• vjanika
    #144
    Igen, az UAC inkáb bosszantó, mint hasznos, én is első lépésben kapcsolom ki. Ráadásul hiába nyomsz accept-et, nem tudhatod, hogy amit engedélyeztél, az ártó kód-e....(mert honnan a fenéből tudnád?!) De egy futó víruskereső már megfoghat egy ártó kódot. Persze a víruskeresők közel sem 100%-osak, de egy felhasználói Accept-nél azért nagyobb biztonságot adnak. Ha IE, vagy Firefox alatt letöltök valamit, akkor letöltés után egyből átnézi a gép (lehet, hogy Chrome alatt is, nem tudom, nem használom) addig futtatni sem engedi. Persze ezen még mindíg átjuthat ártó kód, de a real-time víruskereső is figyel. Egy ingyenes avast, is sokat tud segíteni, de én pl. itthon az MSE-t használom (nem, nem szégyenlem) mert ez is több a semminél és nem is olyan rossz!
    Nem is olyan régen kollégánk behozta a macbook-ját, hogy felkösse a céges hálózatra. Már azon is meglepődött, hogy elkértük hogy lefuttassunk rajta egy víruskeresést (persze nem volt rajta semmilyen védelem) és vigyorogva kérdezte, hogy minek azt? És bár a Macbook-ja valóban tiszta volt, de lefagyott a vigyor az arcáról, amikor a mac-es Avast riasztott egy iOs-es alkalmazásra, amit állítólag az Apple store-ból töltött le. Már az is érdekes, hogy hogy a fenébe juthat fel az appstor-ba olyan alkalmazás, ami ártó kódot tartalmaz?! Ezek szerint a rendszernek itt is vannak gyenge pontjai (persze a többi store sem biztos, hogy biztonságosabb) de már csak ezért is túlzásnak tartom a tökéletességről tett kijelentéseiket.
    Az pedig, hogy a szám 1, az egy valamit bizonyít: megtörtént! És megtörténhet újra és újra.
    Sajnos az Apple felhasználók túlnyomó többsége hamis biztoságérzettel a háta mögött bátran kattint, engedélyez, aztán egyszer majd pofára esik! Itt jön be a cég felelőssége, hogy ezt a hamis biztonságérzetet finoman rombolva felhívja a felhasználók figyelmét az esetleges veszélyekre. Valamint az Apple-nek szerintem nem tartana semmiből egy MSE-hez hasonló "házon bellüli" megoldás amivel a "leggyengébb láncszemet" (a felhasználót) segítenék a kritikus "Accept" megnyomásakor. Ez lehetne talán a megoldás. Ez sem lenne 100%, de több mint a semmi.