Berta Sándor

A PC-k 5 százalékára Ubuntu kerülhet

Úgy tűnik, hogy áttörést érhet el az asztali számítógépek piacán a népszerű Linux-disztribúció. Az Ubuntu ugyanis idén akár 5 százalékos részesedést is elérhet a PC-k piacán.

Chris Kenyon, a Canonical üzletfejlesztési vezetője az Ubuntu 12.10 Developer Summit konferencián elmondta, hogy a trend azt mutatja: egyre több új számítógépen jelenik meg a disztribúció. Tavaly 8-10 millió konfigurációra került fel előretelepített operációs rendszerként az Ubuntu. Jelenleg is zajlanak az egyeztetések számos PC-gyártóval, így ez a szám a közeljövőben tovább nő majd. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, úgy az idei év végére 18 millió számítógépre kerülhet fel az egyre népszerűbb szoftver. Ez azt jelentené, hogy minden huszadik eladott konfiguráción Ubuntu fut.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az operációs rendszer különösen Kínában nagyon sikeres, az ottani Dell kirendeltség kereken 200 üzletben kínál az Ubuntuval ellátott PC-ket. Kenyon bejelentette, hogy a Canonical az idén megnyitja a pekingi irodáját, egyúttal reményét fejezte ki amiatt is, hogy hamarosan együttműködési megállapodást köthetnek az Egyesült Államokban a Best Buy áruházlánccal. Tehát kezd beérni a Canonical és a fejlesztők munkája. A Linux az ingyenessége miatt különösen a szegényebb régiókban hódít, ugyanakkor ha a felhasználói ismeretekkel nem rendelkezők megismerik, már nem cserélik le valamelyik Windows-verzió kalózmásolatára. Emellett előnye, hogy szinte minden szükséges alkalmazást alapból tartalmaz, így azonnal használható, nem kell további programokat letölteni.

Tavaly májusban Mark Shuttleworth, a Canonical alapítója úgy nyilatkozott, hogy négy esztendőn belül szeretnék az Ubuntu-felhasználók számát 200 millióra növelni. Majd később bejelentette, hogy az Ubuntuval a jövőben nem csak az asztali számítógépeket és a notebookokat, illetve netbookokat célozzák meg, hanem más, elsősorban mobil készülékeket is szeretnének meghódítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #28
    Nekem is hasonlóak voltak a tapasztalataim, Debian elég szarakodós, elég sok idő beállítani, cserébe elképesztően gyors és stabil rendszer, sokkal kiszámíthatóbb a működésre, ráadásul ritkább időközönként adnak ki újabbat, így könnyebb a problémákra is rákeresni. De ott sajnos tényleg terminal indításával kezdődik szinte minden.
    Rokonom gépére telepítettem kb. 2 éve debiant (~1,5 ghz-es proci, 256MB memória), napi szinten használják persze csak netezésre, levelezés, letöltések, filmnézés, zenehallgatás, meg 1-2 linuxos játék. A rendszer azóta is pontosan ugyan olyan gyors és stabil, mint a telepítése napján, ez a vicces.
    Persze azt meg kell említeni,hogy azért van mellette egy Win7-et futtató laptopjuk is, ha éppenséggel Windows kell.

    teccikérteni: Én is Xubuntut találtam jelenleg a leghasználhatóbbnak, azt is ajánlottam mostanában aki kérdezte. Linux Mint nálam olyan bugokat hozott elő, hogy az mindent felülmúlt, pl. terminálba elkezdett hülyeségeket kiirogatni, nem tudtam használni :D Az első nem tudom mi volt, de ennél telt be a pohár.
    Ez a Chrome OS Linux viszont érdekesnek tűnik, ezt lehet kipróbálom, ha túlvagyok a zh-kon.
  • teccikérteni #27
    Én Ubuntu-t (pontosabban Xubuntu-t) használok, de részben egyetértek az alább felhozott problémákkal. Viszont vannak más alternatívák, például a Linux Mint, illetve pont tegnap akadtam rá erre: Chrome OS Linux.
  • senki687 #26
    "Szét googliztam a netet, mire megtaláltam, hogy hogy tudok root-ként belépni."

