Berta Sándor

E-könyvek - az Apple felelősségre vonása az Amazonnak kedvezhet

Új piaci helyzet alakulhat ki azután, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentette: árkartell gyanúja miatt bíróság elé kerül az Apple és öt könyvkiadó. Mindez az Amazont hozhatja kedvező pozícióba.

Az amerikai hatóságok 2010 augusztusa, míg az Európai Unió tavaly december óta folytatnak vizsgálatot, miután felmerült annak a gyanúja, hogy az Apple és a vele szerződésben álló francia Hachette Livre (Lagardere Publishing), az egyesült államokbeli Harper Collins (News Corp.) és Simon & Schuster (CBS Corp.), a brit Penguin (Pearson Group), valamint a német Georg von Holtzbrinck csoport előre megegyeztek arról, hogy szándékosan magasan tartják a legkeresettebb elektronikus könyvek árát. Az amerikai igazságügyi minisztérium március közepén jelezte, hogy az ügy bíróság elé kerülhet, de április elején már arról írtunk, hogy az érintett cégek megúszhatják az árkartell vádat és peren kívüli megállapodást köthetnek. A szaktárca döntése azonban ismét új helyzetet teremtett.

Az online könyvkereskedő cég helyzetét erősítheti az Apple körüli szövetség szétesése vagy meggyengülése, így az Amazon a tengerentúlon erősen befolyásolhatja az elektronikus könyvek árának alakulását. Az Amazon azonnal reagált az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentésére és közölte, hogy csökkenti az árait. Egyes e-kötetek akár 30 százalékkal is olcsóbbak lehetnek és 14,99 dollár helyett 9,90 dollárba kerülnek majd. Vagyis rövid távon a vásárlók mindenképpen profitálni fognak az új helyzetből, azonban az Amazon előretörése hosszú távon negatív módon befolyásolhatja a folyamatokat. A konszern ugyanis nem engedheti meg magának, hogy olyan alacsony áron kínálja az elektronikus könyveket, ami miatt jelentős veszteségei keletkeznek.

A vállalat már most az amerikai e-könyv piac 60 százalékát uralja. Amennyiben az Apple gyengülni fog ezen a területen, úgy a részesedése még nagyobb lehet és a saját szabályai szerint befolyásolhatja a folyamatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hurkaur #2
    hat persze pistike, buksisimi!
  • Griphons #1
    "nem engedheti meg magának, hogy olyan alacsony áron kínálja az elektronikus könyveket, ami miatt jelentős veszteségei keletkeznek"
    Milyen veszteségei? Az e-könyv sokszorosítási költsége gyakorlatilag 0.000$ Amit meg kell fizetni az a jogvédelem, meg esetleg az írónak is csurran cseppen valami. E felett minden haszon. Amíg az e-könyvek átlagára nem esik 5$ alá, addig ez is csak rablás.