Hunter

Új kötést találtak a csillagmaradványok körül

Új kémiai kötésre bukkantak, ami kizárólag a világűr szélsőséges körülményei között működik. A kötés olyan rendkívüli erősségű mágneses mezők jelenlétében alakul ki, mint ami a nagy sűrűségű fehér törpecsillagok körül uralkodik. Felfedezése nem csak egy szokatlan és egzotikus kémia létezését demonstrálja, de betekintést engedhet ezeknek a rejtélyes csillagoknak a viselkedésébe is.

A fehér törpék alacsony tömegű csillagok magjainak maradványai, amik már az összes üzemanyagukat elhasználták. Elvileg ez a csillagok többségének a végső stádiuma, a vörös óriást követő állapot. Bár tömegüket tekintve nem állnak messze a Naptól, egy fehér törpe alig nagyobb a Földnél, ami elképesztő sűrűséget jelent. Ebből adódóan rendkívül erős - a Földénél tízmilliárdszor erősebb - mágneses mezőkkel rendelkeznek, ami hatással van a kémiai kötéseket felépítő elektronok viselkedésére is.

A Földön az azonos elektronegativitású kémiai elemek általában kovalensen, erősen különböző elektronegativitású elemek ionosan kötődnek. A kötéseket létrehozó elektronokat Pauli-féle kizárási elv vezérli: két elektron nem foglalhatja el egyidejűleg ugyanazt a kvantumállapotot. Ennek elkerülése érdekében a kötések elektronjai ellentétes spinnel rendelkező párokat keresnek. A spin, vagyis a részecskék saját, belső impulzusmomentuma szimmetrikus vagy aszimmetrikus lehet. A fehér törpék intenzív mágneses mezejében "ez a spin kölcsönhatásba lép a külső mezővel, egy kis mágnesként viselkedve" - nyilatkozott Kai Lange, az Oslo-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője.

Ennek eredményeként mindkét elektron spinje a külső mezőhöz igazodik, arra késztetve az egyik elektront, hogy egy másik állapotba váltson, amit lazító molekulapályának neveznek. Normál esetben ez a kémiai kötés felbomlását eredményezi. "Egy normális molekulánál ezeket az lazító pályákat nem foglalják el elektronok" - mondta Lange. "Ha tartalmaznak, az atomok többé nem kötődnek egymáshoz, a molekula pedig szétbomlik"

Lange és munkatársai kíváncsiak voltak, vajon miben különbözhet mindez egy fehér törpe környezetében. "A kémia és a molekuláris fizika nagyon megváltozik egy erős mágneses mező jelenlétében" - mondta Erik Tellgren, Lange munkatársa. "Egészen egyszerű rendszerek is egzotikus és szokatlan magatartást tanúsítanak a normál körülmények között megszokotthoz viszonyítva"

Ez szem előtt tartva a kutatók kvantumkémiai szimulációkat végeztek hidrogén és hélium atomok kémiai kötéseinek modellezve egy fehér törpe mágneses mezejében. Az atomok mindkét esetben erős kötésű párokba rendeződtek. Mivel az elektronok ezekben az atomokban lazító pályát foglaltak el - ami tiltott mindkét ismert kémiai kötésnél - a kutatók ezt egy új típusú kötésnek minősítették, amit "perpendikuláris paramágneses kötésnek" neveztek el.

David Clary az Oxford Egyetem tudósa, aki nem vett részt a tanulmányban, "kiválónak" nevezte a norvég kutatást, hozzátéve, hogy "az eredmények arról tanúskodnak, hogy egy mágneses mező képes stabilizálni a molekulákat". Bár a szerzők szerint az új kötés reprodukálása a Földön nem lehetséges, a felfedezés rávilágít, hogyan változhat a molekuláris kémia extrém körülmények között. Teller szerint lehetnek még más felfedezésre váró furcsa, vagy szokatlan kötések is.

A hasonló kutatások segítenek megismerni a különböző asztrofizikai objektumokat. Ha megértjük az anyag viselkedését a fehér törpék és a hozzájuk hasonló objektumok körül, akkor talán könnyebben és pontosabban értelmezhetjük megfigyelt spektrumaikat és egyszerűbb lesz kibogozni a légköreikben végbemenő folyamatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #98
    Még egyszer:

    - nem baj, ha kísérlet közben megsemmisül a szerkezet, amivel elõállítjuk a mezõt. Elõfordult már a történelem során, hogy megsemmisült, és/vagy nagyon rövid idõre lehetett csak valamit elõállítani. Pld. kísérleti atomrobbantás. Lehet, hogy olcsó az olyan szerkezet, ami megsemmisül végül, de elõállítja a mezõt pár millisecig, és tudunk gyártani pár gramm szuperanyagot, mely gyógyítja az AIDS-et, és homeopatikusan elég az emberiségnek.

