Berta Sándor

Érintőképernyősek lesznek a jövő hordozható számítógépei

Az ACER tajvani PC-gyártó első embere nagy reményekkel várja a Windows 8 megjelenését és arra számít, hogy a jövőben az érintőképernyő szabvány lesz a mobil számítógépeknél.

"A világ éppen egy változás kezdetén áll. A billentyűzet másodlagossá válik, 2013-tól az összes mobil termékünket érintőképernyővel látjuk majd el és csak később döntjük el, hogy mely modelleket lesz célszerű billentyűzettel is kiegészíteni" - jelentette ki Jim Wong, az Acer elnöke. A menedzser szerint ugyan jelenleg a notebookok esetében az érintőképernyők nagyon drágák, 100 dollárba kerülnek, ezért a beszerelésük komoly felárat jelentene, de megfelelő kijelzők elterjedésével azonban ez a felár folyamatosan csökkenhet.


Az érintőképernyők miatt Wong nagy reményeket fűz a Windows 8-hoz is, ami a Microsoft első olyan operációs rendszere lesz, amelyet kifejezetten az érintőképernyőkön való használatra optimalizáltak. Az Acer elnöke úgy gondolja, hogy a szoftver alapvetően megváltoztatja majd a számítástechnikát, ezzel párhuzamosan a notebookok és a tábla PC-k közötti határvonalak elmosódnak, s az ultrabookoknak köszönhetően egyre vékonyabb és könnyebb hordozható számítógépek jelennek meg a boltok polcain. Emellett egyre több hibrid termék is megjelenik, ezek általában olyan táblagépek, amelyekhez billentyűzet csatlakoztatható. A gyártók azt remélik, hogy a Windows 8-nak köszönhetően olyan felhasználókat is megszólíthatnak a termékeikkel, akik a táblagépükön nem csak játszani akarnak vagy filmeket nézni, hanem akár táblázatokat vagy Powerpoint-bemutatókat is készítenének.

Az Acer számára rendkívül fontos, hogy a Windows 8 sikeres legyen. A tajvani gyártó azt reméli, hogy visszaszerezheti a korábbi pozícióját a PC-piacon, elenleg ugyanis csak a negyedik a Hewlett-Packard, a Lenovo és a Dell mögött. Persze kérdéses, hogy a Microsoft új operációs rendszere beváltja-e a hozzáfűzött reményeket vagy sem. Wong szerint ebből a szempontból az első 6-9 hónap lesz a döntő, akkor derül ki, hogy miként fogadják az emberek és a cégek a szoftvert. Ugyanakkor a vállalat nem adja fel az Androidos termékvonalat sem. Ezeket a készülékeket azoknak a felhasználóknak szánja, akik nem előállítják, hanem fogyasztják a tartalmakat.


A cég emellett olyan eszközöket is piacra akar dobni a közeljövőben, amelyekben lesz gesztusvezérlési funkció. "A Windows 8 érkezésekor látni fogják, hogy ötvözni tudtuk az érintéseket és a gesztusokat" - szögezte le Wong, aki részleteket ezzel kapcsolatban nem akart elárulni. Az Acer első embere márciusban úgy nyilatkozott, hogy a táblagépek elterjedése miatt kénytelen voltak megváltoztatni az eddigi stratégiájukat, hiszen nem hagyhatták figyelmen kívül az új készülékkategória sikereit. "Nem mondanám, hogy a PC haldoklik, tény viszont, hogy az elmúlt években megmutatkoztak az innováció hiányának utóhatásai. A táblagépeknek köszönhetően különösen az Apple profitált ebből a folyamatból, de hibás azt állítani, hogy a személyi számítógépek korszaka lejárt. Ezen a területen is lesznek újítások, a holnap PC-je másként fog kinézni. A számítógép nem halt meg" - közölte akkor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #33
    Ezt a "be van betonozva" kijelentést őszintén szólva nem értem. Legfeljebb annyi történik, hogy van egy helyreállító partíció, amin ott a Home verziós Windows. Ez egyszerűen kiküszöbölhető, fogja az illető a gépet és legyalulja a teljes vinyót, azaz törli a helyreállító partíciót is.

