Berta Sándor

Veszélyben érzi a webet Tim Berners-Lee

A web atyjaként tisztelt szakember rendkívül kemény kritikát fogalmazott meg a jelenlegi internetes óriáscégekkel szemben. A Facebookot nemes egyszerűséggel egy adatsilónak nevezte.

A World Wide Web feltalálója közel 22 évvel ezelőtt, még fiatal genfi informatikus korában már kiadott egy 30 000 karakteres művet, amely megváltoztatta a világot. Az összefoglaló anyag címe: Information Management: A Proposal volt és gyakorlatilag a World Wide Web tervének nevezhető. Sir Tim Berners-Lee most ismét billentyűzetet ragadott, a megjelentetett 23 000 karakteres anyagának címe: Long Live the Web.

A szakember elsősorban azt kifogásolta, hogy az információk csupán néhány internetes multi kezében összpontosulnak. A Facebook, a LinkedIn és a Friendster rengeteg adatot gyűjt össze, de csak nagyon kevés információt közöl. Éppen emiatt vélte úgy Berners-Lee, hogy web minden korábbinál nagyobb veszélyben van és a szabad világháló legnagyobb ellenségeinek az állampolgárok szokásait felügyelő kormányok, a bizonyos adatok továbbítását előnyben részesítő internetszolgáltatók és az adatokat összegyűjtő nagy közösségi hálózatok számítanak.

"Aki egyszer információkat ad ki ezeknek a szolgáltatásoknak, az később már más oldalakon azokat nem használhatja fel olyan egyszerűen. Minden portál egy siló, amely rendkívül szigorúan le van választva a többitől. A felhasználók lehívhatják egy szolgáltatásnál a kapcsolati adataikat tartalmazó listát, de a listát vagy annak részeit nem küldhetik át más szolgáltatásoknak" - írta a mérnök.

Berners-Lee szerint az ilyen architektúrákkal az a legnagyobb probléma, hogy minél intenzívebben használja valaki a szolgáltatásokat, annál jobban működnek és annál vonzóbbak a felhasználók számára, ugyanakkor annál nehezebben hagyhatóak ott. A Facebook és más közösségi hálózatok egy exkluzív adatbázisban gyűjtik össze a megszerzett személyes információkat és azt a látogatók folyamatosan bővítik.

Az 500 millió Facebook-tag mindegyike átlagosan havonta 90 bejegyzést készít, ezek lehetnek megjegyzések, fotófeltöltések, más honlapokra mutató hivatkozások. Továbbá mindegyikük havonta rendszeresen 130 személlyel tart kapcsolatot és 80 Facebook-oldalon követi nyomon a különböző csoportok életét és a rendezvényeket. A portál minden egyes további fotóval, bejegyzéssel vonzóbb lesz azok számára, akik még nem tagok. "Minél jobban elterjednek ezek az architektúrák, annál töredezettebb lesz a web és annál kevésbé élvezhetünk egy univerzális információs teret" - szögezte le a World Wide Web feltalálója.

Törvényszerű, hogy az online életet meghatározó néhány társaság egyre gyakrabban keresztezi egymás útjait és folyamatosan nő a konfliktusok kirobbanásának esélye. Sajnos a mai internet rendkívüli módon eltávolodott a Sir Tim Berners-Lee által megálmodott világtól, amely egy teljesen nyitott infrastruktúra, s amelyet mindenki szabadon használhat és bővíthet. Pont ennek a nyitottságnak volt köszönhető, hogy a Facebook és társai online gigászokká válhattak. S most pont ők azok, akik szigeteket hoznak létre a virtuális tengerben.

A web atyja már 2007 márciusában is felemelte a szavát azért, hogy a világháló maradjon mindenki számára nyitott terület, mivel csak ez segítheti elő a gyors fejlődést, 2008-ban pedig létrehozta a World Wide Web Alapítványt, hogy így biztosítsa a világháló nyílt fejlődését, az oktatás kiszélesítését, valamint a biztonság és az emberek szerepének növelését. Berners-Lee szerint az online folyamatokban az embereknek kell játszaniuk a főszerepet, megőrizve azt a szabadságot, amely az internetet naggyá tette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • e57 #26
    Mindenesetre potenciális veszélyforrás. Nyilván pánikra még nincs ok, de azért oda kell figyelni rá.
  • Komolytalan #25
    Hát igen, ez valóban csak +1 lépésnek tűnnik hogy szerzői vagyoni jogokat lenyúlja az adott site, de szerintem ez túl nagy lépés még az FBnek is. Ebből olyan botrány lenne, amiben az FB vagy bármelyik más portál is belebukna. A vízjelezés - ahol van - szerencsére egyelőre csak reklám, nem pedig tulajdon jog jelzése.
  • e57 #24
    " Persze akinek esze van az ezt simán kijátssza, és felrakja FB-re is a cikket, meg egy független oldalra is. Így sokan is látják, meg az FB-allergiások is rátalálhatnak."

