kedves felhasználók, óvatosan!" Nem értem miért, ciki lenne? Legalább ennyi.
  • narumon #150
    Oké de még mindig nem tudtál jó ötletet mondani, hogy a jelen példában szereplő iOS "virust", hogy tudnád kiküszöbölni? Mert nincs benne ártó kód, ezt semmi nem fogja neked jelezni, se PC-n se sehol máshol sem.
    Illetve szerintem ebben az esetben az apple megfelelő védelemmel állt elő, hiszen a szoftvert eltávolították. Gondolom itt max napokról volt szó, de ha te írsz egy új virust annak is el kell telnie egy kis időnek mire a virusírtódat felkészítik rá.
    A megoldás itt a user "észnél levése", sajnos erre semmilyen más módszer nincs jelenleg.
  • narumon #149
    Hát windows alá hülye az aki nem tesz fel valamit, nekem is naponta akadnak fent a szitán kártékony programok. Ettől mondjuk az iOS-re tényleg nem hallott még senki virusról, ami nem azt jelenti, hogy nem fog ez változni, de ugye a rendszer felépítéséből fakad, hogy nem nagyon van mit csinálnia egy virusnak.
  • lordsithlord #148
    Az IOS és az OSX most körülbelül ott tart vírusvédelmileg, mint anno pár éve a Linux disztrók. azoknál is mindenki azt mondta, hogy márpedig a Linux nem kaphat vírust, aztán jött a pofára esés, mikor kiderült, hogy hoppá és mégis.

    A probléma az, hogy hiába volt már több eset is Linuxon, az azt használók anno oly mértékben lettek hamis biztonságérzetbe ringatva, hogy a mai napig nem fogadják el, hogy igenis létezik Linux alá is vírus.

    Az IOS - OSX ugyanígy van, hiába van már példa rá, hogy igenis lehet kárt okozni a gépen, nem fogadják el, sőt, mint a példa mutatja, megpróbálják bemagyarázni, hogy márpedig ez nem vírus.

    Kérdem én, ha ilyen szinten "fanatikusok" egyesek, akik állítólag értenek a dologhoz, akkor az hogy várható el, hogy egy szimpla felhasználó gépén megfelelő védelem legyen és odafigyeljenek, mire is kattintgatnak.

    Megjegyzem, bár a Windows-on is több komoly kárt okozó vírusjárvány is volt az évek folyamán, még mindig sokszor futok abba, hogy a gépre felesleges a vírusírtó, mert csak fogja a gépet, nem csinál semmit. Nemrég egy ilyen géphez hívtak ki, elindítottam rajta egy régi portable vírusirtót, egy sima tesztelésnél (tehát még csak nem is a legalaposabbnál és egy elég régi definícióval) kapásból megfogott közel 300 kártékony elemet.

    Szóval ennyit a biztonságos rendszerekről.
  • sanyicks #147
    Jaj nem ez a célja. Ez olyan matolcsys "leszakad a plafon" típusú hazugság volt :)
  • Sir Ny #146
    virtuális billrõl nem hallottál még?
  • vjanika #145
    Ahoz, hogy megtaláld és kihasználd a biztonsági rést, ahhoz is kell a billentyűzetet püffölni :-)
  • vjanika #144
    Igen, az UAC inkáb bosszantó, mint hasznos, én is első lépésben kapcsolom ki. Ráadásul hiába nyomsz accept-et, nem tudhatod, hogy amit engedélyeztél, az ártó kód-e....(mert honnan a fenéből tudnád?!) De egy futó víruskereső már megfoghat egy ártó kódot. Persze a víruskeresők közel sem 100%-osak, de egy felhasználói Accept-nél azért nagyobb biztonságot adnak. Ha IE, vagy Firefox alatt letöltök valamit, akkor letöltés után egyből átnézi a gép (lehet, hogy Chrome alatt is, nem tudom, nem használom) addig futtatni sem engedi. Persze ezen még mindíg átjuthat ártó kód, de a real-time víruskereső is figyel. Egy ingyenes avast, is sokat tud segíteni, de én pl. itthon az MSE-t használom (nem, nem szégyenlem) mert ez is több a semminél és nem is olyan rossz!
    Nem is olyan régen kollégánk behozta a macbook-ját, hogy felkösse a céges hálózatra. Már azon is meglepődött, hogy elkértük hogy lefuttassunk rajta egy víruskeresést (persze nem volt rajta semmilyen védelem) és vigyorogva kérdezte, hogy minek azt? És bár a Macbook-ja valóban tiszta volt, de lefagyott a vigyor az arcáról, amikor a mac-es Avast riasztott egy iOs-es alkalmazásra, amit állítólag az Apple store-ból töltött le. Már az is érdekes, hogy hogy a fenébe juthat fel az appstor-ba olyan alkalmazás, ami ártó kódot tartalmaz?! Ezek szerint a rendszernek itt is vannak gyenge pontjai (persze a többi store sem biztos, hogy biztonságosabb) de már csak ezért is túlzásnak tartom a tökéletességről tett kijelentéseiket.
    Az pedig, hogy a szám 1, az egy valamit bizonyít: megtörtént! És megtörténhet újra és újra.
    Sajnos az Apple felhasználók túlnyomó többsége hamis biztoságérzettel a háta mögött bátran kattint, engedélyez, aztán egyszer majd pofára esik! Itt jön be a cég felelőssége, hogy ezt a hamis biztonságérzetet finoman rombolva felhívja a felhasználók figyelmét az esetleges veszélyekre. Valamint az Apple-nek szerintem nem tartana semmiből egy MSE-hez hasonló "házon bellüli" megoldás amivel a "leggyengébb láncszemet" (a felhasználót) segítenék a kritikus "Accept" megnyomásakor. Ez lehetne talán a megoldás. Ez sem lenne 100%, de több mint a semmi.
  • Bannedusermail #143
    "Tehát nincs 100%-osan védett rendszer! A Windows sem az, az Android sem, a MacOS, iOS sem, sőt a Linux sem! Ott is hallani időnként kritikus sebezhetőségről, bár valóban elég ritkán és azokat rendszerint gyorsan foltozzák, illetve nem írnak olyan programot, nem készítenek preparált weboldalt, ami ezt ki is használná, vajon miért... :-)"

    Emlékszel a mátrix című filmre? Abban volt egy jelenet, amiben a filmtörténet első valódi hackelését mutatták be. Addig, és szerintem azóta is foéyamatos bullshit megy, hogyan törnek fel egy rendszert. Leül a csóka, egy ablakban mindenféle karakterek scrolloznak, a hecker meg zongorázik a billentyázeten, és valami animáció is megy a gépen, amikor sikeres a feltörés. Na a mátrixban egy linuxos szerver elé leült a bőrrucis főszereplőnő, berakott egy floppyt a gépbe, elindította, és kiütötte az admin jelszót a programmal, ami egy biztonsági hibát használt ki, és utána már leállíthatta a felhőkarcoló védelmi mechanizmusát. Vahy a kulcsos emberhez mentek be így vagy a vezérlőbe, ahol egy öreg szakállas mandró zenbudhista maszlaggal osztotta az észt Neonak. Az összes hackalés biztonsági hibákon alapul, és nem klaviatúra püffölésen.