    - már most is, és te is képes vagy úgy precíziósan gyártani valamit, hogy nem érsz hozzá. Képes vagy precíziósan CD-t írni ( mekkorák is azon a göbök? ), képes vagy HDD-t írni, képes vagy szõlõt permetezni, képes vagy hegeszteni, vagy ultrahanggal forrasztani

    - egy tonna vasat megfelelõ sebességgel nem nehéz meglökni úgy, hogy hiperbolhapályára álljon a csillag körül, azaz újra össze tudjuk szedni, miután fura dolgok történnek vele. ( sõt, ki is tudod számolni, hogy mekkora sebességgel kell milyen messze lennie a csillagtól, hogy hiper- vagy parabolhapályán jöjjön vissza. Nem nehéz ez )


    más: Káromkodj kevesebbet, és gondolkozz többet.
  • Bannedusermail #97
    És? A célod mi volt vele?
  • Bannedusermail #96
    Csak egy megjegyzésem volt, hogy fura, hogy nem használsz felkiáltójelet ott, ahol az szükséges volna. Te kezdtél el foggal-körömmel kardoskodni, hogy nem is kell az, meg ilyenek. Most meg már olyan hülye vagy, hogy szerinted nem is az a véleményem erről, amit írok. Áááá, nekem mindegy, csak akkor mi a fasznak csinálsz belőle vitát?
  • Sir Ny #95
    Egyébként kapsz egy ilyet, hogy örüljél: ,,Az idézőjel olyan írásjel, mely idézetek, kifejezések vagy egyéb különlegességek kiemelésére szolgál. Sokféle formája van a különböző nyelvekben és a különböző médiumokban. A magyarban a leggyakoribb formája a macskaköröm, de használatos az úgynevezett lúdláb és a félidézőjel is."

    A dupla felső idézőjelek használata nem kimondottan szabálykövető.
    Értem én, hogy az, hogy te nem írsz szabályosan, attól még belém köthetsz, hogy írjak úgy, ahogy neked tetszik hivatkozva a helyesírásra, de nem érzem úgy, hogy ez tisztességes dolog lenne.
  • Sir Ny #94
    Kezdem azt érezni, hogy trollkodni próbálsz ( illetve nem, a trolloknak ált. igazuk van ), illetve arra mész, hogy minden kis piszlicsáré dologban igazad legyen, amik abszolult nem lényegesek.

    Te is nagyon jól tudod, hogy a felszólító mód nem igényel felkiáltójelet, és a kijelentő mód, vagy kérés sem. Függetlenül attól, hogy létezik olyan karakter, amely opcionálisan kerülhet a kérő mondatok végére.
  • Bannedusermail #93
    Wikipedia:

    "A felkiáltójel (!) valamennyi latin ábécét használó nyelvben az az írásjel, amely – általában a mondat végén állva – felkiáltás, felszólítás, óhajtás, kívánság, vágy, parancs, tiltás, kérés jelölésére szolgál a kijelentéssel (állítással) és kérdéssel szemben. ASCII kódja: 33, hexadecimálisan 0x0021."
  • Sir Ny #92
    Továbbra is tartom hogy a felszólító mód nem igényel semmit, és a felszólító mondathoz felkiáltó jel kell. Ha valamelyik nem tetszik, bizonyítsd be hogy nem igaz. Ajánlom a Magyar helyesírás szabályai c. könyv 11. kiadását, vagy az Osiris kiadó Helyesírás címû kötetét.

    Ám köszönöm hogy szóltál, jó tudni hogy vannak emberek akik szívükön viselik a magyar nyelv megö izé helyesírásának megõrzését.
  • Bannedusermail #91
    Re tényleg ilyen hülye vagy?

    Rendszeresen elhagyod a felkiáltójelet.

    "Másold be.", "Mesélj.", stb.

    Azt írom, hogy "A felszólító mód meg felkiáltójelet igényel, nem pontot."

    Erre te: "A felszólító mód nem igényel semmit."

    Erre én: "Nyelvtanilag felkiáltó jel kell a felszólító mondathoz."

    Erre most te: "Igen. És ez most hogy jött ide?"

    Re hogy lehetsz olyan hülye, először tagadsz valamit, utána meg egyet értesz vele, és értetlenkedsz, hogy mikor nem értettél vele egyet.

    Te normális vagy?
  • Sir Ny #90
    na igen, kérdés, hogy maximum milyen távol a csillagtól észlelheteők a hatások
  • Sir Ny #89