MTI

Bírálják a brit kormány email-ellenőrzési terveit

Nagy-Britanniában a polgári szabadságjogok megőrzésén munkálkodó csoportok bírálták a kormányt amiatt, hogy a brit lakosság telefonhívásainak, email-jeinek illetve sms-einek ellenőrzését lehetővé tevő törvény elfogadását tervezi.

A közeljövőben nyilvánosságra hozandó jogszabály értelmében az internetes vállalatok kötelesek lesznek azonnali, azaz az eseményekkel egy időben történő hozzáférést biztosítani a brit kormány lehallgató központjának (GCHQ) a kommunikációhoz. David Davis konzervatív politikus szerint ezzel szükségtelenül kiterjesztenék az állam képességét arra, hogy "az átlagemberek után szaglásszon". A konzervatív-liberális koalíció által irányított brit belügyminisztérium szerint azonban mindez kulcsfontosságú lépés a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben. A legutóbbi munkáspárti kormány arra vonatkozó kísérlete, hogy létrehozzanak az internethasználatot és a telekommunikációt lefedő központi adatbázist, éppen az akkori konzervatív és liberális ellenzék miatt fulladt kudarcba.

Ehelyett egy 2009-es uniós irányelv értelmében az internetszolgáltatók kötelesek 12 hónapon át megőrizni a felhasználók adatainak, elektronikus leveleinek valamint telefonhívásainak egyes részleteit. Noha az üzenetek tartalmát nem kell megtartaniuk, a feladó és a címzett személye valamint a kommunikáció ideje és földrajzi helye rögzítésre kerül. Az új jogszabály - amelynek bejelentését vélhetően a II. Erzsébet brit uralkodó által májusban elmondott "trónbeszéd" idejére tervezik - állítólag feljogosítja majd a GCHQ-t, hogy az eseményekkel egy időben, s nem pedig utólag jusson hozzá a szóban forgó adatokhoz.

Nick Clegg liberális miniszterelnök-helyettes kijelentette; ellenezte azt a javaslatot, hogy a kormány elolvashassa az emberek email-jeit, vagy hogy egy új központi adatbázis jöjjön létre. Clegg egyben tagadta, hogy a jelenlegi szabályozás kapcsán erről lenne szó, hangsúlyozván, hogy az mindössze a hatóságok munkáját segítené a terroristák elfogásában, valamint a súlyos bűncselekmények felderítésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • leetjunction #5
    pff, bekaphatják.

    Kíváncsi lennék, hogy VPN-es kapcsolatot és privát (értsd saját) szerveren keresztüli levelezést hogyan fognak tudni majd nézni.

    Elárulom, sehogy.

    Úgylátszik az egyesült királyság (direkt kisbetűvel ^^) is kezd elamerikaisodni, csakúgy mint usában a patri0t act (igen, az alapján engedély nélkül lehet lehallgatni és emaileket nézni) az angoloknál is szükség van ilyenre.

    Amerikai - Anglia
    1, 911 után pár évvel londoni merényletek.
    2, Patriot act után (jó)pár évvel új angol törvények.
    ....

    Miért akarja másolni ennyire az önmagát "oly értelmiséginek" elnevezett angol az általuk "ostobának" titulált amerikaiakat?
  • tcpip2 #4
    Jól jön a háznál a "terrorizmus", csak bedobjuk a csodaszót, és bármit megtehetünk :/
  • nlght #3
    +1

    Egyébként a brittek és amcsik (meg még egy rakás ország) már régóta figyelik a polgárokat (régen csak a postád világították át, azóta már a facebookot is nézik), most meg csak próbálják törvényes keretek közé terelni a dolgot...
  • mad mind #2
    Ez a te szabadságod értelmében van. Kussoljá el, vagy rossz lesz neked.
  • Turdus #1
    Nem is értem. Részlet Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatából:
    "12. cikk

    Senkinek magánéletébe, családi ügyeibe, lakóhelye megválasztásába vagy __levelezésébe__ nem szabad önkényesen beavatkozni"

    "30. cikk

    A jelen Nyilatkozat egyetlen rendelkezése sem értelmezhető úgy, hogy az valamely állam, valamely csoport, vagy valamely egyén részére bármilyen jogot adna arra, hogy az itt kinyilvánított jogok és szabadságok megsemmisítésére irányuló tevékenységet fejtsen ki, vagy ilyen cselekményt elkövessen."