Berta Sándor

A brit internetellenőrzési terveket támadta Sir Tim Berners-Lee

A web atyjaként tisztelt szakember korábban többször állt ki a világháló szabadsága mellett. Ezúttal a tervezett brit távközlési adattárolás lehetséges következményeire próbált meg rávilágítani.

Február közepén vált ismertté, hogy a szigetországban hamarosan kötelezővé tehetik az internetszolgáltatók és a távközlési vállalatok számára a telekommunikációs adatok megőrzését. A tervek alapján Nagy-Britanniában a távközlési adatgyűjtés szinte minden forgalmi információra kiterjedne és az állami hivatalok valós időben férhetnének hozzá a távközlési adatokhoz. A telefontársaságokat és az internetszolgáltatókat köteleznék többek között az SMS-ek, a telefonszámok, az e-mailek és a meglátogatott honlapok címének tárolására. Mindez azt jelentené, hogy a brit rendőri szervek és a titkosszolgálatok gyakorlatilag bármikor megtudhatnák, hogy ki éppen milyen szolgáltatást használt, kivel tartott kapcsolatot, vagy merre böngészett.

Az új szabályozás nem érintené viszont a telefonbeszélgetések, a rövid szöveges üzenetek és az e-mailek tartalmát, viszont a tweeteket és az online játékosok üzenetváltásait igen. Az elképzelés miatt a polgári szabadságjogok megőrzésén munkálkodó csoportok bírálták a brit kormányt. Sir Tim Berners-Lee a távközlési adatgyűjtést "az emberi jogok elpusztításának" nevezte. A szakember leszögezte: nagyon veszélyes lehet az egyes személyekkel kapcsolatos információk feljegyzése, hiszen ezeket el is adhatja vagy lophatja valaki. Emellett felhasználhatók például korrupt hivatalnokok által bizonyos kormánytagok vagy katonai vezetők megzsarolására is.

"Gyakorlatilag minden részlet megismerhető az illetőről. Bizonyos szempontból több intim dolgot tudunk meg az életéről, mint azok, akikkel kapcsolatot tart. Az emberek gyakran bíznak meg az internetben és keresnek fel például egészségügyi oldalakat, vagy a fiatalok homoszexualitással kapcsolatos honlapokat és azt kérdezik maguktól, hogy mi van velük és vajon beszéljenek-e ezekről a dolgokról másokkal" - tette hozzá Sir Tim Berners-Lee.

Az elismert szakértő leszögezte: ha a brit kabinet valóban szükségesnek tart egy ilyen adatgyűjtést, akkor egy nagyon erős, független ellenőrző testületet kell létrehoznia. Ez bármikor megvizsgálhatná a távközlési információk felhasználását és megbizonyosodhatna arról, hogy ezekből az adatokból sikerült-e hasznos bizonyítékokra szert tenniük a hatóságoknak. Miután azonban nem lehet tudni, hogy a szigetországi kormány tervezi-e egy ilyen testület létrehozását, s az is tisztázatlan, hogy miként tárolnák a fájlokat, így most a legfontosabb a törvény elfogadásának megállítása.

Emellett a web atyja kitért a Facebook, a Google és a többi online társaság adatgyűjtéseire is. Mint mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a felhasználók előbb vagy utóbb független szervereken tárolhatják majd az adataikat. Mindez biztosítaná, hogy többé ne legyenek a különböző cégek kezében és ők határozhatnák meg, hogy ki férhet hozzá ezekhez az információkhoz.

Sir Tim Berners-Lee 2007 márciusban azt kérte a tengerentúli politikai szereplőktől, hogy a jövőben is tartsák tiszteletben a világháló nyitottságát, nem korlátozva, hanem éppen elősegítve a gyors fejlődést. 2010 novemberében pedig rendkívül kemény kritikát fogalmazott meg a jelenlegi internetes óriáscégekkel szemben. A Facebookot nemes egyszerűséggel egy adatsilónak nevezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!