    Beírod, hogy "sudo su" és máris rendszergazda vagy.
  • senki687 #25
    Még DOS 3.valahanyassal kezdtem. Aztán jöttek az újabb változatok, majd sorban a Windows-ok, néhány változat kihagyásával. Sokat szívtam velük. Nekem idővel lelassulnak és összeomlanak, egy idő után már nem tudtam megmenteni. Lehet, hogy egy profi helyre állította volna, de nekem, ametörnek ez nem ment. Egyszer egy újabb hiba után betelt a pohár, és az XP újratelepítésével együtt felnyomtam mellé az akkori legfrissebb Ubuntu-t is. Nulla Linux ismeret mellett ez elsőre sikerült, ami igazán dicséretes a készítőire nézve. Aztán jöttek a frissítések, jöttek a problémák. Azt vettem észre, hogy kb. 2 év alatt az Ubuntu miatt rengeteget kellett google-znom, és ezidő alatt 9 újratelepítésen esett át a gépem. A Windows korábban nálam kb. 1-2 év masszív használatot kibírt, tehát legfeljebb 2 telepítésből megúszhattam volna, ha egyáltalán nem Linux-ozom. De ezt először a hozzá nem értésemnek tudtam be. Legutóbb az Ubuntu 2 nappal a telepítése után összeomlott és nem indult többet szöveges módban sem. Ekkor lett elegem belőle.
    Megkedveltem a Linux bizonyos dolgait, nem akartam lemondani róla, de úgy álltam hozzá, hogy nekem soha többet Ubuntu! Ezért úgy döntöttem, hogy felteszem a Debian-t, amire az Ubuntu épül. Ezt már jóval nehezebb volt beállítani, mint az Ubuntu-t, több Google-zást igényelt, de nagyon sok a hasonlóság. A bugok is. Pár dolgot visszasírok az Ubuntu-ból, de a Debian-nak is vannak előnyei az Ubuntuval szemben. Összeomlasztanom még 2 hét elteltével sem sikerült, pedig a hozzá nem értésemből származó hülyeségeimmel erősen meg volt terhelve. Most úgy tűnik, a Debian nekem megfelelő választás lesz, de kellett előtte az Ubuntu, hogy némi fogalmam kialakuljon a rendszerről. A Linux mellett fut a gépemen az XP és a Windows 7. Ezek viszon kb. 2 éve rendszeresen működnek, miközben ugyan azon HDD másik partícióján már a 10. Linux operációs rendszer újratelepítés történt meg.
    Szóval látványosan fejlődik az Ubuntu, de az eröltetett menetben történő félévenkénti kiadás miatt bugos az egész, a látványelemek fejlesztésére fordított energia a stabilitást rovására megy. Így sem a hozzáértők, sem az egyszerű felhasználók számára nem nyújt megfelelő választást.
  • Balumann #24
    Az Ubuntunak van egy előnye, hogy a marketbe bekerült a szoftvervásárlás, eladás lehetősége. Így akik szoftverfejlesztésből élnek (pl. cégek is), sokkalinkább megéri nekik fejleszteni linuxra, így megjelennek igényesebb alkalmazások is.
    Én egy kicsit sajnálom, hogy belementek ebbe a Unity felületes szarságba, ahelyett hogy értelmesebb dolgokat fejlesztettek volna, csináltak volna igényesebb (több beállításhoz is opciót) grafikus felületeket, illetve a már meglévő gnome vagy másik felületet tökéletesítettek volna. Én eddig is Debian párti voltam, mert érdekes módon még gnome felülettel is sokszor gyorsabb volt, csakhát az meg tényleg baszakodós nagyon.
  • Madve #23
    Végülis mi a bonyolultabb? Állandóan átjelentkezni egy másik fiókba root jogosultságért, vagy bepötyögni annyit, hogy sudo?
  • Jozsó #22
    De akkor már miért pont Ubuntu? Volt egy időszakom, amikor kipróbáltam az összes nagyobb disztro-t, ilyen félig szakértő - félig egyszerű user hozzáállással.
    Az Ubuntu egy egyszerű dolgon bukott el. Alapban nem enged hozzáférést a root felhasználóhoz. Ügyes. Lenne, ha a telepítendő dolgok 99%ához nem kellenének root jogok. Szét googliztam a netet, mire megtaláltam, hogy hogy tudok root-ként belépni.

