Berta Sándor

Egyre több a nyílt forráskódú szoftver Izlandon

A szigetország közigazgatásában egyre nagyobb szerepet kapnak a nyílt forráskódú szoftverek. Az izlandi kormány azt szeretné, ha ezen a területen más államok is követnék a példáját.

Az elmúlt hónapokban komoly előrelépések történtek Izlandon a nyílt forráskódú programok használatának kérdésében. Az évekkel ezelőtt elindított nyílt forráskódú projekt célja az volt, hogy egyre több közintézményben kerüljenek a számítógépekre Windows operációs rendszerek helyett Linux-disztribúciók, illetve a súlyos pénzekért beszerzett irodai csomagok és más termékek helyett nyílt forráskódú alkalmazások. A helyi intézmények folyamatosan cserélik le a Microsoft szoftvereit Linuxra, ugyanakkor a teljes átállást számos probléma hátráltatja.

"Egyes hivatalok például az Oracle technológiáinak használata miatt rá vannak kényszerülve más, licencköteles és kompatibilis programok alkalmazására. A költségcsökkentés napjainkban az egyik legfontosabb tényező, de mi a emellett azt szeretnénk, ha az egyes szoftvermegoldások közötti különbségek kiegyenlítődnének. A kormánynak támogatnia kell a nyílt forráskódú alkalmazások használatát, mivel nem sok olyan szolgáltató van, aki ilyen termékeket kínál" - jelentette ki Tryggvi Björgvinsson, az izlandi nyílt forráskódú projekt vezetője.

A legnagyobb 32 izlandi iskola közül eddig öt cserélte le a Windowst Ubuntura, egyes intézményekben pedig az Office csomagot felváltotta az Open Office. A szakember szerint azonban mindez nem elég, ez csak a kezdet, kormányzati szinten is újítani kell, a helyi kabinetnek is jó példával kell elöl járnia. A teljes átállás azonban nehéz és hosszadalmas folyamat lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #10
    Ha sörre elég a pénze pár embernek akkor vegyen dobozos sört és kis spórolással még napkollektort is tud csinálni, évente kb 2nm méretűt. :)
  • lamer the true #9
    Aha te biztos egy több ezer fős cég vagy kemény melóval felépített stabil informatikai rendszerrel.
  • Palinko #8
    a már mentett doksik kezelése.
  • qetuol #7
    "A teljes átállás azonban nehéz és hosszadalmas folyamat les"

    nem értem mi a nehéz ebben. én egy óra alatt álltam át ofiiceről libre officera
  • sanyicks #6
    hajlandóság akkor tűnik fel, ha nem ilyen fizetések lesznek itthon mint most, vagy ha nem lopja el az állam a jövedelem 70+%-át... addig örül a legtöbb ember ha a kaját meg tudja venni, nem ám több milliós beruházásokra a természeti kincsek kiaknázására.
  • Anomaly #5
    Nem minden kertbe kell de valami hajlandóság feltűnhetne.
  • Ronny #4
    Hát persze, mi vagyunk Dél-Spanyolország, Dánia és Ausztria egyszerre. Természetesen német tőkével és kapcsolódó iparral.
  • Anomaly #3
    Nap, szél, víz. Ezek magyarországon is vannak. Ki lehetne használni de nem teszik.
  • mad mind #2
    Mert vannak természeti kincseik, meg könnyen kinyerhető geotermikus energiájuk, így megtehetik. De nem lesznek következő Svájc, mert nincs banktitok, meg óragyártás.
  • sanyicks #1
    mindenben függetlenednek, és úgy néz ki jól teszik... úgy néz ki izland a következő svájc :)