Berta Sándor

770-1600 euróba kerülhet majd a Surface

Egy svéd online kereskedőnél már előzetesen megrendelhetők a Microsoft táblagépei. A termékek azonban meglehetősen drágák és ez aligha segítheti a gyors elterjedésüket.

A Webhallen svéd online boltban már elvileg bárki megrendelheti a meglehetősen drágán kínált tábla PC-ket. A 32 gigabájtos, Windows RT operációs rendszert futtató változat 6990 svéd koronába (770 euróba) kerül, míg a 64 gigabájtos modellért már 9990 svéd koronát (1100 eurót) kell fizetni. A 64 gigabájtos, Windows Pro operációs rendszerrel ellátott Surface ára 12 990 svéd korona (1400 euró), míg a 128 gigabájtos változaté 14 990 svéd korona (1600 euró). Ezek áfás árak, Svédországban az áfakulcs 25 százalék.


A kereskedő ugyanakkor felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy a Windows RT-t futtató Surface táblák az utolsó negyedévtől lesznek kaphatók, míg a Windows Pro operációs rendszerrel ellátott termékek várhatóan 2013 első negyedévében kerülnek csak piacra.

A Microsoft június közepén mutatta be az első tábla PC-it és néhány nappal később már kiszivárgott, hogy az Ivy Bridge processzorral ellátott és a Windows 8 Pro operációs rendszert futtató táblagép várhatóan több mint 799 dollárba kerül majd, míg az Nvidia Tegra 3 chipjére épülő és a Windows RT operációs rendszert futtató változat ára több mint 599 dollár lesz. A Microsoft eddig nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta ezeket az árakat. Bármennyire is bízik a táblagépében és a Windows 8-ban a Microsoft, azt kockáztatja, hogy a Surface miatt kiábrándulnak belőle az OEM-partnerei és végül velük kell majd versengenie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #280
    Noh ennyi és már választ is kaptál a kérdésedre, minden offence nélkül. Ebben egyébként akkor az ipad2 jobb egy kicsit, gondolom a kisebb felbontású képernyő miatt, vagy nemtom :)
  • lordsithlord #279
    "Könnyen utána járhatsz, hiszen ott van nálad egy ipad, csak indítsd el rajta a filmeket és hagyd magára. (vagy nézd). Megdöl az összes kétséged."

    Letesztelve, ahogy sejtettem, hülyeség a tesztben szereplő érték
    720p-s videót 60%-os fényerőnél az iPad3 valamivel több, mint 10,5 órán át bírt lejátszani.
  • Papichulo #278
    "Oké, logikailag hibátlan a program, de ha lassú, akkor nem felel meg a futási idejű tesztnek, ergo meg kell, hogy bukjon. Erre az általam leírt tesztprogram alkalmas"

    Olyan tesztprogram nem letezik, ami minden tekintetben tudja merni a futasteljesitmenyt. Vagy ugy gondolod, hogy egy mesterseges intelligencia elkezd jatszani mondjuk egy jatekkal es teszteli, hogy esetleg a nyolcadik palyan ha balra mesz a malomnal, akkor lesz egy hatalmas belassulas vagy fagyas? Ezt jozan esszel is be lehet latni, hogy mennyire irrealis, nem kell ehhez programozni tudni. Olyan agyament otleteid vannak neha...

    "Hát pl. a program dokumentációjával. Abban szerepelnie kell alap adatoknak (pl. az általad leírt ajánlott FPS számnak is). "

    Van par alkalmazasom az appstore-ben es semmi hasonlo adatot nem kellett sohasem megadni a submit alkalmaval. Es nem vizsgalnak futasteljesitmenyt sem. Ha szar a program, akkor a vasarlok ugyis lepontozzak es a kutya sem fogja venni.

