24
  • Vereshegyi
    #24
    Lehet hogy furán fog hangzani de én speciel jobban félek a Willcox-féléktől mint attól hogy mindent meg fog rólam tudni a Nemzetbiztonság vagy az FBI. Mikor olvastam Doctorow "Kis Testvérét" akkor éreztem először. Az a könyv egy igen sötét képet mutatott be számomra, de nem azt amit az író szeretett volna. Amikor egy pillanatra egy esetleges ellenség szerepébe képzeltem magam akkor jött a felismerés. A nyugati világot igazából pofon egyszerűen ellehetne pusztítani. Saját magunk vagyunk a legnagyobb fenyegetés. Mintha valami szörnyű betegség miatt a test próbálná elpusztítani a saját immunrendszerét. Végig szurkoltam hogy a szereplők kapják meg a jogos büntetésüket. Lehet hogy azért tették mert mindenféle ócska ideológia hatotta őket át a szabadságról és valójában gondolkodni nem tudtak, lehet hogy csak egyszerűen jóhiszemű idióták voltak, de akkor is a saját államukat támadták meg. Akárhogy is szépítjük.

    Szóval én speciel még mindig szívesebben élnék egy olyan világban ahol mindent és mindenkit megfigyelnek mint abban a förtelmes anarchiában. A hatóságokat mi alkottuk, döntsük el hogy kellenek-e (nekem igen) és ha azt mondjuk hogy igen akkor hagyjuk hogy végezzék a dolgukat. Az hogy most itt elkezdünk titkolózni, meg harcot folytatni a saját államunk ellen, aztán meg csodálkozunk hogy gyanúsítanak minket egy olyan igazi, liberális idiótaság.
  • willcox
    #23
    Elterjedt kódolási eljárással meg olyan üzeneteket lehetne küldeni, amik megfejtve gyalázkodó szövegek és üzenetek a kukkolók számára. Bizonyára nagyon idegesek lennének, és nagy kedvvel fejtenék a többi hasonló, kódolt üzenetet.
    Az igazi üzeneteket pedig egyedi, sehol nem publikált eljárásokkal kell titkosítani. Esélyük sem lenne megfejteni az emellett tömegével megjelenő random karakterdömping mellett.
  • willcox
    #22
    "Mondjuk egy kalozpart programjaba ferne bele ilyesmi kb. Sajnos ettol meg messze vagyunk. Az igazsag az, hogy az allamnak nem erdeme a szabadsag megorzese, hanem inkabb a minel nagyobb kontroll kiepitese." - Ugyan! Amíg egy "kalózpárt" csak kampányol, vagy éppen kisebbségben (ellenzékben van), addig nem tud érdemben semmit sem tenni. Ha meg hatalomra kerülne, akkor egyből a másik oldalon találná magát, ahol a minél nagyobb kontroll kiépítése lenne az érdeke.

    Itt egy dolgot lehet csak csinálni, mert a tiltakozás annyit ér, mint halottnak a beöntés. Le kell kötni a megfigyelők összes kapacitását úgy, ahogy a #8-ban már leírtam.
  • nextman
    #21
    Igazad van, a megoldas nem a tiltakozas lenne, hanem olyan torvenyek atvitele, amely eleve kizarja az illetektelen hozzafereseket allami reszrol.
    Mondjuk egy kalozpart programjaba ferne bele ilyesmi kb. Sajnos ettol meg messze vagyunk. Az igazsag az, hogy az allamnak nem erdeme a szabadsag megorzese, hanem inkabb a minel nagyobb kontroll kiepitese.

    Igy vegul, bar nem ez lenne a jo megoldas, nem marad mas eszkozunk, minthogy az epp aktualis torveny tervezetek ellen tiltakozzunk.
    Csak 125.- alkalommal mar lehet senkit nem fog erdekelni.
  • willcox
    #20
    "Raadasul ugyanaz az ero vagy erdek, amelyik rosszra hasznalna mondjuk az FBI-t, az mar reg hozzafer a CIA-hez vagy az NSA-hez, aminek mar joga van joval tobb mindenhez, valoszinuleg minden amerikai ceg kommunikacios kodolasanak eleresehez is." - persze, mert más kódolást nem is használhat. Ez nálunk is így van. Ha valaki ettől eltérő módszert merészelne használni, az már gyanús. De az is gyanús, aki használja ugyan a megengedett kódolást, de azon belül használ egy saját, privát kódolást is. Ez is főben járó bűn.
  • Tetsuo
    #19
    Nem az FBI a problema, mert annak komoly torvenyi hattere van, hogy lehallgathat, ugyanugy mint a magyar rendorseg. A baj az lehet, hogy magat az FBI-t vagy a magyar rendorseget hasznaljak olyan dologra, ami nem tovenyes. Az ellen pedig nem nagyon lehet mit tenni. Azt nem egy ilyen kommunikacios forma tori meg.

