Berta Sándor

Az e-könyvek népszerűbbé teszik az olvasást

A tábla PC-k és az elektronikus könyvolvasók elterjedése azt eredményezte, hogy egyre többen fedezik fel újra a regényeket és más műveket.

A Pew Internet and American Life Project legfrissebb felmérése alapján az Egyesült Államokban már megfigyelhető, hogy az e-könyvolvasók használata kedvezően hat a fogyasztói szokásokra. Az ilyen készülékkel rendelkező felhasználók ugyanis az átlagosnál jóval több szépirodalmi alkotást vásárolnak. Míg a kizárólag nyomtatott művek iránt érdeklődő személyek átlagosan évente 15 alkotást lapoznak végig, addig az e-kötetek vásárlói 24 művet. Emellett a megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy az elektronikus kiadványok megjelenése óta egyre többet olvas.

A válaszolók 21 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tavaly legalább egy e-könyvet olvasott el és 28 százalékuk van egy táblagépe vagy egy elektronikus olvasója. Amennyiben az okostelefonokra vagy az iPod készülékekre elérhető alkalmazásokat is ideszámítjuk, akkor az amerikai felnőttek 43 százaléka olvassa a híreket és a magazinokat digitális formában. Mindez természetesen jó hatással van a gazdaságra: az új kiadványokat beszerzők ugyanis inkább megvásárolják, mint kikölcsönzik a kiválasztott termékeket.


A kedvező tapasztalatok ellenére még mindig a nyomtatott kötetek vezetnek. Legalább egy hagyományos művet a megkérdezettek 72 százaléka olvasott el tavaly. Különösen a gyerekeknek szóló alkotások körében népszerűek a nyomtatott változatok. A folyamat azonban aligha megállítható, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tábla PC-k és az elektronikus könyvolvasók még csak most fognak igazán elterjedni. A készülékek mellett szól, hogy számos kiegészítő funkciót kínálnak a felhasználóknak, ráadásul számos jellemző beállítható, például a kontrasztarány és a fényerő is. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy egy olvasókészüléken akár több száz kötet is kényelmesen tárolható, ami mindenképpen kényelmesebbé teszi az olvasást, hiszen egy lexikont azért közel sem könnyű emelgetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #40
    Látom vissza olvasnod azóta sem sikerült! Ha megnéznéd a 30-as hozzászólásomat akkor látnád miért írtam azt amit.
    A regisztráció ideje meg nem is tudom hogy jön ide, de megnézheted az enyémet is. Sőt psipnom is volt bibibiiiii
  • valaé valaé ná #39
    Nem, a net ilyen képmutató megmondóemberekkel van tele, mint te. Egyébként én itt vagyok az sg kezdetei óta ami több mint 10 éve volt. Az első ebookokat a Psion 5MX palmtopon olvastam, amikor másnak még netje sem volt. De azért oktass még, mester.
  • narumon #38
    Legalább vennéd a fáradtságot hogy visszaolvass!
    Az ilyen óvodásokkal van tele a net...
  • valaé valaé ná #37
    A MEK-ben van egy csomó ingyenes könyv. Azokat se töltöd le, csak azért mert nem kell fizetni érte ?
  • gothmog #36
    A magáncélú letöltés nem bűncselekmény. :) (tudom, mindig ezzel takarózunk) Főleg, mivel lentebb te is írtad, hogy ott van pl. a MEK ingyen és legálisan. Mindezt azután hogy felvetették, az e-könyv drága, amire valaki bedobta a torrentet, amire közölted, hogy az viszont lopás.
    És most nem fogok a Fahrenheit 451-ből idézni, mert magas labda. ;)
  • narumon #35
    "Te kifizetted a könyvtári könyveket, vagy nem olvastál könyvtári könyvet?"

    Utoljára kb 15 éve voltam könyvtárban mint írtam, és a válaszom az igen, hogy ritkán olvasok úgy könyvet ha nem fizetek érte. Érdekes csak a mi városunkban fizetős a könyvtár? Amúgy meg a könyveket meg szoktam venni, vagy elektronikus vagy nyomtatott változatban. Nagyon ritkán olvasok el olyat, amit "kalóz" úton szedtem le, és az is általában valmilyen külföldi könyv.
  • AgentKis #34
    "Azért ez ennyire nem tiszta ugyanis interneted valószínűleg anélkül is van."
    Ahogyan egyéb költsége is a könyvtárba járásnak (pl. utazás).
    "Hát velem ritkán esik meg ilyen hidd el."
    Te kifizetted a könyvtári könyveket, vagy nem olvastál könyvtári könyvet?
  • valaé valaé ná #33
    Miért viszek 30 kiló könyvet egy utazáshoz ? Mert megtehetem. :)
    Nem hiszem, hogy én lennék az egyedüli, aki hangulattól függően szereti kiválasztani, hogy mit olvas. Néha párhuzamosan is. Arról nem beszélve, hogy ami nem tetszik, ahelyett másikat tudok választani.
  • Nobuo #32
    A távolabbi jövőben az elektronikus könyv nem döntés kérdése lesz. És jól is lesz így. Hiányolni lehet, de környezetbarátabb, egyszerűbb, praktikusabb elektronikus formában.
  • Szefmester #31
    Ha a könyvtárban is lenne egy elektronikus könyv amit letölthetsz és X nap után nem megnyitható akkor azt kölcsönözné ki az ember. Az elektronikus könyvespolc meg egy kis dobozka pendrive, nem pedig egy 180x400as polc amin feleannyi könyv sincs mint egy 8GB-s pendriveon..