    Direkt kikerestem az Apple Developer oldalrol:
    "In addition to your binary, you will need to submit or assign several attributes for your app, including:

    App Name
    App Description
    Primary and Secondary Category
    Subcategories
    Copyright

    App Rating
    Keywords
    SKU Number
    Application URL
    Screenshots

    Support URL
    Support Email Address
    End User License Agreement
    Pricing, Available Date, Territories
    Large App Icon 1024 x 1024"

  • narumon #277
    Jah bocs, most látom, hogy lemaradt egy 1-es a 7 előtt :)
    Szóval 17 millió eladott apple táblagép a Samsung 2.5 milliójával szemben. Elég jelentős különbség.
  • narumon #276
    Miért mennyit tévedtem?
  • Sir Ny #275
    ,,Egyelőre csak a Samsung jön fel, és amíg egy negyedévben 2.5 millió tabletet ad el az Apple 7.5 milliójával szemben "

    majdnem
  • narumon #274
    "Hogy mindez hogyan oldható meg? Hát pl. a program dokumentációjával. Abban szerepelnie kell alap adatoknak (pl. az általad leírt ajánlott FPS számnak is). De egyszerűbb megoldás is lenne (amit tudomásom szerint az Apple nem alkalmaz): egy szimpla adatlap kitöltésével meg lehet adni alap adatokat (ilyen pl. az általad emlegetett FPS is), majd a beküldött adatlapot be lehet adni a tesztprogramnak, hogy az onnan szedje le a szükséges adatokat. Ez egy szimpla űrlap megoldás, tucatjával alkalmazzák. "

    De itt még mindig nem lehetne alkalmazni, ugyanott tartunk. Beírom az ürlapra, hogy az én játékom 12fps-el megy, a program leméri, tényleg annyi, mehet is tovább. Vagy innentől már elkezdenéd bonyolítani, hogy márpedig egy akicójátéknak minimum ennyivel meg ennyivel kell mennie, egy stratégiainak meg annyival meg annyival. A szöveges kalandjátékra más megengedő érték lenne. Felvázoltál egy teljesen életképtelen ötletet ismét.

    "4x gyorsabb GPU nem bizonyított, ezt már kitárgyaltuk."

    Kitárgyaltuk?? Igen kitárgyaltuk, hogy egyértelműen bizonyított. Megnézted a linkeket? Mégegyszer mert lusta vagy: http://www.anandtech.com/show/6126/glbenchmark-25-performance-on-ios-and-android-devices

    "Az aksi idő sem, hiszen a kistesó adatait alapul véve ebben az új Concorde órákkal fogja verni az iPad-ot"

    Azt még várjuk meg, egyelőre csak papíron.

    "Mindkettőnél első 2MP, hátsó 5MP..."

    És a készült képeket is megnézted? Ugye most nem készülsz megint egy olyan baromságot mondani, hogy 5Mpixel A fényképező = 5Mpixel B fényképező? Jónéhány 8-10Mpixeles telefon van (leginkább kínai) a piacon aminek a képminősége az iphone 3G képminőségét sem éri el.

    "Ismét ott vagyunk, hogy itthon esetleg az itthoni helyzetet vegyük alapul."

    Vehetjük, csak akkor ezt ne olyan cikknél tegyük ami világviszonylatról szól. Ebben az esetben az egész beszélgetésünk okafogyottá válik, ugyanis mint többször többen leírták már, magyarországon a tablet értékesítés a nagy piacokhoz képest hibahatár szintjén mozog. Érdekes adalék, hogy USA-ban van olyan 1db üzlet amelyik több készüléket ad el mint egész magyarország.

    "De ha azt nézem, hogy a többi gyártó (köztük a Samsung is) igen gyorsan jön fel tablet eladásban, bizony elgondolkodtató, hogy hogyan is alakul ez az "emberek meg eldöntik" dolog."

    Egyelőre csak a Samsung jön fel, és amíg egy negyedévben 2.5 millió tabletet ad el az Apple 7.5 milliójával szemben addig azt hiszem nincs is miről beszélni, mindezt úgy, hogy Appleből csak 1 modell kapható (+1 kifutó már nem gyártott típus) Samsungból meg franc tudja hány variáns már.