    Raadasul ugyanaz az ero vagy erdek, amelyik rosszra hasznalna mondjuk az FBI-t, az mar reg hozzafer a CIA-hez vagy az NSA-hez, aminek mar joga van joval tobb mindenhez, valoszinuleg minden amerikai ceg kommunikacios kodolasanak eleresehez is.

    OK, ertem, hogy tiltakozni kell minden szabadsagjog-szukites ellen, mert a vilag szep lassan, de korlatozodik. Csupan nem hiszem, hogy az eppen aktualis torvenytervezet elleni tiltakozas a legjobb mod, hiszen mindig jon egy ujabb. ;)
  • willcox
    #18
    Gondolod te. A szöveges részre meg ott van az, amit írtam. Esélytelenek azok ellen, akik miatt forszírozzák ezt.
    Akiknek van félnivalójuk, azok eddig is meg tudták oldani (az értelmesebbje és a profik), hogy ne juthasson hozzá semmilyen illetéktelen az információkhoz.
  • nextman
    #17
    angol+magyar. Ott mukodott.
    A tevedes pedig az esetek 99%-a, mert csak a beszelgetesek 1%-a fogja tenyleg erdekelni a kormanyt,a tobbi ugyis hamis riasztas. Igy a 20% nem erdekes.
  • willcox
    #16
    Egyébként a 80% is nagyon kevés, mert az a 20% tévesztés (fogadjuk el, hogy tényleg ennyi), iszonyú mennyiség, és azt visszahallgatni, arra nincs elég ember. Még ha az egész usákia lakossága is ezt csinálná napi 24 órában. És ugye még csak egy támogatott nyelvről van szó, a többiről nem is beszélve.
  • willcox
    #15
    Milyen nyelven használtad?
  • nextman
    #14
    Én használtam mar ilyet, a szavak 80+%-át felismeri, ez elég ahhoz, hogy egy automatizált rendszer azonosítsa és kilistázza, rögzítse az egyes témák szerint érdekesebb beszélgetéseket. Ott már egy humán erőforrás visszahallgathatja és tovább elemezheti csak ezeket a beszélgetéseket.
    Ez sajnos kész és működőképes, még ha néha hibázik is.
  • willcox
    #13
    A teljesen késztől és használhatótól elég messze járnak. Még az angollal sem boldogul mindig, hát még más nyelvekkel (amik ugye eleve nem is támogatottak).
    Be vannak szarva az araboktól, de az arab nyelv sem támogatott. Akkor miről beszélünk? A nagy reklámhamukákat nem kell komolyan venni.
  • Merces
    #12
    1. a rendszer játsznyi könnyedséggel fordul a polgárok ellen, ne könnyitsük meg a dolgát , olyan ez mint vadállatot tartani házőrzőként........
    2. ha adott a lehetőség ki tudja ki fogja kihasználni és mire.....
  • nextman
    #11
    Nem az álláspontoddal vitatkoznék, de a szövegfelismerés már megoldott dolog.
    Teljesen kész és működő állapotban van. Lásd pl. Siri és hasonló sw-ek.
  • Ellaberin
    #10
    Szerintem meg régóta megy is a lehallgatás, amit fel bírtak törni. Itt a legalitáson van a hangsúly meg az általuk nem fejthető kódok megszerzéséről.

