Gyurkity Péter

Az új Eee PC-nél is olcsóbb lehet az Acer laptopja

Erre következtetnek tajvani gyártók a napokban kiszivárgott árak alapján. Az Acer ezzel komoly esélyekkel jelenhet meg az olcsó laptopok szegmensében, bár a technikai részleteket még nem ismerjük.

A vállalat több érdekes elképzeléssel is készült az idei évre. Már korábban megszellőztették, hogy saját olcsó laptopon dolgoznak, legutóbb pedig napvilágot látott, hogy egy teljesen nyílt konzollal jelennének meg a játékgépek piacán, amely a licencdíjak elvetésével olcsóbb alternatívát kínálna a meglévő versenyzőkkel szemben. Most arról érkezett hír, hogy első ötletük nem teljesen elveszett, hiszen a végleges ár még a második generációs Asus Eee PC-hez képest is kedvezőbb lehet.

Tajvani gyártók ugyanis arról számoltak be, hogy az úgynevezett free on board (FOB) ár az Acer olcsó megoldása esetében mindössze 250-300 dollár, míg a második generációs Eee PC itt 300-350 dollárt kóstál. Az értesülés elsősorban azért érdekes, mert a free on board árban benne foglaltatik a teljes gyártási költség, amely a szállítási és kirakodási díjakkal is kiegészül, így a forgalmazónak már csak saját hasznát kell erre rátennie. Így jön ki az a végleges összeg, amelyet a tajvaniak az Acer fejlesztése esetében 300-350 dollárra tesznek, míg az Eee PC esetében 350-400 dolláros kereskedelmi árcímkére számítanak.

Sajnos a technikai jellemzőkre ezúttal sem derült fény, így ezen a téren továbbra is sötétben tapogatózunk. Mindössze annyit tudunk, hogy - csakúgy, mint az új Eee PC - az Acer megoldása is 8,9 hüvelykes kijelzővel egészül ki, a hivatalos megjelenés pedig minden valószínűség szerint májusban esedékes. Többet nem hajlandó elárulni a gyártó, és míg az Asus már bemutatta új fejlesztését a CeBIT-kiállításon, az Acer továbbra is rejtegeti a készüléket a kíváncsi tekintetek elől.

Mindenesetre érdekes, hogy a cég nagy erőkkel készül a megjelenésre, és nagy hasznot szimatolnak az olcsó laptopok szegmensében - ellenkező esetben nyilván nem kellene ilyen és hasonló fejlesztésekről írnunk. A Sony korábban úgy nyilatkozott, hogy nem látják értelmét az ilyen terveknek és a verseny egészen a süllyesztőig tart majd, a jelek szerint azonban véleményüket kevesen osztják a gyártók közül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bippo #6
    Yoshimitsu: valóban rosszul látod. Van piaca a dolognak.
    És _emellett_ a Sonynak is igaza van abban, hogy felfelé is érdemes fejleszteni, mert van olyan vásárlói réteg, ami azt preferálja.
    (Sőt, szerintem sokan lesznek olyanok, akik megveszik a csúcslaptopot, és mellé 2. gépnek egy 9colos notit.)
  • gkalcso #5
    Csak ez nem 2-3 kiló. Elfér a retikülbe, és nagyon csicsás
  • Yoshimitsu #3
    Sikerült a leglényegtelenebb részébe belekötnöd.
    Nem tök mindegy hogy rakódik, meg mi. A lényeg annyi volt hogy a boltban olcsóbb lesz mint az Eee PC.

    Mondjuk szerintem a Sonynak van igaza. Felfelé kellene fejleszteniük nem lefelé.
    Aki meg csóró az majd válogat a használt PC boltban. Vagy nem a legújabbat veszi meg, hanem a múlt évi középkategóriából vásárol. Ennyi.
    De még mindig többet tud egy PIII-as laptop is mint ezek...
  • Narxis #2
    Csak nem logisztikus?