    "Azért mókás dolog egy olyan ellenfelet felhozni, ami köztudottan megbukott (bár én inkább úgy fogalmaznék, hogy még nem volt esélye felfutni, lévén túl új készülék)."

    Akkor már nem is lesz esélye, mert az Ipad3 lekörözte durván.

    "addig az iPad esetében pont ellenkezőleg, a gyárilag meghatározott 12 órához képest ők 14 óránál is többet mértek. Ennek így nagyon Apple reklám szaga van..."

    Könnyen utána járhatsz, hiszen ott van nálad egy ipad, csak indítsd el rajta a filmeket és hagyd magára. (vagy nézd). Megdöl az összes kétséged.

    "Ami még feltűnt: a belinkelt videón érdemes megnézni a jetsky-s játék tesztjét. Azon is inkább a vizfröccs effekt és a g-szenzor reakció ideje az érdekes. Míg a Prime a legkisebb mozdulatra is reagált, érdemes volt figyelni, hogy mekkora volt a reakció idő az iPAd3-nál és mekkora mozdulat volt hozzá szükséges. Az elötte lévő játék is egy érdekes probléma: érdemes megnézni, mennyivel részletesebb a kép az Asus gépén (pl. az ott lévő zászlók, amik az IOS--es verziónál érdekes módon nem jelentek meg)."

    És erről írnak is (csak valamiért ezt megint figyelmen kívül hagytad), ezek Tegra-ra optimalizált játékok, de mivel az Ipadra optimalizált játékok nagyrésze Apple exkluzív ezért olyan programmal nem nagyon tudták nézni a dolgot. Így maradt ez.
  • lordsithlord #273
    "Ad kettő: az általam leírt módszerrel az ellenörző program simán megfogja a hibás alkalmazásokat, mivel mint írtam, nem csak a kódot nézi, hanem futtatja is azt és megadott értékekre figyel (pl. válaszidő, futási idő, stb.)"

    Ebben mi nem érthető?

    Oké, logikailag hibátlan a program, de ha lassú, akkor nem felel meg a futási idejű tesztnek, ergo meg kell, hogy bukjon. Erre az általam leírt tesztprogram alkalmas, verseny kiértékelésnél láttam is olyat, hogy azért vontak le pontot, mert bár a program kiválóan működöt és nem volt benne kódhiba, de a megadott időkereten belül nem futott le. Ugyanez levezethető folyamatokra, tehát ha egy folyamat túl lassú, a progi bukik. Ez szimpla futás idejű tesztelés, nem több.

    Hogy mindez hogyan oldható meg? Hát pl. a program dokumentációjával. Abban szerepelnie kell alap adatoknak (pl. az általad leírt ajánlott FPS számnak is). De egyszerűbb megoldás is lenne (amit tudomásom szerint az Apple nem alkalmaz): egy szimpla adatlap kitöltésével meg lehet adni alap adatokat (ilyen pl. az általad emlegetett FPS is), majd a beküldött adatlapot be lehet adni a tesztprogramnak, hogy az onnan szedje le a szükséges adatokat. Ez egy szimpla űrlap megoldás, tucatjával alkalmazzák.

    "Igen, kijelző felbontásban és szinhűségben is elmarad tőle. Valamint mindig átsiklassz a 4x gyorsabb GPU-n is. Valamint az akkumulátor időn. Valamint a sokkal jobb minőségű kamerán. Ha jól gondolom akkor a Concorde nem tud LTE (4G) sem. Valószínűleg sorolhatnám még."

    4x gyorsabb GPU nem bizonyított, ezt már kitárgyaltuk. Az aksi idő sem, hiszen a kistesó adatait alapul véve ebben az új Concorde órákkal fogja verni az iPad-ot (már csak azt tekintetbe véve, hogy az új gép egy 7200mAh-s aksit kapott). Kamera hol jobb? Mindkettőnél első 2MP, hátsó 5MP... Valóban, 4G csak támogatva van, külső egységgel elérhető.

