Berta Sándor

Nagy-Britanniában kötelező lesz a távközlési adattárolás

A szigetországban hamarosan kötelezővé tehetik az internetszolgáltatók és a távközlési vállalatok számára a telekommunikációs adatok megőrzését. Az adatgyűjtés szinte minden forgalmi információra kiterjedne.

A The Telegraph értesülései alapján minden korábbinál szigorúbb rendszert vezethetnek be Nagy-Britanniában. A telefontársaságokat és az internetszolgáltatókat köteleznék többek között az SMS-ek, a telefonszámok, az e-mailek és a meglátogatott honlapok címének tárolására. Mindez azt jelentené, hogy a brit rendőri szervek és a titkosszolgálatok gyakorlatilag bármikor megtudhatnák, hogy ki éppen milyen szolgáltatást használt, kivel tartott kapcsolatot, vagy merre böngészett. Az új szabályozás nem érintené viszont a telefonbeszélgetések, a rövid szöveges üzenetek és az e-mailek tartalmát, viszont a tweeteket és az online játékosok üzenetváltásait igen.

Civil szervezetek máris bírálják a terveket. Jim Killock, az Open Rights Group ügyvezető igazgatója úgy vélte, hogy ha ez megvalósul, akkor gyakorlatilag az emberek teljes digitális kommunikációját kikémlelhetik a hatóságok, és kiemelte, hogy a történelem során egyetlen államnak sem volt lehetősége ilyen széles körű információgyűjtésre.

A törvénytervezetet a titkosszolgálatok nyomására dolgozták ki és fogadnák el. A cél az, hogy a hivatalok munkatársai valós időben férhessenek hozzá az összes telefonos és online adathoz. Az ötletet a brit belső elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6), valamint a kormány kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) együtt dolgozta ki. Az elképzelések szerint az internetszolgáltatóknak egy éven át tárolniuk kellene az összes forgalmi információt, tehát a lakossági kommunikációs és internetezési adatokat nem a kormány, hanem a szolgáltató magánvállalatok - például a British Telecom, a Sky, a Virgin Media vagy a Vodafone - tárolnák.

A lap szerint mindez "rendkívül szoros" megfigyelést tenne lehetővé. A mobiltelefonos kommunikáció adatai például néhány méteres pontossággal megmutatják, hogy egy adott hívást honnan kezdeményeztek, az email-üzenetek, illetve az internetes böngészési információk pedig a felhasználók saját IP-címét - vagyis internetes azonosító kódjukat - fedik fel. Hasonló tervet a Munkáspárt vezette előző brit kormány is kidolgozott, de ezt 2009-ben végül elvetette.

A tervezet több okból is meglepő. Egyrészt jelenleg Nagy-Britanniában a távközlési adattárolás nem kötelező jellegű a telekommunikációs piac szereplői számára. Számos szolgáltató ennek ellenére önként vállalta, hogy eltárolja az ügyfelei forgalmi adatait. Másrészt a jelenlegi brit kormánykoalíció még 2010 májusában azt mondta, hogy a szabadságjogokat akarja erősíteni. Viszont 2010 októberére kiderült, hogy mégsem száműzi a távközlési adattárolást a brit kormány.

A brit titkosszolgálatokat aggasztja az a lehetőség, hogy a terroristák a modern technológia felhasználásával ki tudják játszani a hagyományos megfigyelési módszereket. A terrorelhárító hatóságok ezért erőteljesen lobbiztak Theresa May belügyminiszternél a tervezet felélesztése végett, különös tekintettel a közelgő nyári londoni olimpiai játékokra, amelyek a szolgálatok szerint terrortámadási kísérletek célpontjaivá válhatnak. A brit belügyminisztérium szóvivője a lapnak nyilatkozva nem cáfolta a tervezet létezését, sőt "életfontosságúnak" nevezte, hogy a rendőrség és a biztonsági szolgálatok "bizonyos körülmények közepette" hozzáférjenek kommunikációs adatokhoz súlyos bűntények és terrorcselekmények kivizsgálása, valamint a lakosság védelme érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #13
    még 2007-ben fültanúja voltam egy beszélgetésnek amikor még a kossuth tér közelében melóztam, 2 államiszférában dolgozó rendszergazdával beszélgettem, egy bizonyos rendőrségi adatbázis 27 terrás volt és arról beszéltek hogyan replikálják, a többi részletre nem emlékszem a beszélgetésből, de ez megmaradt, akkor nyeltem egy szép nagyot, persze ez a szám azóta csak nagyobb lett... és milyen adatbázisok lehetnek még a nagyobb országokban, amik csillagászati méretekkel rendelkeznek?
  • kvp #12
    "Ennyit arról, hogy mit lehet, mit nem a mai technikával. És ez még a MAGYAR valóság. Magyar, ahol nincs pénz, nincs csúcstechnika, nincs igazán komoly kontroll. Mi lesz itt még később... "

