Gyurkity Péter

NFC-telefonokat ígér a Microsoft és a HTC

A Windows Phone 7 további gyors fejlesztéséről és az NFC technológia támogatásáról beszélt a szoftvercég illetékes vezetője, míg a HTC szerint jövőre még nem várható az igazi áttörés, ám ők is saját változatokkal készülnek.

Miközben a Google és a Samsung közösen jelentették be az új Nexus okostelefont, a Microsoft is megszólalt több fontos kérdésben, hogy ne maradjanak ki teljesen a híradásokból. Az All Things Digital Asia alatt Steve Ballmer tartott beszédet, amelyben szapulta egy kicsit az Android platformot, ezt követően pedig Andy Lees, a Windows Phone részleg első embere tárta az érdeklődők elé, miként viszonyulnak a mobilos fizetést lehetővé tévő technológiához.

Lees elmondta, hogy az Android túlságosan tech-jellegű, ezzel szemben ők a felhasználókra koncentrálnak, az embereket helyezik előtérbe. Ezt szolgálja bizonyos funkciók és részegységek kötelezővé, egységessé tétele, amelynek révén megelőzhetik a piac töredezettségét a platformon belül. Ez azonban szerinte nem lassítja a szoftver megújulását és folyamatos bővítését, amelynek kapcsán példaként említette a böngésző hardveres gyorsítását, amely minden egyes készüléken egyazon módon működik, ehhez pedig további funkciók társulnak majd 2012 során, hasonló módon kialakítva. Egy éven belül az új készülékeken már az NFC is megtalálható lesz, itt pedig nem feltétlenül akarnak versenyezni a meglévő platformokkal, inkább ők is a már kialakított alapokra támaszkodnak, hogy ezzel is támogassák a fizetési funkciók gyors terjedését.


A HTC a maga részéről már piacra dobott egy ilyen megoldást, erre azonban Kínában került sor, ahol az egyetlen helyi, hitelkártya tranzakciókat feldolgozó cég, a China UnionPay meglévő platformjára építenek, elsődleges céljuk pedig az ottani piac tesztelése. 2012-ben szerintük még nem kerül sor a nagy áttörésre az NFC területén, ez azonban nem akadályozza majd meg őket abban, hogy még több ilyen készüléket dobjanak piacra, már csak azért sem, mert ezzel még inkább kihangsúlyoznák a különbségeket az iPhone család tagjaival szemben. 2014-re egyébként már mintegy 900 millió okostelefont szállítanak le a különböző gyártók, ezek 20 százaléka, vagyis nagyjából 180 millió példány támogatja majd a technológiát, az NFC-chipek pedig a SIM-kártyába integrálva terjedhetnek el, ami a gyártók számára is kényelmesebb megoldás lenne, hiszen ebben az esetben nem kellene a telefonba integrálni a fontos komponenst.

A Nokia egyes vélemények szerint jövő héten esedékes rendezvényén is szolgál majd némi információval ezen a téren, tekintettel arra, hogy a SeaRay sok szempontból az N9-re hasonlít, amely már támogatja a technológiát. Hivatalos megerősítés hiányában azonban várnunk kell még néhány napot ennek igazolásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qetuol #9
    nem az itteni piacról van szó, hanem arról, ahol már javában használják az nfc-t. a másik meg az innováció, mint olyan. le vannak maradva egy évvel, ez tény.
  • hurkaur #8
    "ilyen fejlődéssel eláshatjál magukat a piacon." huh wazze, rohanok is gyorsan eladni a reszvenyeket. kosz hogy szolsz!!!
  • Sequoyah #7
    Hol állította az MS, hogy ez forradalmi? Vagy ha nem piacvezetőként rakják bele, akkor már ne is tegyék bele egyáltalán? Vagy nagy kussban, hogy senki se tudjon róla?:)
  • sanyicks #6
    a microsoftnak mindig ilyen "forradalmi" újításai vannak :) nincs ebben semmi meglepő. Olyan mint az apple, már ezer éves technológiákat forradalmian új saját technológiának harangoz be.
  • llaszlo #5
    Na meg az MS utálat miatt is be kellett valamit szólnia.
  • llaszlo #4
    Sehol, de neki már van ilyen. Érted!? Az nem számít, hogy szart sem tud vele kezdeni.
  • MR007 #3
    "az NFC-chipek pedig a SIM-kártyába integrálva terjedhetnek el, ami a gyártók számára is kényelmesebb megoldás lenne, hiszen ebben az esetben nem kellene a telefonba integrálni a fontos komponenst."

    Így nézve már nem is olyan nagy dolog, csak beszerzek egy új sim-kártyát és az ezeréves telóimmal is működne a dolog. E miatt nem kellene telefon csere.
  • ProgServ #2
    És hol használod?
  • qetuol #1
    "Egy éven belül az új készülékeken már az NFC is megtalálható lesz, "

    micsoda? nfc telókat ÍGÉR a májkroszoft?? EMBER!!! a fél éves telefonomon van nfc!! ezek meg még csak most ÍGÉRGETIK az nfc-t? ómájgad, *facepalm*, egy kicsit nagyon el vannak maradva... ilyen fejlődéssel eláshatjál magukat a piacon.