Berta Sándor

27 000 dolgozót bocsát el a HP

Hivatalossá vált az, amiről néhány nappal ezelőtt már tudósítottunk: a Hewlett-Packard tömeges létszámleépítést hajt végre a következő hónapokban.

A konszern hivatalosan is bejelentette, hogy komoly takarékoskodásra van szükség és ennek egyik módja, hogy kirúgja a dolgozói egy részét. Az intézkedés a teljes létszám nyolc százalékát, vagyis 27 000 embert érint. Ezzel megerősítést nyertek a korábbi hírek. A cég forgalma az idei esztendő második negyedévében 3 százalékkal csökkent és 30,7 milliárd dollárt tett ki, míg a nyereség 31 százalékkal csökkent és mindössze 1,59 milliárd dollár volt. Meg Whitman vezérigazgató ezért kénytelen volt reagálni és úgy döntött: komoly átszervezésekre, illetve karcsúsításokra van szükség. Ennek egyik eleme a nyomtató- és a PC-részleg összevonása, ami komoly költségcsökkenést eredményezhet. Ráadásul a strukturális változások miatt néhány pozíció feleslegessé válik.

Az ugyanakkor még nem szivárgott ki, hogy az egyes országokban hány HP-alkalmazottat küldenek el, az egyik nagy vesztes azonban Németország lehet. Ugyan a Hewlett-Packard még mindig a világ legnagyobb PC-gyártója és piacvezető a nyomtatópiacon is, azonban lépéseket kellett tenni azért, hogy ez a jövőben is így maradjon. A cél az, hogy a 2014-es pénzügyi évig a társaság évente 3-3,5 milliárd dollárt takarítson meg. Az elbocsátások költsége az idén azonban 1,7 milliárd dolláros egyszeri kiadást jelent.

"Ezek a lépések nehezek, de szükségesek. Az átszervezés célja, hogy csökkentsük az eladott termékcsoportok számát, egyszerűsítjük az árstruktúrákat és hatékonyabbá tegyük a hirdetéseket" - emelte ki Meg Whitman. A 27 000 kirúgott dolgozó egy részét nyugdíjazzák és a távozók között lesz Mike Lynch is, az Autonomy cég első embere. Az ő helyét Bill Veghte, a HP stratégiai vezetője és a szoftverrészleg irányítója veszi át. Emellett újjászervezik a terjesztési részleget, a marketingügyeket és a vállalati kommunikációt egységes irányítás alá vonják. A jövőben kiemelt figyelmet fordítanak a kutatás-fejlesztésre, a szoftverekre és a különböző szolgáltatásokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #1
    HP a PC piac Nokiája.