    Olyan nincs, hogy egy oprendszert ne lehessen lecserélni, hiszen azt se a gyártó, se a szoftverfejlesztő cég nem engedhetné meg. Éppen ezért vezette be több gyártó a helyreállító partíciót (nem csak az Acer, hanem a HP is például). De ez nem okozhat problémát, mivel a rendszer nincs bebetonozva, legfeljebb ha letörlik a partíciót, onnantól ugyan ott lesz a helyreállítási lehetőség a BIOS menüjében, de nem fog működni.
  • JTBM #32
    Most nagy a felbuzdulás, hogy legyen minden érintöképernyös.
    Aztán jön a kopp, amikor a cégek nem veszik meg a Win8-at, söt, az otthoni felhasználók jelentös része sem.
    A laptop gyártók meg igen gyorsan váltanak majd, amikor kiderül, hogy a kutyának nem kell a Win8-al elötelepített laptop.
    Ez ráadásul pont az Acer-t fogja a legkeményebben érinteni, ahol be van betonozva az OS a hardware-be. Amiatt már most is veszítenek ügyfelet, mert pl. akinek kell a Win7 profi, az nem vesz Acert Win Home-mal és fordítva.

    Érintö képernyö meg nem megy nagy méretben. A nök folyamatosan zsírozzák a kezüket, ezért ök nem tudják használni. A férfiak egy részének menne, de ök meg nem akarják használni.

    Telefonon, ahol a kosz nem látszik, megy a dolog, de nagy képernyön nem.
  • lordsithlord #31
    Egy kicsit pontosítanálak: a legújabb gépeknél már nem gyártanak 7"-os kijelzőjűt, van ugyan még pár 8,9"-os, de az új felállás szerint a kicsi a 10"-os, a közepes a 11,3"-os, a legnagyobb pedig a 13,1"-os netbook.

    Új kategória is bejön, az utrabook, ami indul 12"-tól és tart 14"-ig. Ez egyébként a régebbi subnotebook elgondolás újragondolása. A subnotebbok-oknál egy lényeges elem volt: kisebb volt, mint egy hagyományos noti. Az ultrabook ezt megfejelte, könnyebbnek és vékonyabbnak kell lennie, ráadásul nem csak a kijelző mérete van előre meghatározva, hanem a gyártók fixálták, milyen méretekkel (magasság, súly, stb.) bírhat egy ultrabook.

    Ami érdekes, hogy képernyőméretben a netbook és az ultrabook bizonyos szinten lefedik egymást, az ultrabook indul 11,3"-től, a közepes a 12,1"-os verzió és a legnagyobb a 14"-os kijelzővel szerelt gép.
  • cateran #30
    Eppenseggel a 12"-es netbook minden, csak nem kicsi(a 7"-es az kicsi, 10"-es meg atlagos), de amugy igazad van:)
  • lordsithlord #29
    Engedelmeddel azt kapásból megcáfolnám, hogy a használható billentyűzéshez kell érezni a lenyomást. Ugyanis erre vannak kifejezetten jól használható alternatívák, például nekem egész jól bevált a billentyűleütésnél hallható kattogó hang. Ez az Android-os gépeknél alapvető beállítás, az almás rémségeknél nem tudom, hogy van-e ilyen, a Win8 meg elvileg tartalmazni fogja (legalábbis a teszt verzióban be lehetett állítani). Tehát a lenyomás érzékelés máris megvan oldva. Valóban, a módszer nem teljes, mivel gyakorlatilag maximum 5 ujjal lehet billentyűzni, hiszen az egyik kézben benne van a tablet, bár ez is megoldható azzal, ha letesszük az ölünkbe a gépet. Csendesen jegyezném meg, hogy ugyanez áll a laptopokra is, hiszen ha menet közben akarunk billentyűzni, akkor az egyik kéz fogja, a másik meg billentyűzhet, tehát ez csak álprobléma.


