Berta Sándor

A HP TouchPad eredetileg Androidos táblának készült

A Hewlett-Packard egyik egykori alkalmazottja azt állítja, hogy a TouchPad készülékekre csak utólag került fel a WebOS operációs rendszer, az eszközökre ugyanis eredetileg az Androidot szánták.

Josh Marinacci korábban a Hewlett-Packardnál dolgozott, jelenleg pedig a Nokia munkatársa. A férfi blogbejegyzésében érdekes információkat osztott meg a TouchPad tábla PC-vel kapcsolatban. Többek között azt írta, hogy a HP a terméket eredetileg azért fejlesztette ki, hogy Androidos táblagépként értékesítse. A tervek még a Palm felvásárlása előtti időkből származnak, azonban sosem valósultak meg. A TouchPad értékesítésekor felbukkant néhány olyan beszámoló az interneten, amelyekben felhasználók arról számoltak be, hogy az ő készülékeiken Android futott. A HP minden ilyen esetben cáfolta azokat a híreket, miszerint a cég egy olyan Android-verzión dolgozott, amit a TouchPad tábla PC-kre optimalizáltak.

Az egykori HP-alkalmazott kitért arra is, hogy a gép hardverének tervezése teljes egészében a HP részlegeinél történt, vagyis semmi sem igaz azokból a spekulációkból, hogy a Palm már a felvásárlás előtt megalkotta volna a terméket. Mindez azt is jelenti, hogy a konszern nagyon sok időt ölt a masina megtervezésébe és elkészítésébe, hogy utána meglehetősen gyorsan le is mondjon róla. Marinacci úgy gondolta, hogy a cég túl drágán árulta a készüléket. A TouchPad a tavaly júliusi megjelenésekor annyiba került, mint az iPad és éppen akkor jelent meg az iPad 2. Az eszköznek gyakorlatilag emiatt esélye sem volt az iPad 2 ellen. Mindenképpen olcsóbban kellett volna adnia társaságnak ahhoz, hogy egyáltalán elterjedhessen, ráadásul volt még két hiányossága: nem volt hátoldali kamerája és túl nehéz is volt.


A fejlesztő csodálkozását fejezte ki amiatt, hogy a HP vezetői ennyire könnyen lemondtak a WebOS-részlegről és a TouchPad 7 collos kijelzővel szerelt, Opal nevű változatának piacra dobásáról, holott az utóbbi esetében a sorozatgyártás küszöbön állt és a modell tavaly szeptemberben megjelenhetett volna. A szakember végül kiemelte: a WebOS-részleg munkájának leállításáról ő és a többi kollégája is a sajtóból értesült, a valódi okok máig ismeretlenek előttük. A legnagyobb gond az volt, hogy a Hewlett-Packard nem hagyott időt arra, hogy az új termékek sikeresek legyenek. Az Apple, a Google vagy a Microsoft nem követi el ezt a hibát és nem dobják idő előtt a projektjeiket. Nem az Opal volt egyébként az egyetlen törölt program, mert a tervek között szerepelt egy tábla-netbook hibrid gép kifejlesztése is.

A HP 2010 áprilisában vásárolta meg 1,2 milliárd dollárért a Palm céget, de idén januárban ugyanennyiért már eladásra kínálta. A TouchPad esetében több kiárusítási akciót is tartottak Észak-Amerikában két és alkalommal Németországban. A meghirdetett készülékeket villámgyorsan elkapkodták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sola #1
    Szerintem is hatalmas hibát követett el a HP, hogy nem folytatta a projektet. Mire számítottak? Hogy mindenki eldobja a kezében lévő iPad-et és rohan HP táblát venni?

    Az ár egyáltalán nem volt versenyképes az iPad-el, különösen, hogy ugyanolyan béna kacsára lebutították (se SD kártya, se HDMI port, se USB host se semmi).

    A mi TouchPad-ünk egyébként egy elég jó kis gép bár igazából egy ideje csak a gyerek Youtube-ozza magának a meséket rajta (nem lehet elvenni tőle).

    Ha pedig ők állnak elő egy WebOS-es tablet/netbook hibriddel, az legalább annyira sikeres lett volna mint később az ASUS Transformer-e. Esetleg még inkább mert a WebOS-re már most van X-Server, ami futtatja a normál Linuxos alkalmazásokat is.

    Szerintem azt a baromarcút aki leállította ezeket a projekteket ki kellett volna rúgják a francba. (Mondjuk Apothekert ki is rúgták).