Berta Sándor

Nem támogatja tovább a Kubuntu fejlesztését a Canonical

Fontos bejelentést tett a Canonical Ltd. A cég közölte: a jövőben anyagilag sem támogatja a Kubuntuval kapcsolatos munkákat, a fejlesztőket más feladatok elvégzésére osztják be.

A döntés azt jelenti, hogy a Kubuntu a jövőben nem a Canonical projektje lesz, hanem - az Edubuntuhoz vagy a Lubuntuhoz hasonlóan - közösségi programként fog továbblétezni. A hírt Jonathan Riddell, a Canonical munkatársa és a Kubuntu fejlesztéséért felelős vezető szakember közölte e-mailben a kollégáival. Riddell hangsúlyozta: a jövőben más feladatok várnak rá a Canonical kötelékében, így áprilistól, a Kubuntu 12.04 megjelenése után már kizárólag a szabadidejében foglalkozhat a disztribúció fejlesztésével. Eldőlt az is, hogy a Kubuntu 12.04-hez, mint LTS-verzióhoz további 5 évig jár majd terméktámogatás.

A Kubuntu ezentúl abba a kategóriába fog tartozni, mint az iskoláknak készülő Edubuntu, az XFCE-t tartalmazó Xubuntu vagy az LXDE-s Lubuntu. E projektek számára a Canonical infrastruktúrát biztosít, viszont anyagi forrásokat nem, így ezek kizárólag a közösségi forrásoknak köszönhetően vannak életben.

Riddell a döntést azzal indokolta, hogy a Canonical számára a Kubuntu támogatása egész egyszerűen nem éri meg anyagilag. A Kubuntu hét éven át volt hivatalos Ubuntu-verzió és egy meglehetősen stabil és népszerű disztribúciónak számít. Ugyanakkor egyéb sikereket nem tudott felmutatni. A szakember a jövőben a Qt-Toolkiten fog dolgozni, amely időközben az Ubuntu-telepítés részévé vált és amely a Unity kezelőfelület 2D-s változatának alapjává vált. A cél az, hogy a Qt-alapú alkalmazások zökkenőmentesen fussanak az Ubuntun. Riddell végül arra kérte a fejlesztőket, hogy továbbra is vegyenek részt a munkában.

Jason Warner, a Canonical menedzsere a Kubuntu levelezőlistáján azt írta, hogy gyakorlatilag semmi nem fog változni a disztribúció esetében, ugyanakkor szükség lesz bizonyos módosításokra azért, hogy a Kubuntu megfeleljen az LTS-verziókkal szemben támasztott követelményeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #4
    Nekem valahogy a KDE sem jött be igazából akárhányszoris próbáltam. A KDE -s alkalmazások viszonylag jók, dehát mennek gnome alatt is :/
    Nem értem, hogy miért kellett elhagyni a hagyományos gnome felületet, szépen lehetett volna azt tovább fejleszteni, egyszerűbben testreszabhatóvá tenni, stb..
    A 11.10 -esben már nem is lehet egyszerűen csak átváltani, le kell tölteni, és alapértelmezett átállításához is parancs kell. (így)
  • Inquisitor #3
    Lehet megint a SuSe lesz a hülyebiztos alap Linux, mint sok éve?
  • Ferrer #2
    szerintem is az Unityval cseszték el az egészet. Az egyszerű felhasználó meg nem is tudja, hogy lehet lecserélni.
  • Kensin #1
    Kár érte, persze azért még így is meglesz. A legutóbbi verziónál gondoltam kipróbálom a Unity-t, de fél napig se bírta és ment vissza a gépre szépen a Kubuntu.