    Nah, ezt magyarázza a cikk! :)
    Most már csak arra kell figyelni, hogy milyen szerződést "írunk alá" azzal, hogy a regisztrációkor az agree gombra kattintunk. Nehogy az legyen benne, hogy amit oda felteszel, az már az adott portál tulajdona, és máshol nem jelentetheted meg.
    Pl. Már most is nagyon sok helyen a feltöltött képekre vízjelként rámásolják saját logójukat.
  • Komolytalan #23
    Ez érthető, de konkrétan ez az információ áramlási korlátozás annak az ára, hogy a FB létezik. Ők ebből élnek, hogy valami náluk van, máshol meg nincs. Persze akinek esze van az ezt simán kijátssza, és felrakja FB-re is a cikket, meg egy független oldalra is. Így sokan is látják, meg az FB-allergiások is rátalálhatnak.
  • Komolytalan #22
    Nem véletlenül alakult az egyszerűbb UI irányába a net. Ha megnézel egy TV távirányítót mindenhol a piros gomb a kikapcs, számokkal lehet csatornát váltani, és a hangerő szabályzó ikonja is ugyanaz. A net ehhez képest még ma is elég eklektikus, holott lassan ugyanolyan széles lesz a célközönsége, mint a TVé. De ha megnézel pl egy autót a 20. század elejéről, hogy mi procedúra volt csak az elindulás, meg megnézel egy mai start/stop rendszerű autót itt is ez az irány látszik: belül bonyolult, nagyon sokat tud, de kezelni meg egyre egyszerűbb.

    Az más kérdés, hogy az egyszerűbb UI automatikusan facebook-ot jelent-e. Sok cég úgy gondolja hogy igen, mivel azt sokan élből ismerik és biztos kézzel kezelik, bármi más felületet meg meg kellene ismerniük, szokniuk.
  • e57 #21
    Hááát... ezzel vitatkoznék. Saját informatikus(ok) igen is kell(enek) a cégeknek. Anélkül nem tudnak megfelelő hatékonysággal dolgozni. De most nem erről van szó.

    A cikk főleg azt kifogásolja, hogy saját információinkat (és itt most nem kimondottan csak a személyes adatokról van szó) önként és dalolva adjuk ki bizonyos cégeknek, akik azt utána saját tulajdonként kezelik, és akár korlátozzák az ahhoz való hozzáférést.
    Leegyszerűsített példa: Neked van egy nagyon jó elméleted a házi méhek csokoládé függőségéről. Leírod és közzé akarod tenni. Felteszed mondjuk a facebookra. Van egy haverod, akit szintén nagyon érdekel a téma, de ő valamiért allergiás a facebookra, és nincs is oda regisztrálva. Jó eséllyel soha nem tudja meg, hogy neked ezzel kapcsolatban van egy "kiadott" dokumentációd, de ha mondjuk valahonnan meg is tudja, akkor nem férhet hozzá, mert neki nincs FB loginja, és nem is akar. Neked ugyan teljesen mindegy lenne ki férhet hozzá, hiszen magadban eldöntötted, hogy nem korlátozod a hozzáférést, de mégsem férhet hozzá akárki, mert a FB önkényesen korlátozza ezt. Na ez a problema.
  • gombost #20
    Ahogy a legtöbb cég nem alkalmaz autószerelőt, vagy nem épít ki saját mobilhálózatot, úgy a saját informatikus gárda sem feltétlenül szükséges.
  • e57 #19
    Na látod, de te kapásból fel tudtál sorolni 4 különböző internetes alkalmazást/protokollt. Lehet hogy nem tudatosan tetted ezt, de látszik, hogy anno valamit tanultál az internetről.
    Aki mostanában kerül internet elé, az már kikéri magának, hogy neki bármit is tudnia kellene a dologról. Ő "csak" felhasználó, neki jogában áll "butának" lenni.
    Ezt a fajta öntudatosságot a mai portálok erősítik is. Mert az internetes cégeknek hasznosabb a "buta" felhasználó, mint az internethez jól értő felhasználó.
    Éppen ezért sajnos lehetetlen elvárni, hogy saját weboldalakat szerkesztgessenek notepadban a tisztelt bloggerek.
    Az egyszerű felhasználóktól meg végképpen nem elvárható, hogy esetleg zsebből finanszírozzon tárhelyet magának.
    Cégek viszont igen is tarthatnának saját szervereket, nem pedig a facebookon, meg twitteren blogolni.
    Egyre több olyan cég van aki saját honlapjáról átirányít az említett portálokra további információkért. Na ez már igen aggasztó tendencia.
  • Komolytalan #18
    15 évvel ezelőtt még nem is használtunk a fősulin webet, mert az lassú. Ment a Pine levelezésre, a gopher olvasgatásra, az ftp töltögetésre, meg volt aki mud-ot vagy mit is játszott (én spec nem).
  • gombost #17
    https://www.iwhois.com/oldest/
    A 100. domaint '87-ben jegyezték be. 22 évvel ezelőtt az internet még semmit nem jelentett, ezért a párhuzam is teljesen rossz. Az információ visszatartására kifejezetten szükség van a sok user miatt, akiknek így nehezebb ellopni az adatait...