Berta Sándor

Ellenőrizné a közösségi szolgáltatásokat az FBI

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azt akarja elérni, hogy a közösségi portálok és online szolgáltatások üzemeltetői biztosítsanak számára lehallgatási lehetőségeket.

A Cnet és a Wired értesülései alapján az FBI eddig a közösségi oldalak, a VoIP-szolgáltatások, az azonnali üzenetküldő programok és a levelezőplatformok fejlesztőit kereste meg. A hivatal képviselői már találkoztak többek között a Google, a Yahoo és a Facebook vezetőivel, s ezeken a megbeszéléseken tájékoztatták őket az elképzelésről. Az FBI jelenleg is szorgalmaz egy olyan törvénytervezetet, amely minden online szolgáltatás üzemeltetőjét kötelezné az együttműködésre.

Az Egyesült Államokban a távközlési társaságokat az 1994-es Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA) kötelezi arra, hogy a hatóságok számára biztosítsanak egy külön lehallgatóhelyiséget. A nyomozó hatóságok erre támaszkodva tudják nyomon követni a gyanúsítottak kommunikációját. A kommunikáció legújabb formáira szakosodott internetes szolgáltatók - a telefontársaságokhoz hasonlóan - elvben szintén kötelezhetők arra, hogy a hatóságok számára lehetővé tegyék klienseik megfigyelését, ám mivel az 1994-es törvény rájuk nem vonatkozik, ezek a cégek eddig nem voltak kénytelenek kiépíteni a megfigyelés műszaki feltételeit. Ezen változtatna évek óta az FBI.

A Cnet szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda frissítené a jogszabályt, így az már a Skype vagy éppen az Xbox Live működtetőire is vonatkozna. Kérdés, hogy az ötletet mennyire támogatja az amerikai kabinet. Az FBI szóvivője azzal érvelt, hogy növelné a nemzetbiztonsági kockázatot, ha nem tennék lehetővé e szolgáltatások és az azokat használó személyek ellenőrzését. A hivatal jogászai a legjobb megoldásnak a CALEA kibővítését tartják.

Az FBI már 2006-ban közölte, hogy nem csak az internetszolgáltatókat, hanem a hálózati hardverek gyártóit is kiskapuk elhelyezésére kötelezné, hogy az eddiginél könnyebbé váljon a lehallgatások megszervezése és végrehajtása. Ezt követően 2010-ben merült fel újra egy olyan törvénytervezet, amely lehetővé tenné a különböző szervek számára az internetes kommunikációs szolgáltatások ellenőrzését. Az indoklás szerint a kibővített jogosítványokra a Facebook, valamint a Skype és a különösen Blackberry-készülékek térhódítása miatt van szükség, utóbbiak ugyanis titkosított kapcsolatot tesznek lehetővé és ez szálka az amerikai hatóságok szemében.

A Microsoft 2009 decemberében regisztráltatta az amerikai szabadalmi hivatalnál azt a módszert, amelyben kifejezetten az internetes telefonszolgáltatásokhoz használható lehallgatási módszert írt le. A VoIP-lehallgatások ellen már 2006 júliusában tiltakozott több internetes szaktekintély, köztük Vint Cerf, Steve Bellovin és Matt Blaze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vereshegyi #24
    Lehet hogy furán fog hangzani de én speciel jobban félek a Willcox-féléktől mint attól hogy mindent meg fog rólam tudni a Nemzetbiztonság vagy az FBI. Mikor olvastam Doctorow "Kis Testvérét" akkor éreztem először. Az a könyv egy igen sötét képet mutatott be számomra, de nem azt amit az író szeretett volna. Amikor egy pillanatra egy esetleges ellenség szerepébe képzeltem magam akkor jött a felismerés. A nyugati világot igazából pofon egyszerűen ellehetne pusztítani. Saját magunk vagyunk a legnagyobb fenyegetés. Mintha valami szörnyű betegség miatt a test próbálná elpusztítani a saját immunrendszerét. Végig szurkoltam hogy a szereplők kapják meg a jogos büntetésüket. Lehet hogy azért tették mert mindenféle ócska ideológia hatotta őket át a szabadságról és valójában gondolkodni nem tudtak, lehet hogy csak egyszerűen jóhiszemű idióták voltak, de akkor is a saját államukat támadták meg. Akárhogy is szépítjük.

