Berta Sándor

Táblagépek kerültek osztrák mentőhelikopterekbe

Az Osztrák Auto-, Motor- és Túraklub (ÖAMTC) légimentő csoportja úgy döntött, hogy a jövőben a pilóták tábla PC-ket használnak a kézikönyvek helyett.

"A pilótáinknak szükségük van a bevetések előtt, alatt és után a legkülönfélébb információkra azért, hogy minden repülést biztonságosan tudjanak elvégezni" - jelentette ki Reinhard Kraxner, az ÖAMTC légimentő szolgálatának ügyvezetője. A hagyományos kézikönyvek tartalmazzák többek között az adott repülőgép vagy helikopter paramétereit, a navigációs térképeket, az időjárási információkat, a kötelező ellenőrzési listákat, a repülőtér-rajzokat és megannyi más fontos információt.


Az ÖAMTC az európai légimentő szolgálatok közül elsőként vezeti be az úgynevezett papírmentes pilótafülkét. A kézikönyveket Samsung Galaxy Tab 2 10.1 típusú tábla PC-kre cserélték, amelyek súlya kevesebb, mint 600 gramm. A megoldás nagy tetszés aratott, mivel a légimentőknek nem kell magukkal vinniük az 5 kilós kézikönyveket, másrészt a táblagépeken mindig a legfrissebb információk jeleníthetők meg. A különböző online platformok állandóan frissülnek, így a pilóták azonnal értesülnek az időjárás megváltozásáról, továbbá a légifolyosót érintő módosításokról és a lehetséges leszállóhelyekről. Emellett egyetlen mozdulattal beszerezhetik a legfrissebb térképeket és légifelvételeket is.

A tábla PC-k nem csak hatékonyabbé, hanem olcsóbbá is teszik a bevetéseket. "Az e-dokumentumok nagy előnye, hogy a frissítések gyorsabban és egységesebben elérhetők. Nincsenek nyomtatási költségek" - emelte ki Reinhard Kraxner. A rendszert az osztrák hatóságok egyelőre kísérleti jelleggel engedélyezték, így a táblagépek csak kiegészítő eszközként használhatók. "Biztosak vagyunk azonban abban, hogy a helikoptereink hamarosan teljesen papírmentesek lesznek" - szögezte le az ügyvezető.


A Galaxy Tab ezzel az iPad nyomdokain halad. Az Apple készüléke tavaly júliusban hódította meg a pilótafülkéket, majd a United Airlines 2011 augusztusában 11 000 iPad készüléket vásárolt. Idén februárban pedig ismertté vált, hogy az amerikai légierő szállítási parancsoksága is azt tervezi, hogy a pilótái a jövőben a térképek és a kézikönyvek helyett tábla PC-ket használnak majd a munkájuk során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IMYke2.0.0.0 #1
    S majd amikor a levegőben adja be a kulcsot az egyik ilyen kütyü... na az milyen formabontó lesz.