    "Ez továbbra is a te véleményed. Az emberek meg eldöntik, hogy adnak-e a plusz feature-ökért plusz pénzt vagy nem. Aki olcsón akar egy egyszerű tabletet aminek pár funkcióját használja ő nem fog. (barátom és a Galaxy Tab esete), aki használja a többi funkciót is, esetleg jobbat akar (hacsak egy képernyőnyivel is) az igen. (és azt még haver is elismeri, hogy a Galaxy Tab nem ugyanabban a ligában játszik mint az ipad). Valamint folyamatosan elfeledkezel róla, hogy a célpiacokon olcsó eszközökről beszélünk. USA-ban 1 hét munka egy ipad, kevés embert érdekel, hogy a másik ami ráadásul ebben - abban kevesebbet is tud max 1 napi munkával kevesebbért kapható."

    Ismét ott vagyunk, hogy itthon esetleg az itthoni helyzetet vegyük alapul. De ha azt nézem, hogy a többi gyártó (köztük a Samsung is) igen gyorsan jön fel tablet eladásban, bizony elgondolkodtató, hogy hogyan is alakul ez az "emberek meg eldöntik" dolog.

    "És akkor álljon itt egy ipad vs. Transformer Prime konklúzió (utóbbi ugye árban szinte ugyanannyi és nem kétséges hogy komolyabb gép mint a Concorde):"

    Azért mókás dolog egy olyan ellenfelet felhozni, ami köztudottan megbukott (bár én inkább úgy fogalmaznék, hogy még nem volt esélye felfutni, lévén túl új készülék). De az is elgondolkodtató, hogy mennyivel másabb értékek jöttek ki az általad leírt cikknél üzemidőre, mint ami a hivatalos üzemidő (a hivatalos szerint 720p-s videót 60%-os fényerőnél tud 12 órán át játszani, dokkolóval ez 18 órára bővül). Valóban, szokott a hivatalos és a teszteredmények között különbség lenni, de nem ilyen számot tevő.

    Ezeket a "hivatalos" teszteket néha nem árt fentartással kezelni (pont ezért kezdtünk el mi is tesztelgetni), mivel érdekes módon sokszor kiderül, hogy az általuk megadott adatok egyáltalán nem reálisak. Ennél a tesztnél is felmerül ez bennem, látva ezt a közel 40%-os eltérést a gyári és a tesztadatok között. Érdekes módon míg az Asus gépénél lefelé ment az teszt szerint az idő, addig az iPad esetében pont ellenkezőleg, a gyárilag meghatározott 12 órához képest ők 14 óránál is többet mértek. Ennek így nagyon Apple reklám szaga van...

    Amit kapásból megjegyeznék: elég fontos adatok egyszerűen nincsenek benne a cikkben (ilyen pl. az a neméppen elhanyagolható "apróság", hogy hányas Android volt a tesztalanyon, ugyanis bár gyárilag 3.2-vel jön ki a Prime, pár perc alatt ráhúzható az új 4.0.3-as verzió, ami sokkal jobban képes optimalizálni a készüléket). Ami még feltűnt: a belinkelt videón érdemes megnézni a jetsky-s játék tesztjét. Azon is inkább a vizfröccs effekt és a g-szenzor reakció ideje az érdekes. Míg a Prime a legkisebb mozdulatra is reagált, érdemes volt figyelni, hogy mekkora volt a reakció idő az iPAd3-nál és mekkora mozdulat volt hozzá szükséges. Az elötte lévő játék is egy érdekes probléma: érdemes megnézni, mennyivel részletesebb a kép az Asus gépén (pl. az ott lévő zászlók, amik az IOS--es verziónál érdekes módon nem jelentek meg).

    A második videó még aranyosabb. Érdemes megnézni, mennyi idő telik el az Asus gépén, míg teljesen bejön az első behívott oldal (oldalsávval, mindennel együtt) és mennyi idő, míg az iPAd behozza az egészet. Érdekesnek találom, hogy bár az Asus elöbb behozta az összes komponenst (a dolog szemmel látható!), mégis a teszter megszólal, hogy az iPAd3 a gyorsabb... A többi lapnál azt kell, hogy mondjam, valami bunda van, az iPAd3 szerintem cache-ből dolgozott, ugyanis ugyanolyan tempójú neten egyszerűen nincs ekkora különbség.

