• senki687
    #25
    Még DOS 3.valahanyassal kezdtem. Aztán jöttek az újabb változatok, majd sorban a Windows-ok, néhány változat kihagyásával. Sokat szívtam velük. Nekem idővel lelassulnak és összeomlanak, egy idő után már nem tudtam megmenteni. Lehet, hogy egy profi helyre állította volna, de nekem, ametörnek ez nem ment. Egyszer egy újabb hiba után betelt a pohár, és az XP újratelepítésével együtt felnyomtam mellé az akkori legfrissebb Ubuntu-t is. Nulla Linux ismeret mellett ez elsőre sikerült, ami igazán dicséretes a készítőire nézve. Aztán jöttek a frissítések, jöttek a problémák. Azt vettem észre, hogy kb. 2 év alatt az Ubuntu miatt rengeteget kellett google-znom, és ezidő alatt 9 újratelepítésen esett át a gépem. A Windows korábban nálam kb. 1-2 év masszív használatot kibírt, tehát legfeljebb 2 telepítésből megúszhattam volna, ha egyáltalán nem Linux-ozom. De ezt először a hozzá nem értésemnek tudtam be. Legutóbb az Ubuntu 2 nappal a telepítése után összeomlott és nem indult többet szöveges módban sem. Ekkor lett elegem belőle.
    Megkedveltem a Linux bizonyos dolgait, nem akartam lemondani róla, de úgy álltam hozzá, hogy nekem soha többet Ubuntu! Ezért úgy döntöttem, hogy felteszem a Debian-t, amire az Ubuntu épül. Ezt már jóval nehezebb volt beállítani, mint az Ubuntu-t, több Google-zást igényelt, de nagyon sok a hasonlóság. A bugok is. Pár dolgot visszasírok az Ubuntu-ból, de a Debian-nak is vannak előnyei az Ubuntuval szemben. Összeomlasztanom még 2 hét elteltével sem sikerült, pedig a hozzá nem értésemből származó hülyeségeimmel erősen meg volt terhelve. Most úgy tűnik, a Debian nekem megfelelő választás lesz, de kellett előtte az Ubuntu, hogy némi fogalmam kialakuljon a rendszerről. A Linux mellett fut a gépemen az XP és a Windows 7. Ezek viszon kb. 2 éve rendszeresen működnek, miközben ugyan azon HDD másik partícióján már a 10. Linux operációs rendszer újratelepítés történt meg.
    Szóval látványosan fejlődik az Ubuntu, de az eröltetett menetben történő félévenkénti kiadás miatt bugos az egész, a látványelemek fejlesztésére fordított energia a stabilitást rovására megy. Így sem a hozzáértők, sem az egyszerű felhasználók számára nem nyújt megfelelő választást.