• lordsithlord
    Engedelmeddel azt kapásból megcáfolnám, hogy a használható billentyűzéshez kell érezni a lenyomást. Ugyanis erre vannak kifejezetten jól használható alternatívák, például nekem egész jól bevált a billentyűleütésnél hallható kattogó hang. Ez az Android-os gépeknél alapvető beállítás, az almás rémségeknél nem tudom, hogy van-e ilyen, a Win8 meg elvileg tartalmazni fogja (legalábbis a teszt verzióban be lehetett állítani). Tehát a lenyomás érzékelés máris megvan oldva. Valóban, a módszer nem teljes, mivel gyakorlatilag maximum 5 ujjal lehet billentyűzni, hiszen az egyik kézben benne van a tablet, bár ez is megoldható azzal, ha letesszük az ölünkbe a gépet. Csendesen jegyezném meg, hogy ugyanez áll a laptopokra is, hiszen ha menet közben akarunk billentyűzni, akkor az egyik kéz fogja, a másik meg billentyűzhet, tehát ez csak álprobléma.

Minden tiszteletemmel, de egérrel 1 pixel méretű dolgot hogyan akarsz te eltalálni? Kérdem már csak azért is, mert egy 1200DPI felbontású egér pontossága is legfeljebb 5 pixeles, márpedig az alap egerek ennél alacsonyabb felbontású (600-1000DPI) érzékelővel vannak ellátva. A rendszerek is figyelembe veszik ezt a pontatlanságot, így ami jól van optimalizálva, az a leütést átlagosan 10-15 képpontos eltéréssel számítja egy 1280*1024-es felbontáson.

Mondjuk ez még mindig jobb, mint egy mai érintőképernyő, mivel az annak köszönhetően, hogy egy elég nagy felület érintését kell feldolgoznia (lévén ugye kézzel kezeljük), nem nevezhető igazán pontosnak (az eltérés egy 800*600-as kijelzőnél átlagosan 30 képpont, de ez nem a technológiából, hanem a kezelés módjából adódik). Ha igazán reális ellenfelet akarunk az egér elé tenni, akkor a hagyományos, pen-nel kezelhető kijelzők a vetélytársai, mivel azok állnak pontosságban legközelebb az egérhez, egy 640*480-as felbontású, 4"-os kijelzőn az eltérés 4-6 pixel lehet.

Vegyünk alapul egy 10"-os tabletet. Fogjuk meg, induljunk el vele és menet közben menjünk fel vele a netre. Én kipróbáltam, könnyedén és egyszerűen lehet rajta navigálni, nem kellenek hű de nagy csuklómozdulatok.
    Most vegyünk egy 12"-os netbook-ot. Ez még kifejezetten kicsi, viszonylag könnyű, tehát elég közel áll a tablethez. Próbáljuk meg ugyanezt a műveletet.

Az eredmény magáért fog beszélni.

Nem azt mondom, hogy az érintő képernyő mai fogmája mindenben tudná helyettesíteni a mai kezelő szerveket. Ugyanakkor ahogy szépen fejlődik, el fog érni egy olyan szintet, ahol már közel ugyanarra lesz képes, mint egy egér + billentyűzet együttes. Ne a mai technikai szintjét nézzük, mivel mint azt már írtam, ma még gyerekcipőben jár. De nézzük meg, hova jutottunk az első transz reflektív kijelzőktől (amik ugye csak céleszközzel voltak kezelhetőek) a reflektív kijelzőig (ami még csak 1 ujjat tudott kezelni) eltelt több, mint 15 év, majd jött az új technológia, a kapacitív kijelző (multi touch), és köztük kemény 1,5-2 év... A felbontásokat most hagyjuk, de arról is elmondható, hogy minden új technológiával majdhogynem duplázódik. Tehát az érintő képernyő hirtelen igen gyors fejlődésbe kezdett, ez pedig nem egy elhanyagolható tény.

Csak ismételni tudom, nem ma fogja felváltani a mai mindennapos eszközöket, sőt, lehet, hogy nem is fogja felváltani, de a képességei pár éven belül biztos, hogy meglesznek hozzá.