    Megjegyzem, a videóknál sem esik szó az általam hiányolt adatokról (Android verzió), sőt, a böngészős tesztnél kapásból felmerül mégegy érdekes kérdés: az eredmények milyen böngésző mely verziójával készültek.
  • narumon #272
    Utolsó válaszom mert beragadtál egy végtelen ciklusba.

    "Ad kettő: az általam leírt módszerrel az ellenörző program simán megfogja a hibás alkalmazásokat, mivel mint írtam, nem csak a kódot nézi, hanem futtatja is azt és megadott értékekre figyel (pl. válaszidő, futási idő, stb.). Ha valami hibádzik, hiába nem derül ki a kód ellenőrzésekor, a futásteszt alatt ki fog sülni."

    Huszonötödjére is leírom. Egy szarul megírt alkalmazás NEM HIBÁS alkalmazás. Tökéletesen fut csak lassan. A világon semmilyen program nem fogja megfogni, mert nincs benne hiba. Miért olyan nehéz ezt megérteni? Ha én Flashből fordítok át egy játékot iOS kódra, attól az még egy szar flashben megírt játék lesz - nem véletlenül nem ebben írják a premier játékokat. A kód azonban bármilyen algoritmussal nézve HIBÁTLAN. A futása már szar, de ezt semmi nem szűri ki, hiszen szegény ellenőrző program honnan a fenéből tudná, hogy én a képernyőn a helikpotert milyen sebességgel szeretném mozgatni.
    Egyszerűen nekem az jön le, hogy te életedben nem írtál programot, de még csak nem is láttál olyat aki írt már. Nemrég volt itt egy cikk, hogy linuxra portolta a Valve az egyik játékát és az első változat 6fps-el futott. Ettől az még "durván szólva" egy hibátlan program volt, átment volna bármilyen programozást vizsgáló rostán. Ezután jön az optimalizáció, ahol nekiállnak és a 6-ból előszőr lesz 20, utána még jobban gyűrkőznek és a 20-ból lesz 60 majd 100 végül egy jó hardveren 300fps-t is el lehet érni. Van olyan játékfejlesztő aki a 20-ig, esetleg 40-ig jutást engedheti meg magának időben, és van olyan (Valve, Blizzard) akit nem érdekelnek a dátumok, akkor adják ki a programot amikor szerintük kész. Nekem több barátom dolgozik/dolgozott a játékiparban, elég jó rálátásom van, hogy hogyan működik ez.

    "Visszatértünk oda, hogy az iPad mitől csúcs hardver? Felmutattam egypéldát, ami valóban, a kijelzőben elmarad tőle és valóban, nincs benne GPS."

    Igen, kijelző felbontásban és szinhűségben is elmarad tőle. Valamint mindig átsiklassz a 4x gyorsabb GPU-n is. Valamint az akkumulátor időn. Valamint a sokkal jobb minőségű kamerán. Ha jól gondolom akkor a Concorde nem tud LTE (4G) sem. Valószínűleg sorolhatnám még.

    "Valóban, közel 2x akkora a felbontás egy ugyanakkora kijelzőn, de mire van ez kihasználva? Mert úgy isten igazából semmire, csak el lehet mondani, hogy az Appler gépe ebben jobb. Másban azonban nem nagyon,"

    Kapásból felsoroltam párat. Számomra az is furcsa, hogy szinte minden tesztet az ipad3 nyer bármivel is hasonlítod össze, csak te meg néhány forumhuszár mondja hogy ez nem úgy van. A nagy felbontást pl a fotós haverod jól kitudná használni, mert az ipad3-nak olyan képe van amit nem tudsz überelni semmelyik másik készülékkel, és ezt minden laikus rögtön látja ránézésre. Egy teljesen más kategória. Ráadásul ipadon ugye szoftver is van ami használja ezt a felbontást az editáló és játék egyaránt. A többiről nem is beszélve.

