Gyurkity Péter

Ikermagos LTE-telefonokat ígér a Microsoft

Az első körben azonban be kell érnünk az egymagos, az LTE-t nem támogató készülékekkel, amit az alacsonyabb fogyasztással és a kényelmes, gyors mindennapi használattal indokol a szoftvercég.

A Windows Phone részleg igazgatója egy elárulta terveiket, amelyeknek azonban nem igazán felel meg a most megtapasztalható valóság, ezért a címben szereplő fejlesztésekre még egy picit várnunk kell a Microsoft, illetve a Nokia részéről. Ezt azonban nem tartják nagy problémának, és elsősorban arra hivatkoznak, hogy a felhasználói tapasztalatok kedvezőek lesznek a nagy újításokat egyelőre nélkülöző WP7.5 (Mango) verzióra támaszkodó első telefonokkal is.

Az első körben megjelenő készülékek ugyanis kizárólag egymagos összeállítások, amelyek az új, nagyobb adatátvitelt lehetővé tévő hálózati technológiát sem támogatják. Andy Lees igazgató szerint némi időbe fog telni, míg utolérik magukat (és a riválisok által már most elérhetővé tett, a zászlóshajó szerepét betöltő okostelefonokat), ám addig is igyekeznek kényelmes és gyors vezérlést lehetővé tenni a szoftver által, amit véleménye szerint sikerült elérniük. Erre helyezik a hangsúlyt, nem elfeledkezve arról, hogy ezáltal egyben a fogyasztás is mérséklődik, ami legalább ilyen fontos lehet - a cégvezető kiemelte, hogy az első LTE-telefonok nagyok és megnövekedett étvágyúak, ami nem igazán kedvez a gyors elterjedéshez fűzött reményekhez.

A Microsoft várni akar addig, míg saját mobil operációs rendszere kellő támogatást biztosít az ikermagos chipekhez, erre jó példa, hogy jelenleg sem saját szoftverük, sem pedig az arra írt külső appok nem igazán használják ki az ebben rejlő előnyöket. A Mangót követően még egy nagyobb frissítésre kerül majd sor valamikor jövőre, ezt azonban megelőzheti egy kisebb update - ez még nem teljesen világos, ahogy Lees is a feltételes módot használta válaszában. Egy ideig tehát mindenképpen hátrányban lesznek az iPhone 4S és az új Android okostelefonokkal szemben, márpedig átütő sikerre lenne szükségük, hiszen a Gartner nyár végi adatai szerint a második negyedévben alig 1,6 százalékon álltak (a Windows Mobile rendszerrel karöltve), miközben egy évvel korábban még 4,9 százalékot tudhattak magukénak, ezt pedig még a Samsung Bada is megelőzte a maga 1,9 százalékával.

Utóbbi gyártóval nemrég kötöttek megállapodást, amelynek értelmében jogdíjat kapnak minden egyes eladott Android telefon után. A szerződésben megemlítik egy új Windows Phone okostelefon piacra dobását is, így mindenképpen fontos (ha nem is a Nokiához hasonló exkluzív) kapcsolatról van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!