Gyurkity Péter

További Windows Phone 7.5 telefonok

Egy fejlesztőknek meghirdetett verseny feltételei árulták el négy újabb okostelefon nevét, miközben a Microsoft tovább csökkenti az egy napon beküldhető külső appok számát, és szorosabbra fűzi kapcsolatát a Samsunggal.

A Mango, vagyis a WP7.5 megjelenésével a szoftvercég reményei szerint újabb lendületet kap az eddig meglehetősen szerény eredményt elérő platform, ehhez azonban mindenképpen újabb okostelefonokra lesz szükség, lehetőleg a nagyobb gyártók kínálatában. Eddig a Nokia SeaRay nevét ismertük, most viszont négy különböző készülék elnevezése került napvilágra, bár a részletekkel még adósak az érintett cégek.

Egy Kanadában meghirdetett verseny feltételei között azt olvashatjuk, hogy az első 300, legalább két eltérő alkotást beküldő ottani külső fejlesztő ingyen hozzájuthat egy ilyen új okostelefonhoz, feltéve, ha programjaik felvételt nyernek az App Marketplace oldalára. A Microsoft eredetileg példákkal egészítette ki az oldalt, megemlítve, hogy többek között a Samsung Yukon, a Samsung Wembley, valamint a Nokia SeaRay és a Nokia Sabre szerepel az elnyerhető megoldások listáján, ezeket azonban később eltávolították - nem elég gyorsan ahhoz, hogy egyes szemfüles érdeklődők ne tudják elmenteni a weblap ezen változatát. A cég állítása szerint egy-egy példány nagyjából 600 dollárt ér, a néven kívül azonban semmi egyebet nem tudunk a készülékekről.


Redmondban ezzel egy időben tovább csökkentik az egy nap alatt - külön engedély hiányában - feltölthető külső alkalmazások számát, amelyet júniusban még 20-ban határoztak meg. Már akkor is a Marketplace zsúfoltságát igyekeztek korlátozni, mivel egyes "fejlesztők" ugyanazon appok alig-alig módosított változatainak tucatjait töltötték fel, elérve azt, hogy igencsak nagy szám szerepeljen a nevük mellett, ezek gyakorlati értéke azonban nagyon csekély volt. Úgy tűnik, hogy ez az első korlát sem volt kellően szigorú, így most csak 10 ilyen alkotást lehet majd feltölteni egy nap alatt, amennyiben nem kötünk előzetesen megállapodást a szoftvercéggel. A szabály betartása érdekében eltávolíthatnak egyes appokat, illetve felfüggeszthetik az azokat megkerülni igyekvők hozzáférését.

A Microsoft még szorosabbra fűzi együttműködését a Samsunggal, a most megkötött keresztlicenc-megállapodás révén ugyanis jogdíj jár nekik majd a gyártó minden egyes androidos okostelefonja és táblája után, ennek fejében pedig közösen fejlesztik és reklámozzák majd a WP7 platformot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #12
    Pesten a Speedshopban szokott lenni.
  • tomboy013 #11
    Gyere el Miskolcra én megmutatom neked =D Amúgy szerintem egy gsm boltba biztos megtapogathatsz egy wp7-es telefont, viszont ott még lehet a mango előtti verziósok vannak.
  • Kovász #10
    Vhol meg lehet már nézni élőben, hogy milyen ez a mobil win7?
  • Sequoyah #9
    Na igen, vannak cégek, akik nem adnak el terméket, csak fejlesztenek. Nekik is meg kell élni valamiből... Az IBM részben ilyen vállalat, a fejlesztésekből él, és a licenszeken keresztül szerzi a bevételeit. Vagyis részben minden vállalat ilyen...
  • asysoft #8
    Kezdetnek mondjuk jöhetne néhány nem érintőgombos kivitel, ne árválkodjon az Optimus 7 egyedüliként a piacon.
  • tomboy013 #7
    Narxis
  • Narxis #6
  • tomboy013 #5
    Ez az jöjjenek csak a WP7.5-ös telefonok. Legyen abból is választék végre ne csak Androidból.
  • gombost #4
    Gyerekek! Itt az elmúlt napokban iszonyatos viták voltak a Microsoft licenszei kapcsán. Megkérnék mindenkit nézzen már utána, hogypl. az IBM miből maradt fent az elmúlt 15 évben. Nem szuperszámítógép bizniszből.
  • Sequoyah #3
    Ha a gyártók besértődnének azon, hogy licencdíjakat kell fizetni, senki nem gyártana semmit:) Itt kb mindenki fizet mindenkinek valamiért. Nem véletlen, hogy milliárdokat fizetnek ki olyan vállalatokért egyesek, amikből semmi közvetlen hasznuk nincs, csak épp van párezer szabadalmuk bejegyezve.