    Szóval én speciel még mindig szívesebben élnék egy olyan világban ahol mindent és mindenkit megfigyelnek mint abban a förtelmes anarchiában. A hatóságokat mi alkottuk, döntsük el hogy kellenek-e (nekem igen) és ha azt mondjuk hogy igen akkor hagyjuk hogy végezzék a dolgukat. Az hogy most itt elkezdünk titkolózni, meg harcot folytatni a saját államunk ellen, aztán meg csodálkozunk hogy gyanúsítanak minket egy olyan igazi, liberális idiótaság.
  • willcox #23
    Elterjedt kódolási eljárással meg olyan üzeneteket lehetne küldeni, amik megfejtve gyalázkodó szövegek és üzenetek a kukkolók számára. Bizonyára nagyon idegesek lennének, és nagy kedvvel fejtenék a többi hasonló, kódolt üzenetet.
    Az igazi üzeneteket pedig egyedi, sehol nem publikált eljárásokkal kell titkosítani. Esélyük sem lenne megfejteni az emellett tömegével megjelenő random karakterdömping mellett.
  • willcox #22
    "Mondjuk egy kalozpart programjaba ferne bele ilyesmi kb. Sajnos ettol meg messze vagyunk. Az igazsag az, hogy az allamnak nem erdeme a szabadsag megorzese, hanem inkabb a minel nagyobb kontroll kiepitese." - Ugyan! Amíg egy "kalózpárt" csak kampányol, vagy éppen kisebbségben (ellenzékben van), addig nem tud érdemben semmit sem tenni. Ha meg hatalomra kerülne, akkor egyből a másik oldalon találná magát, ahol a minél nagyobb kontroll kiépítése lenne az érdeke.

    Itt egy dolgot lehet csak csinálni, mert a tiltakozás annyit ér, mint halottnak a beöntés. Le kell kötni a megfigyelők összes kapacitását úgy, ahogy a #8-ban már leírtam.
  • nextman #21
    Igazad van, a megoldas nem a tiltakozas lenne, hanem olyan torvenyek atvitele, amely eleve kizarja az illetektelen hozzafereseket allami reszrol.
    Mondjuk egy kalozpart programjaba ferne bele ilyesmi kb. Sajnos ettol meg messze vagyunk. Az igazsag az, hogy az allamnak nem erdeme a szabadsag megorzese, hanem inkabb a minel nagyobb kontroll kiepitese.

    Igy vegul, bar nem ez lenne a jo megoldas, nem marad mas eszkozunk, minthogy az epp aktualis torveny tervezetek ellen tiltakozzunk.
    Csak 125.- alkalommal mar lehet senkit nem fog erdekelni.
  • willcox #20
    "Raadasul ugyanaz az ero vagy erdek, amelyik rosszra hasznalna mondjuk az FBI-t, az mar reg hozzafer a CIA-hez vagy az NSA-hez, aminek mar joga van joval tobb mindenhez, valoszinuleg minden amerikai ceg kommunikacios kodolasanak eleresehez is." - persze, mert más kódolást nem is használhat. Ez nálunk is így van. Ha valaki ettől eltérő módszert merészelne használni, az már gyanús. De az is gyanús, aki használja ugyan a megengedett kódolást, de azon belül használ egy saját, privát kódolást is. Ez is főben járó bűn.
  • Tetsuo #19
    Nem az FBI a problema, mert annak komoly torvenyi hattere van, hogy lehallgathat, ugyanugy mint a magyar rendorseg. A baj az lehet, hogy magat az FBI-t vagy a magyar rendorseget hasznaljak olyan dologra, ami nem tovenyes. Az ellen pedig nem nagyon lehet mit tenni. Azt nem egy ilyen kommunikacios forma tori meg.

    Raadasul ugyanaz az ero vagy erdek, amelyik rosszra hasznalna mondjuk az FBI-t, az mar reg hozzafer a CIA-hez vagy az NSA-hez, aminek mar joga van joval tobb mindenhez, valoszinuleg minden amerikai ceg kommunikacios kodolasanak eleresehez is.

    OK, ertem, hogy tiltakozni kell minden szabadsagjog-szukites ellen, mert a vilag szep lassan, de korlatozodik. Csupan nem hiszem, hogy az eppen aktualis torvenytervezet elleni tiltakozas a legjobb mod, hiszen mindig jon egy ujabb. ;)
  • willcox #18
    Gondolod te. A szöveges részre meg ott van az, amit írtam. Esélytelenek azok ellen, akik miatt forszírozzák ezt.
    Akiknek van félnivalójuk, azok eddig is meg tudták oldani (az értelmesebbje és a profik), hogy ne juthasson hozzá semmilyen illetéktelen az információkhoz.
  • nextman #17
    angol+magyar. Ott mukodott.
    A tevedes pedig az esetek 99%-a, mert csak a beszelgetesek 1%-a fogja tenyleg erdekelni a kormanyt,a tobbi ugyis hamis riasztas. Igy a 20% nem erdekes.
  • willcox #16
    Egyébként a 80% is nagyon kevés, mert az a 20% tévesztés (fogadjuk el, hogy tényleg ennyi), iszonyú mennyiség, és azt visszahallgatni, arra nincs elég ember. Még ha az egész usákia lakossága is ezt csinálná napi 24 órában. És ugye még csak egy támogatott nyelvről van szó, a többiről nem is beszélve.
  • willcox #15
    Milyen nyelven használtad?