    Biztos van rá megoldás, de ott és akkor nekem az annyira nem volt vicces.

    Ha már Linux, akkor inkább opensuse.
  • sanyicks #21
    igen írtam, hogy ma már a csordaszellem, és a fos opengl driverek tartják directx-en a játékfejlesztőket, meg persze az hogy az m$ állandóan szankciókat lenget az opengl ellen (pl asszem a vista megjelenése előtt volt az hogy vistától nem engedik az opengl-t, aztán változtatták arra hogy csak ablakban lesz futtatható). Holott egyébként a legtöbb multiplatform játék natívban opengl, nagyon sok futás közben wrapperrel fordítja az opengl-t directx-re.
  • Szefmester #20
    "Ez nagy tévedés. Konzolt csak egyszer kell megtörni, és kész. Onnantól csak bele kell tolni az írott lemezeket. Pc -n pedig mindent software -t egyedileg kell törni. Letöltögetés, crack, víruskergetés, hibák javítgatása. Ez szerintem ezerszer bonyolultabb, mint megvenni a feltört konzolt, és beletolni a lemezt.
    Szóval ezt a tévhitet felejtsd el..."

    Ez meg nettó baromság... Valóban könnyebb konzolon kalózkodni mert csak letöltöd kiírod berakod a lemezt és tolod. DE! Egy konzolosnak el kell döntenie hogy akar e még majd legálisan multizni hibajavításokat megkapni, esetleg ingyenes DLC-ket macera nélkül letölteni, míg egy PC-s kiskalóz meg megveszi a CoD X. részét eredetiben mert azzal multizik, mellette meg letölt 10 másikat mert azzal meg nem.

    PC-n megy a trükközés, a krekkelés, a tört peccsek várása, babrálás a tűzfallal ha olyana törés stb, X-en elviszed a szakihoz kicsengeted a kért $-t és hazamész aztán vagy szólsz a pc-s havernak hogy szegyjen le neked valami, vagy te szedsz le a netes PC-n valamit, vagy elmész a boltba és veszel másolt játékot. PS3 viszont kőkemény szívás a kalózok számára. Feltöröd a gépet, az sem mindegy milyen rendszer volt rajta, a törés sem visz mindent, van amihez lemez kell, van amihez nem, van ami külső vinyóról megy van ami csak a belsőről.. másolj ide oda valamit.. telepítsd fel külső vinyóról ide meg oda a kis valamit hogy elinduljon a cucc. Ez utóbbi miatt a konzolosok többet vesznek eredetit. Nem akarnak szívni, és a többség meg inkább online tolja a máskülönben minden tartalomtól mentes (és konzolon játszhatatlan) FPS-t.

    Sanyicks: Tudom hogy kezdetben csak kenőpénz volt, hiszen az ID is sokáig openGL-ben csinálta a cuccait, és hiába volt sokáig fejlettebb a Gl ha a pénz többet jelentett dx melletti érvként. De ma már nem igen megy ez a dx miatt tejelünk dolog, inkább a konzol miatt tejelünk megy, és az nvidia féle, legyen bugos az áemdén kenés.
  • Madve #19
    Ezt már nem jelenteném ki olyan nyugodt szívvel manapság, mint pár éve. Azóta fejlődőtt sokat ubuntu is, meg az emberek többsége, ha nem is tudatosan, de felismerte, hogy nincs is akkora szüksége windows-ra, pláne ha jórészt csak szörfölésre használja az internetképes eszközét. Lásd pl a tabletek többségét amik ios-t, vagy androidot futtatnak, és sokan szívesen fogadnák desktopon is a hasonló rendszereket. Ezeknél meg azért jobb választás ubuntu ami azért desktopon "otthon" van, és nem mellékesen most szándékozik begyűrűzni androidos telefonokra is, mint egy hordozható desktop alternatíva. Szerintema jövő inkább szól az oprendszerek tényleges versenyéről, mint a windows unalmas egyeduralmáról. Ugyanakkor unity-ről ugyanaz a véleményem mint a metro-ról, desktopon hanyagolni kellene...