    Egyszer majd véletlenül kiesik az internet pár napra - generálva néhány milliárd dollár veszteséget - és a kiber terrorizmus megfékezése érdekében azonnal átnyomják a törvényt.
    Lesz majd szép kiber-terrorista előrejelzés, ami legalább narancssárga lesz minden nap...
  • willcox
    #9
    Régen is volt telefonos lehallgatás vezetékes telefonra, de könnyen ki lehetett bújni a dolog alól, ha az ember nyilvános telefonfülkét használt.
    A mobiltelefon megnehezítette a dolgukat, ugyanis más technika kell a lehallgatáshoz, meg nehezebb is konkrét személyhez kötni egy mobiltelefont.
    Az internetes szöveges kommunikáció megfigyelése könnyebb lehet, de itt is könnyen ki lehet bújni a megfigyelés alól.
  • willcox
    #8
    A legjobban úgy lehet szopatni ezeket a köcsögöket, ha az emberek elkezdenek kódoltan írni. De nem ám értelmes szövegeket kell kódolni, hanem pl. random generátorral előállított karakterhalmazt. A köcsögök persze rázuhannak, és próbálják fejteni a semmit. Ezzel hatalmas erőforrásaikat lehet lekötni.
  • Cat #7
    Nem teljesen értelek benneteket, tényleg logikus az álláspontjuk.

    A telefonközpontokban Magyarországon is van lehallgatási lehetőség, most pusztán annyi történik, hogy mivel az emberek a közösségi szolgáltatásokra terelődnek át, arra is ki akarják terjeszteni.

    A problémám az, hogy ha az évtizedek óta intézményesített telefonos lehallgatással nincs bajotok, akkor ez ellen miért tiltakoztok. Csak mert új? Olyat ugyanis soha, sehol nem olvastam, hogy ne lenne indokolt - megfelelő szabályozással persze, nyomozati bírói engedély stb. - belehallgatnia a rendőrségnek a beszélgetésekbe. Itt ugyanaz van, mi a felháborodás oka?
  • willcox
    #6
    Amikor még nem volt internet és mobiltelefon sem, akkor az emberek ezt csinálták. Nehezebb is volt a megfigyelésük.
    Egyébként a megfigyelés most sem könnyű. Olyan hatalmas embertömeget, és azok mindenféle kommunikációját képtelenség megfigyelni. Nincs akkora megfigyelő személyzet, ami több millió ember egyidejű beszélgetését le tudná hallgatni. És hiába is rögzítik, mert a rögzítettet is meg kell tudni egyszer hallgatni, mert különben nincs értelme rögzíteni sem. Az írott szöveg már könnyebb, mert azt lehet automatizálni, könnyen lehet keresni és szűrni. De ilyen a beszélgetésnél nincs. Annyira kezdetleges a szövegfelismerés, hogy teljesen reménytelen a próbálkozásuk. Egyébként meg lehet virágnyelven is beszélni, a szöveget meg lehet nem elterjedt, hanem egyedi titkosítással kódolni.
    Maga a tény, hogy mit akarnak, az felháborító, de nem kell beszarni, mert reménytelen a helyzetük. Bekaphatják.
  • nyaSGem
    #5
    Emberek! egyszerű a megoldás! Szépen el kell szakadni ettől a szar világhálótól. Maximum csak munkára használni és semmi más.
    Minden egyéb közösségi megmozdulást, beszélgetéseket, találkozókat, vitafórumokat fizikálisan kell megtartani és nem a virtuális környezetben.
    Szerintem ez az egész jó, mert végre az emberek újból elkezdenek testközelből találkozni egymással.
    Fiúk lányok nem chat szobákban jönnek össze, hanem a strandon, a jégpályán, a parkban, stb. Mennyivel jobbak voltak azok az idők....
  • nlght
    #4
    "hanem a hálózati hardverek gyártóit is kiskapuk elhelyezésére kötelezné"

    van azért szép vastag bőr a pofájukon, amit nem szabad Kínának, azt szabad az Usának... hogy miért? mert csak
  • BrockSamson
    #3
    Ket joker van: nemzetbiztonsag es gyermekeink vedelme. Ezekre hivatkozva barmit meg lehet tenni, foleg Amerikaban.
  • mad mind
    #2
    Itt az a fő kérdés, hogy mivel akadályoznák meg a szolgáltatást elhagyóknak, más külföldi szolgáltatás használatát. Mert sok értelme nincsen kiskapunak a facebookban, ha pár pillanat alatt 10 másik szolgáltató rendszerére tudnak átmenni.
  • formatuq
    #1
    na, meg mi jon?