    "tehát továbbra is azt mondom, hogy tudásához képest egy túlárazott termék sok hiányossággal."

    Ez továbbra is a te véleményed. Az emberek meg eldöntik, hogy adnak-e a plusz feature-ökért plusz pénzt vagy nem. Aki olcsón akar egy egyszerű tabletet aminek pár funkcióját használja ő nem fog. (barátom és a Galaxy Tab esete), aki használja a többi funkciót is, esetleg jobbat akar (hacsak egy képernyőnyivel is) az igen. (és azt még haver is elismeri, hogy a Galaxy Tab nem ugyanabban a ligában játszik mint az ipad). Valamint folyamatosan elfeledkezel róla, hogy a célpiacokon olcsó eszközökről beszélünk. USA-ban 1 hét munka egy ipad, kevés embert érdekel, hogy a másik ami ráadásul ebben - abban kevesebbet is tud max 1 napi munkával kevesebbért kapható.

    És akkor álljon itt egy ipad vs. Transformer Prime konklúzió (utóbbi ugye árban szinte ugyanannyi és nem kétséges hogy komolyabb gép mint a Concorde):

    "You can purchase a 32GB Prime for the price of a 16GB iPad."

    Egy 32Gb-os Prime-ot kapsz egy 16GB-os ipad áráért.

    "That difference is worth consideration, but in my opinion the gap in price does not compensate for the Prime’s disadvantages."

    A különbség elgondolkodtató, de véleményem szerint az árkülönbség nem kompenzálja a Prime hátrányait.

    "As I think this comparison shows, the new iPad is substantially better than the next-best competitor. When judged relative to the competition the iPad 3 is the best product Apple makes and among the best consumer electronics products available today. Everyone else is still trying to catch up."

    Ugy gondolom, hogy ahogy az összehasonlítás is mutatja, az új ipad jelentősen jobb mint a következő legjobb khívó. Ha szigorúan nézzük a konkurenciához képest az Ipad3 a legjobb termék amit az Apple készít és az egyik legjobb elektronikus termék ami elérhető ma. A többiek meg csak próbálják tartani a lépést.
  • lordsithlord #271
    Ad egy: nem, nem én mondtam ekkora hülyeséget.

    Ad kettő: az általam leírt módszerrel az ellenörző program simán megfogja a hibás alkalmazásokat, mivel mint írtam, nem csak a kódot nézi, hanem futtatja is azt és megadott értékekre figyel (pl. válaszidő, futási idő, stb.). Ha valami hibádzik, hiába nem derül ki a kód ellenőrzésekor, a futásteszt alatt ki fog sülni.

    Az egyetlen hiba, amit tényleg nem lehet így se kiszűrni, az az összeférhetetlenségi hiba. Ez annyira egyedi eset, hogy lényegében nem megcsíphető, éppen ezért van a legtöbb programnak ma már automatikus hibajelentés küldési lehetősége. Ezek a hibák kizárólag a végfelhasználónál kerülhetnek elő, hiszen minden felhasználó egyéni szoftverkörnyezetet használ egy bizonyos szinten.

    Visszatértünk oda, hogy az iPad mitől csúcs hardver? Felmutattam egypéldát, ami valóban, a kijelzőben elmarad tőle és valóban, nincs benne GPS. Utóbbi megoldható probléma, elöbbire meg egyetértünk, ha valakinek az a legfontosabb, hogy a kijelzője Retina kijelző legyen, hát vegye meg a 1,5x annyiba kerülő almás készüléket. Valóban, közel 2x akkora a felbontás egy ugyanakkora kijelzőn, de mire van ez kihasználva? Mert úgy isten igazából semmire, csak el lehet mondani, hogy az Appler gépe ebben jobb. Másban azonban nem nagyon, tehát továbbra is azt mondom, hogy tudásához képest egy túlárazott termék sok hiányossággal.