    Minden tiszteletemmel, de egérrel 1 pixel méretű dolgot hogyan akarsz te eltalálni? Kérdem már csak azért is, mert egy 1200DPI felbontású egér pontossága is legfeljebb 5 pixeles, márpedig az alap egerek ennél alacsonyabb felbontású (600-1000DPI) érzékelővel vannak ellátva. A rendszerek is figyelembe veszik ezt a pontatlanságot, így ami jól van optimalizálva, az a leütést átlagosan 10-15 képpontos eltéréssel számítja egy 1280*1024-es felbontáson.

    Mondjuk ez még mindig jobb, mint egy mai érintőképernyő, mivel az annak köszönhetően, hogy egy elég nagy felület érintését kell feldolgoznia (lévén ugye kézzel kezeljük), nem nevezhető igazán pontosnak (az eltérés egy 800*600-as kijelzőnél átlagosan 30 képpont, de ez nem a technológiából, hanem a kezelés módjából adódik). Ha igazán reális ellenfelet akarunk az egér elé tenni, akkor a hagyományos, pen-nel kezelhető kijelzők a vetélytársai, mivel azok állnak pontosságban legközelebb az egérhez, egy 640*480-as felbontású, 4"-os kijelzőn az eltérés 4-6 pixel lehet.

    Vegyünk alapul egy 10"-os tabletet. Fogjuk meg, induljunk el vele és menet közben menjünk fel vele a netre. Én kipróbáltam, könnyedén és egyszerűen lehet rajta navigálni, nem kellenek hű de nagy csuklómozdulatok.
    Most vegyünk egy 12"-os netbook-ot. Ez még kifejezetten kicsi, viszonylag könnyű, tehát elég közel áll a tablethez. Próbáljuk meg ugyanezt a műveletet.

    Az eredmény magáért fog beszélni.

    Nem azt mondom, hogy az érintő képernyő mai fogmája mindenben tudná helyettesíteni a mai kezelő szerveket. Ugyanakkor ahogy szépen fejlődik, el fog érni egy olyan szintet, ahol már közel ugyanarra lesz képes, mint egy egér + billentyűzet együttes. Ne a mai technikai szintjét nézzük, mivel mint azt már írtam, ma még gyerekcipőben jár. De nézzük meg, hova jutottunk az első transz reflektív kijelzőktől (amik ugye csak céleszközzel voltak kezelhetőek) a reflektív kijelzőig (ami még csak 1 ujjat tudott kezelni) eltelt több, mint 15 év, majd jött az új technológia, a kapacitív kijelző (multi touch), és köztük kemény 1,5-2 év... A felbontásokat most hagyjuk, de arról is elmondható, hogy minden új technológiával majdhogynem duplázódik. Tehát az érintő képernyő hirtelen igen gyors fejlődésbe kezdett, ez pedig nem egy elhanyagolható tény.

    Csak ismételni tudom, nem ma fogja felváltani a mai mindennapos eszközöket, sőt, lehet, hogy nem is fogja felváltani, de a képességei pár éven belül biztos, hogy meglesznek hozzá.
  • WoodrowWilson #28
    Precízebb biztos nem lesz az egérnél, hisz azzal egy pixel méretű dolgokat is el lehet találni, ha kell. Kényelmesebb se lesz, egérrel a csukló minimális mozgatása nélkül a másodperc töredéke alatt elérsz a képernyő egyik sarkából a másikba. A billentyűzetnél meg korábban írták, hogy az feltétlen kell hozzá, hogy érezd a lenyomást, anélkül legfeljebb két ujjal lehet bohóckodni.
    Az érintőképernyő kevés helyen lehet jobb az egér+billentyűnél, pl. 3D tervezés. Több helyen lehet kb. ugyanolyan jó, ahol nincs szükség az egér precizitására, gyorsaságára és a kevést mozgást igénylő irányításra, valamint nem kell gépelni. Ilyen lehet mondjuk a casual netezés (bár ezt is inkább akkor tudom elképzelni, amikor nincs hely az egérnek, mondjuk közlekedési eszközön), filmnézés. A maradék esetekben legfeljebb lecsengő divathóbort lehet az érintőképernyő.
  • wraithLord #27
    Szerintem elég lenne egy csuklótámasz is. Igaz, az lehetséges, hogy hamarabb kapnál tőle ínhüvelygyulladást, mint a fizikai billentyűzettől.

