Berta Sándor

Skype-beszélgetéseket hallgattak le német vámosok

Egyre tovább gyűrűzik a német kormányzati hackerprogrammal kapcsolatos botrány. Kiderült, hogy a német vám- és pénzügyőrség az elmúlt négy esztendőben 19 alkalommal vetette be a szoftvert Skype-beszélgetések lehallgatására.

Martin Kotthaus, a német pénzügyminisztérium szóvivője elismerte, hogy a helyi vámosok valóban használták a szövetségi kémprogramot. Közlése szerint az eljárás minden egyes alkalommal indokolt volt, mivel súlyos bűncselekményeket akadályoztak meg a segítségükkel. Kotthaus hozzátette, hogy az alkalmazást kizárólag titkosított internetes telefonbeszélgetések lehallgatására használták és minden esetben külön bírói engedély után valósultak meg.

Jens Teschke, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője elismerte, hogy kénytelenek voltak külső cégek segítségét igénybe venni, ugyanis a német biztonsági hivatalok nem rendelkeznek az ehhez szükséges tudással és tapasztalattal. A különböző hivatalok tesztelték az elkészített alkalmazásokat, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy csak olyan funkciókkal rendelkeznek, amire szükség van. A szoftvert a DigiTask nevű vállalat munkatársai készítették. A 19 lehallgatásra 2007 eleje és 2011 márciusa között került sor. Wolfgang Schmitz, a szövetségi Bűnügyi Vámhivatal (ZKA) szóvivője azt mondta: kizárható, hogy az ő számítógépeikre felkerült volna a Chaos Computer Club által nemrég feltört vagy egy ahhoz hasonló alkalmazás. Az általuk használt megoldás nem képes képernyőképek készítésére, feladata kizárólag a távközlési lehallgatás. Ezt az információt a DigiTask is megerősítette.

A Chaos Computer Club néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy feltörte a német kormány hackerprogramját, amely különböző modulokkal bővíthető és képes arra, hogy a különböző kommunikációs csatornákat lehallgassa, az azokon folytatott beszélgetéseket és adattovábbításokat rögzítse. Emellett képernyőképeket készít, rögzíti a chatbeszélgetéseket és az e-maileket, s lemásolja még a soha el nem küldött jegyzeteket is. Kibővíthető olyan modulokkal is, amelyek lehetővé teszik a billentyűleütések és a merevlemez-tevékenységek rögzítését, az adott helyiség audiovizuális megfigyelését az esetlegesen beépített webkamerák és mikrofonok segítségével. A programnak azonban számos biztonsági hiányossága van, amiket kihasználva bárki megszerezheti az ellenőrzést a kémszoftver felett és irányíthatja azt a távolból. Az ügyből hatalmas botrány lett, amely már kormányszintig ér.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    "Másrészt felesleges is a totális kontroll - egyrészt mert erőforrásgényes, másrészt a honpolgár úgyis közszemlére teszi az adatait a közösségi portálokon."

    Annyira azert nem veszes, rogziteni mindent lehet, csak legfeljebb nem hallgatja meg senki.

    "bban is biztos vagyok, hogy sokszor engedély nélkül is megy a lehallgatás,"

    Magyarorszagon pl. nem, itthon biroi vagy miniszteri engedellyel lehet vegezni. Anno az oktoberi esemenyek kozben szuletett egy olyan miniszteri engedely, hogy visszavonasig mindent le lehet hallgatni... Egyszeruen csak nem dolgoznak fel minden adatot, mert ahhoz tobb ember kellene, de minden legalisan van lehallgatva.

    A skype pedig tobb modon is torheto. Egyreszt torjaival, mint a fenti cikkbol is kiderul, masreszt a kulcsok segitsegevel, amit par eve szinte minden nato tagallam megkapott az amerikaiaktol. Ujabban mar par nem nato tagallam is rendelkezik veluk...

    A feti szoftverrel az a baj, hogy nem lehallgato, hanem taviranyito szoftver, tehat a fertozott gep feletti iranyitas atvetelere szolgal. Igy az iranyito szemely barmit megtehet a gep tulajdonosanak a neveben. Ez nagyjabol 0-ra csokkenti a birosagon az igy gyujtott adatok hitelet, sot a geprol a hagyomanyos passziv lehallgatassal gyujtott adatok hitelet is. De a gep merevlemezenek tartalma is kerdesesse valik, mivel (mint minden normal zombi gepnel) barki odatehette. Roviden szolva: pr szempontbol, jogi szempontbol es politikailag is ongol. A komoly bunozok pedig rendes titkositast es vedett gepeket hasznalnak, itthon is.
  • Dj Faustus #5
    "de eleddig arrol volt szo, hogy a skype-t nem lehet lehallgatni"
    Ha egy kémprogram beépül a hangkártyád és a Skype közé azzal a Skype nem tud sokat kezdeni.

