Berta Sándor

1,2 milliárd dollárt kér a webOS-ért és a Palmért a HP

A Hewlett-Packard komolyan gondolta, hogy értékesíti a Palm részleget és a webOS operációs rendszert. Az egyeztetéseken azonban a Facebook képviselői nevetségesnek találták az ajánlatot.

A Venturebeat IT-magazin arról számolt be, hogy nagyon komoly tárgyalások zajlottak a háttérben a HP és más cégek vezetői között. A megbeszélések témája a Palm és a webOS további sorsa volt. A két részleg eladása ugyanakkor nem járt sikerrel és ennek oka a Hewlett-Packard által kért túlzottan magas ár volt. A konszern ugyanis 1,2 milliárd dollárt kért a Palmért és a webOS-ért; pontosan akkora összeget, amennyit 2010 áprilisában kifizetett a Palmért. Az áron azonban igen csak meglepődtek a többi társaság képviselői és végül senki sem fizette ki, sőt, a Facebook vezetői a kért összeget egyenesen nevetségesnek tartották. Mark Zuckerberg - aki maga is jelen volt az egyeztetéseken - nem is reagált az ajánlatra.


Mindez azt jelenti, hogy a korábban felbukkant lehetséges vevőjelöltek közül a Facebook alighanem letett a Palm és a webOS megszerzéséről. Az érdeklődők között maradt azonban az Amazon, a Research In Motion (RIM), a Samsung, az IBM, az Oracle és az Intel. A RIM nehéz pénzügyi helyzete miatt aligha lesz képes ekkora összeget előteremteni, így szintén kieshet a versenyből. A Hewlett-Packard számára további rossz hírt jelent, hogy korábban a legtöbb társaság jelezte: legfeljebb 500 millió dollárt áldozna a Palm és a webOS megvásárlására.

Nehezíti a HP helyzetét, hogy a társaság engedményeket is kért. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a webOS-t az eladása után is használhassa a nyomtatóihoz operációs rendszerként. Kétséges azonban, hogy a Palm és a webOS eladását sikerül nyélbe ütni, így alighanem marad az az alternatíva, hogy valóban nyílt forráskódú lesz a webOS.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ADAMEX9 #9
    Persze, de azért azt sem kell elvárni hogy 4 milliárd ember 5 OS-re legyen lekorlátozva. Ha valakinek van jobb ötlete, vagy nem tetszik valami a jelenlegiekben akkor miért ne fejlesztene le egy újat? Majd a piac eldönti, hogy életképes-e. Csak nekik ez nem jött most be.
    Egyébként ez egy új szemléletű rendszer, szóval van/volt benne lehetőség.

    mad mind: Nah a böngészőből tényleg jó lenne, ha csak gy lenne (cross-browser.)
  • mad mind #8
    De annyi böngésző van mint vw modell, sőt több is. Csak mert nem hallottál mindről ne gondold, hogy nincs.
  • psishock #7
    azért az informatika kicsit más mint a kocsigyártás. Képzeld azt a rémálmot ha pl annyi böngésző vagy OS lenne a piacon mint VW modell. A programozóknak és a felhasználóknak is jobb ha van 1 platform ami mindenfelé támogatott és mindenfelé működik. Ha fejlődni, fejleszteni akarsz megteheted a meglevőkkel is, és értelme is több lesz. Kecske is megmarad, káposzta is jóllakik. Vagy fordítva, de érted.
  • L3zl13 #6
    facePalm
  • ADAMEX9 #5
    "Nem kell még egy mobil OS."

    Azért ez így kicsit kemény indok. Ennyi erővel: "Minek még egy új VW típus, van elég..."
    Fejlődés nem állhat meg, mert már létezik valami.
  • SanMaster #4
    Az a vicces, hogy én ezt kb. fél éve megmondtam. De most komolyan Kár, hogy nem tudom idelinkelni a hozzászólásomat. Annyira egyértelmű volt, hogy ez bukta lesz. Nem kell még egy mobil OS. Most keményen ráfaragtak.

    Remélem nem sikerül eladniuk
  • Nonix #3
    Mi az a webos ?
  • Anomaly #2
    Hát ezeknek tényleg nincs ki mind a 4 kerekük.
  • pixx #1
    Miután elásták a rendszert, és meg is buktatták, és a megvételi árat kérik. Max 200 milliót kérhetnek érte. Többet nem ér.