Gyurkity Péter

Továbbra is küszködik a Windows Phone 7

Nem tud megkapaszkodni az okostelefonok piacán a Microsoft új operációs rendszere, amely elődjénél is jóval kisebb szeletet birtokol. A Lenovo jövőre készül ilyen megoldással, miközben lezárult a Mango terítése.

Több alkalommal is hírt adtunk a mobil operációs rendszerek versenyéről, ezt pedig most megismételhetjük, hiszen a tengerentúlon a Nielsen tette közzé a legfrissebb adatokat, amelyek a harmadik negyedév végére, az előfizetéses készülékek megoszlására vonatkoznak. Az első kettő párosa magasan vezeti a mezőnyt, a többiek szinte labdába sem tudnak rúgni.


Az amerikai mobiltelefon-felhasználók immár 44 százaléka birtokol valamilyen okostelefont, vagyis gyors ütemben váltanak a vásárlók az újabb és újabb megoldásokra. A mezőnyt természetesen az Android vezeti, mégpedig csaknem 43 százalékkal, a második helyen pedig az iOS található, amely 28 százalékot tudott megszerezni/megtartani. Ők ketten tehát összesen a piac 71 százalékát uralják, előnyük pedig az appok terén még nagyobb, ott 83 százalék az övék (az amerikai piacon). A harmadik helyre a RIM futott be majdnem 18 százalékkal, a negyedik pedig a már jó ideje visszavonult Windows Mobile, amely még mindig a készülékek 6 százalékán található meg. Őt követi a Palm/webOS 2,2 százalékkal, a szintén lassú halálra ítélt Symbian 1,7 százalékkal, a sort pedig a WP7 zárja, alig 1,2 százalékkal.

Jó hír a Microsoft számára, hogy a Lenovo is piacra dobna ilyen megoldást, ám erre csak valamikor jövőre, pontosabban a jövő év második felében kerülne sor, erre utal legalábbis a cég részéről elhangzott nyilatkozat. A gyártó eddig alig 700 ezer készüléket értékesített az eredeti LePhone változat megjelenése óta, a napokban azonban egyszerre három új androidos példányról rántották le a leplet, a kínai piac pedig számos lehetőséget kínál - nem véletlen, hogy a Nokia is igyekszik minél előbb, még jövő tavasszal bemutatni itt a Lumia 800-at, hogy megtartsa kedvező pozícióját az országban.

A napokban egyébként végre a Dell Venue Pro is megkapta a Mango verziót, ezzel pedig lezárult a terítés, vagyis minden egyes meglévő példányon elérhető az új verzió. Ezt jövőre követi majd egy nagyobb frissítés, külön figyelmet szentelve a felemelkedő piacoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #77
    Akkor ideje továbbfejleszteniük ezt a klienst, mert hamarosan földbe lesz döngölve:)
  • Rapid81 #75
    Itt nem az eszközről volt szó, hanem a technológiáról (meg az oprendszerről), amiért Vers mindenkit lecseszett, miközben ugyanazt leírta pepitában, mint KolomposG.

    Elnézést kérek, ha félreérthető voltam.
  • Sequoyah #74
    4 col? Van ám tábla is. Mindenre a megfelelő eszköz. De a lényeg, hogy a teljesítmény (adattárolási vagy számítási) az egy helyen koncentrálódik, egy erős központi szerveren. Ez lehet a felhő, vagy egy otthoni központi PC.
    Erre halad a világ most ismét, erős szerver plusz konzolok, amin belépsz rájuk.