    "egy bunozonek is joga van tudni, hogy mit lehet, es mit nem"
    Egy bűnöző számítson arra, hogy a rendőrség/titkosszolgálat bírósági végzés ellenében - mint a cikkben is szerepel! - lehallgathassa.
    Nehogy már a rendőrségnek/titkosszolgálatnak be kelljen jelentenie egy bűnözőnek, hogy: "hé koma le fogunk hallgatni!".

    "Lassan haladunk a totális ellenőrzés felé..."
    A hatóságok idáig is lehallgathatták a bűnözők telefonbeszélgetéseit - most is megteszik. Csak az eszközök - amik közül egy publicitást nyert - változtak.
    Másrészt felesleges is a totális kontroll - egyrészt mert erőforrásgényes, másrészt a honpolgár úgyis közszemlére teszi az adatait a közösségi portálokon.
  • Piel #4
    Lassan haladunk a totális ellenőrzés felé... Viszont az igaz, hogy a szabad embernek szüksége van a társadalom biztosította biztonságra! Ez a biztonság nem érhető el csak azzal, hogy törvényeket hozunk, és az emberek önként betartják. Kell a visszacsatolás, és kell a hatóságok munkája. Viszont manapság már a bűnözői csoportok sokkal jobban fel vannak szerelve a hatóságoknál. Sokkal nehezebb a szervezett bűnözést felderíteni. Szükség van a lehallgatásokra is. Abban is biztos vagyok, hogy sokszor engedély nélkül is megy a lehallgatás, és a bírói végzést csak akkor szerzik be, amikor valami bizonyítékként felhasználható dolog kerül rögzítésre. De az is lehet, hogy a bíró úr engedélyt ad a lehallgatásra kellően megalapozott bizonyítékok nélkül, csak azért mert xy (magas rangú) kéri, majd a beszerzett információ alapján sikerül bizonyítani a jogellenes magatartást. Na! Ezt nem kellene!
  • hangulati #3
    csak azert, mert altalaban harmasaval szoktam, meg annyit, hogy ennek nem lesz jo vege. nem azert, mert ez kimeriti a csalas vetseget, hanem azert, mert egy ilyesmi a szabadsag elleni buntett. ez nyilvanvaloan bizonyitja, hogy a wc se privat tobbe. akit ez zavar, az bunozik. "xy csomosat szart, es nyogdecselt" persze, nem ezert csukjak le/ akasztjak fel, vagy likvidaljak a helyszinen. a dolog azert tortent mert "tarsadalomellenes nezetei" voltak. ha osszehozod a kettot, akkor egy gyomorbeteg ember nem volt megelegedve az elvarhato eletszinvonallal, ezert mondott par dolgot, igaz, nem legalisan, de lehallgattak. likvidaltak is, es ezt a fentebb irt informaciok birtokaban levo emberek szamara elfogadhatova tettek. a "csomosat szart" es meg nyogott is a patkany, az meg ejakulaciot valt ki a perverz tomegbol. ezert van, hogy kiszogeztek a felnegyelt holttestet... ahoj. vissza a jovobe? remelem, szerzoi jogot nem sertett, mert akkor nem eleg, hogy meghalt, meg kutyakaja sem lehet belole. akkor sem, ha ingyen zenelt egesz eleteben. ELEG VOLT.(pont)mehet.
  • hangulati #2
    egy bunozonek is joga van tudni, hogy mit lehet, es mit nem. ha nem igy volna, akkor nem kellene a torvenykonyv. ez nem mas, mint az okoljog es a hazugsag otvozete. gyere kozelebb...bumm. anyatokat!
  • hangulati #1
    mar bocsanat, de eleddig arrol volt szo, hogy a skype-t nem lehet lehallgatni. igy utolag, hogy eladtak, lehetseges volt. koszonjuk. nem vagyok bunozo, de arra igenyem van (volt, lett volna...), hogy ez ne fordulhasson elo. bunosnek szuletni kell, hogy rohadjon meg a pofatok!!! koponyegforgato, erdekek altal vezerelt es romlott emberek azok, akik ilyen eszkozokkel elnek. elnezest, de ez a velemenyem. a birosag meg nyalja meg (mar, amelyik engedelyezte). mehet