    Csucstechnologia van, penz kevesebb, de adattarolas mar most is van. Csak nem a szolgaltatoknal, hanem a szolgalatoknal. Mar kozel 10 eve... Ebben is joval megeloztuk a nyugati vilagot. (megyfigyelesre csak biro vagy miniszter adhat engedelyt, de anno okt 23. utan az akkori miniszterelnok minden allampolgarra kiadta, nem tudom meg ervenyben van-e) A cellainformacios rendszer is jo, csak nincs eleg ember a folyamatos adatfeldolgozashoz, ezert csak bunugyek es tuntetesek eseten nezik at az egeszet. Persze ha valakit direkt figyelnek, akkor mindig ul ott valaki aki eloben nezi.
  • matrix22 #11
    @17735
    Ehez hasonlo mar nagyon reg mukodik amirol en tudok, de azota ez is nagyot fejlodhetett. Bizonyos kulcsszok segitsegevel, tobb levelet, hozzaszolast ki lehet szurni.
  • 17735 #10
    Vajon mikor jutunk el odáig, hogy az online tevékenységek online és rendszeres utólagos ellenőrzése automatikus lesz, így pl. simán kiszűrhető ha:
    -mobiltelefon cellainformációja alapján diák lóg az iskolából
    -cellainformáció alapján hogy külföldi rendszámú autóval közlekedő tartós magyarországi lakos-e
    -valakinek nincs bejelentett vállalkozása, mégis rendszeresen sokan hívják küönböző számokról (dealerek, fusi gáz/vízszerelők, műkörmösök
    -cellainformációk alapján gyorshajtás autópályán
    -online hirdetés feladása (fusi kisiparosok bejelentett vállalkozás nélkül

    Gondoljunk bele, ezek valóban jogszabályt sértenek, az automatikus analizálást nehéz így szabadságjoggal védeni: vajon van jogunk a szabálysértés észrevétlenségére játszani?
  • qwertly #9
    Igazából bele gondolsz ez nem nagy szám.
  • qwertly #8
    Azért amit a jutyun nézel az előre le van zsírozva Megnézném az átlag Józsi hogyan használja a BlackTrack-ot és miképpen tör fel egy wpa2 wifit.Mert múltkor bejött egy emberke a boltba kérdezte miért nem tud egy nyílt wifihez csatlakozni ha látja és nincsen kódolva.Erről ennyit
  • zord01 #7
    Azért elárulom, hogy volt egy eset, én voltam a sértett, neten fórumokon elsírtam a dolgot, és még engem pereltek be rágalmazásért, és a rendőrség 2 hét alatt kinyomozta az ip címem, meg azt is be tudták bizonyítani, hogy én ültem a gépe előtt.

    Ennyit arról, hogy mit lehet, mit nem a mai technikával. És ez még a MAGYAR valóság. Magyar, ahol nincs pénz, nincs csúcstechnika, nincs igazán komoly kontroll. Mi lesz itt még később...
  • Inquisitor #6
    Ha nincs macaddress szűrés bekapcsolva, akkor max. 1 óra alatt feltörik a nem nyílt Wifit. Amikor nekem mesélte valaki nem hittem el, erre linkelt Youtube oktató filmeket. Egy sima Backtrack készlettel különösen nagy szakmai hozzáértés nélkül 50-70 perc alatt gyűjti a router kimenő adatait, utána még egy gagyi atom procin is pár percen belül meg is fejti a jelszót. Erről ennyit A Macadress szűrést is ki lehet játszani, de ahhoz jobban kell érteni meg mivel macerás nagyon "akarnia kell" a hacker arcnak. :D
  • Cat #5
    Nekem nincs itthon vezeték nélküli routerem, de a valakinek a soklakásos társasházban van nyílt wifije. A mobiltelefonommal az ő netjére szoktam rácsatlakozni, és tölteni le/fel, persze nyilván csak kisebb appokat. (Ha fontos lenne beruháznék egy routerre.)
  • Cat #4
    Most is ez van Magyarországon az ügynöklistákkal. Ha valaki pattog, hopp, előveszik hogy ügynök volt. És véletlenül sem hozzák nyilvánosságra, pedig már 20 éve vége annak a korszaknak. Legalábbis elvileg.