    Számos előnnyel rendelkezik ez, nem feltétlenül csak a buszon CAD-ezni jó. Nálunk, nagyvállalatnál is már egyre inkább virtuális gépeken dolgozunk, és akkor akár otthonról is ugyanúgy tudunk dolgozni ugyanazon a "gépen" mint bent. Otthoni felhasználónak pedig nem kell folyton képeket, zenéket, videókat, dokumentumokat másolgatni jobbra-balra, a központi gépen/felhőben eltárolja 1x, aztán azt bárhol azonnal eléri, mindet.
  • Sequoyah #73
    Hmm, megvilágosodtam miért is jó a platformok egyesítése. A "távoli asztalkapcsolatot" nagyságrendekkel megdobja, ha ugyanaz a kernel fut az eszközökön, és csak a tényleg lényeges információkat kell átküldeni a hálón.
  • Rapid81 #72
    Ha te 4 colos kijelzőn autocad-ezel, akkor gratulálok. Normális ember nem csinál ilyet. Amiről meg beszélsz, én több éve ezt csinálom, szerverek távoli felügyelete távoli asztali kapcsolattal (remote desktop, ha egyáltalán tudod, hogy miről beszélek), kezdetben SYMBIAN-os telefonról, jelenleg WM-ről! Android-on annyi előnye lenne, hogy az RDP szoftver ingyér' van, Symbianon meg fizetős volt. WM-ben meg benne van gyárilag.
  • asysoft #71
    Ezt a "telefon felét teszi ki az WP7 licensz ára!!!44" hülyeséget nem tudom, ki találta ki, mindenesetre ajánlanám neki, hogy nézzen rá egy árlistára, hasonló hardware-rel rendelkező eszközök közül gyakran a WP7-es az olcsóbb. (Anno, mikor gondolkoztam egy WP7-es eszköz vásárlásán pl 55e volt egy kártyafüggetlen Optimus 7 normális helyen, akkor annyiért "normális" androidos eszközt nem lehetett kapni) Tudtommal amúgy ~15 dollár eszközönként a licensz, ami aztán nem fogja nagyon megdobni az eszköz árát. Android "ingyenessége" is ferdítés, egyrészt kb minden gyártó fejleszt rajta valamint, másrészt majdnem mindegyik tejel az MS-nek...
    "Azért ilyen népszerű az Androidos telefon, mert olcsó!" Ezt máshogy fogalmaznám meg, azért népszerű az android, mert az érintős eszközök jó részén az fut; aki csukott szemmel választana egy eszközt, jó eséllyel robotos eszközt ragadna a kezébe. És az átlag user nagyjából ezt is teszi, nem érdekli, hogy nem kell hozzá iTunes, nem érdekli, hogy "szabadmarket", nem érdekli, hogy OpenSource... Érintős telefont akar, mert trendi, kap is, androiddal. (Persze itthon lehet, hogy androidos eszközt keres, mert meg lett mondva a Telenor reklámban, hogy az jó:)) Persze akadnak olyanok is, akik szarrá berhelik, emiatt más szóba sem jöhet náluk, de nem ők húzzák a statisztikákat...
    Az árcsökkenést meg majd meglátjuk, egy mostani "szemét" hardware néhány éve még verte volna az élvonalat, így fog lecsúszni az 1 GHz-es CPU is az alsó kategóriába, már röhögőgörcsbe tör ki egy-egy butább fandroid egy ilyen paraméter láttán. És a WP7 már ilyen eszközön is remekül fut, MS etéren kivételesen nagyot alkotott...
  • Papichulo #70
    "ellentétben az általad egekbe magasztalt WP7-tel, ami több, mint a felét kiteszi a telefon árának. "

    Ez az adat honnan jon? Kaphatnek valami linket? Amit en talaltam eddig, az $15-rol beszel. Ez mondjuk realisnak is tunik, De, hogy tobb szaz usd lenne? Ez eleg legbolkapott szerintem.
  • csimmasz #69
    Ja még mielőtt megszólnátok, én a samsung szarját használom a Badát, gyors meg minden működik ami elérhető rajta, kivéve a skype ami nagyon hiányzik.
    A wp7 ről csak anyit, hogy annakidelyén ez is elég korlátozott volt, nemtudom ez menyiben változott azóta?
    A felülete meg érdekes, nekem tetszik mert nem olyan mint minden más telefonon.

  • csimmasz #68
    Csak halkan jegyzem meg, hogy ez nem éppen egy egyszerű ember napirendje, ha erre alapozva akarna megélni az MS a mobilvonalon, éhen halna.
    Nagyon szép, meg jó az ötlet, de az emberek 90% a egyszerű feladatokra használja a mobilját.
    Nem fog se xp-t futtatni se rendereltetni, telefonálás, sms, FB, Twitter, Skype,E mail, játék, némi böngészés.
    Ha ezeket tudja akadásmentesen, akkor már a tömegek veszik.
  • Vers #67
    oke akkor futtass rajt egy autocadet, es tervezz vele ceruzaval
    ja hogy azt nem tudsz? :XD
    azt latom hogy bejon a windows asztal , es itt meg is all a tudomanyod, de a hulyeknek vagizhacc ilyen baromsaggal, aki ert hozza meg kirohog