Berta Sándor

Ismét szabadalmakat vásárolt a Google az IBM-től

Tovább folytatódik a két amerikai társaság együttműködése. A keresőcég igyekszik felkészülni a jogi harcokra, ezért számos szabadalmat vásárolt az IBM-től.

A SEO by the Sea nevű oldal tudósítása szerint a Google az IBM összesen 217 szabadalmát szerezte meg az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalától (USPTO). 188 szabadalom már a birtokába került, míg további 29 esetében még folyik az átadási eljárás. A dokumentumok számos ágazatot lefednek, ezek között vannak prezentációs szoftverek, hálózati technológiák, videokonferencia rendszerek, az e-mail adminisztráció és az azonnali üzenetküldő alkalmazások területe. Egyes papírok ugyanakkor kifejezetten a mobil technológiákkal foglalkoznak, különösen nagy hangsúlyt fektetve az internet és az okostelefonok lehetséges kapcsolatára.

A Google az üzletnek köszönhetően komoly lépést tett az Android megvédése felé és a Motorola Mobility felvásárlása után ismét fontos szabadalmakhoz jutott. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a vállalat mennyit fizetett a szabadalmakért, az ügyben ugyanis még sem a Google, sem az IBM nem adott ki hivatalos közleményt.

A megszerzett szabadalmak közül - több másik mellett - a 7590106-os számú egy olyan vezeték nélküli telefont ír le, amellyel akár az interneten keresztül, akár a hagyományos hálózatokban lehet hívásokat indítani és fogadni. A 7865592-es számú dokumentum azt írja le, hogy miként lehet a szemantikus hálózatok segítségével közösségi hálózatot létrehozni, míg a 7809564-es számú egy címszókereső algoritmusról szól.

A két cég között nem ez volt az első ilyen üzlet. Tavaly júliusban a Google 1030, augusztusban 1022, míg szeptemberben további 41 szabadalmat vásárolt meg az IBM-től.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nachtwey #5
    Furcsa nekem a Gúgli, eddig csak loptak és másoltak, most már fizetnek is valamiért?

    Remélem az Epöl és Csámcsung is jó útra tér.
  • Csaba42 #4
    És ez szerinted kit érdekel a megfelelő körökben?
  • sanyicks #3
    Vannak amelyikek kényszerből a trollok elleni védekezés miatt, pl a gugli ilyen.
  • Hungarikum #2
    Na igen, ma a cégek nem innovációra költenek, hanem szabadalmakra...
  • 17735 #1
    "a 7590106-os számú egy olyan vezeték nélküli telefont ír le, amellyel akár az interneten keresztül, akár a hagyományos hálózatokban lehet hívásokat indítani és fogadni"
    Világbékét mindenkinek, de a kártékonysága viszonzásaképp nem csak azt húznám karóba aki ilyen szabadalmat ad be, de leginkább azokat akik felelősek azért hogy ilyet el is fogadnak...
    ...igazából a szabadalom-trollok csak élelmes kihasználói egy igencsak hiányos szabályzói környezetnek.
    Ahogy a rossz hiteleket is le lehet írni, úgy a "levegővétel"-tipusú szabadalmak hatláyosságát is meg kell szüntetni, mert nem segítik az innovációt hanem fékezik.