    Bár felesleges ezen vitatkozni, mert szerencsére továbbra is mindenki azt csinál, amit akar. Én sem akarok érintőképernyőn dolgozni, csak egy kicsit elgondolkodtam... :)
  • lordsithlord #26
    Az érintő képernyő már ma is elég precíz, csak megfelelően be kell kalibrálni. Nem tagadom, nem egy egyszerű feladat, az Android 4.0.3-as gépeknél például ez csak úgy oldható meg, hogy a készüléket szerviz módba kapcsoljuk, majd bekalibráljuk. Ez nem igazán nevezhető felhasználóbarát megoldásnak (nekem informatikusként közel 2 napomba telt megtalálni, hogyan is lehetséges ez), de ha egyszer a felhasználó számára megfelelően be van kalibrálva a kijelző, meglepően pontosan lehet rajta pozicionálni. Ráadásul, hogy teljes legyen az öröm, sajnos hajlamos arra, hogy verzióváltásnál elfelejtse a beállításokat, így kezdhető az egész kalibrálás elölről.

    Az érintőképernyő multitouch-os kapacitív technológiája jelenleg még gyerekcipőben jár, még vannak gyermekbetegségei. Azonban ha azt nézzük, hogy alig 2 év alatt elértük a reflektív kijelzőtől a kapacitív technológiát, akkor jól látszik, hogy rohamosan fejlődnek az érintőképernyők. Én tehát nem merném kijelenteni, hogy egy napon nem lesz ugyanolyan precíz (hacsak nem még precízebb) és könnyen könnyen kezelhető ez a technológia, mint a mai egér + billentyűzet együttes.

    Egyébként pont azért hoztam fel a minijoy kontra tapipad esetét, mert anno mikor ez a váltás történt, akkor is azt mondták a legtöbben, hogy soha nem lesz olyan könnyen kezelhető egy tapipad, mint egy minijoy. Most meg már mindenki azt mondja, hogy a tapi mennyivel könnyebben kezelhető.
  • Balumann #25
    "A tapipad használhatóbb a mini joysticknál, de az érintőképernyő sosem lesz olyan kényelmes és precíz mint az egér + billentyűzet."

    Az érintőképernő sokmindenre nem kényelmes és elég precíz, de valamire jól használható (sőt, talán jobb is), pláne ha azt jól megcsinálják. Irodai munkára (pl. officeok használatára, sok gépelésre) természetesen nem optimális, és ennek nem is ez a célja.
    Egyébként ez a kényelem és precizitás is elég relatív, pl. egy olyan ember számára, aki nem tud vakon gépelni (csak bökdösi), és az egeret se tudja gyorsan használni (nem játszott elég FPS játékkal :D), annak azért egyáltalán nem biztos, hogy a régi megoldás a jobb (pl. anyukám aki állandóan azt keresi, hogy hol az egér, meg mire rákattint valamire).

    A metro felületet meg azért erőltetik, mert az használható egérrel és érintőképernyőn is, míg a régi nem.
    Szerintem jó, gyors, jól átlátható, gyorsan meg lehet rajta találni a dolgokat, nagyon könnyen igény szerint rendezhető. e
    Én a start menüt is csak arra használtam, hogy beírjam a kezdőbetűit annak, amit el akartam indítni, vagy a vezérlőpult meg dokumentumok megnyitására (gondolom ti rendszeresen kikeresgéltétek mindig a menüből a programokat, hogy ennyire hiányoljátok a start menüt...).

    Azt mondjuk remélem, hogy kicsit testreszabbhatóbb lesz, pl. több sort beállítani (6 sor azért hdtv-n elég kevés, ráadásul ehhez is regisztry állítás kellett), túl nagyok a tapéták.
  • [HUN]FaTaL #24
    A tapipad használhatóbb a mini joysticknál, de az érintőképernyő sosem lesz olyan kényelmes és precíz mint az egér + billentyűzet.