Berta Sándor

Az online szolgáltatások is megszenvedik a thaiföldi árvízet

Miközben emberek ezreinek az életét tette és teszi tönkre az ázsiai országban pusztító áradat, a nyugat-európai és az amerikai felhasználók is kénytelenek szembenézni a kialakult helyzet következményeivel, amelyek sokkal súlyosabbak a vártnál.

A The New York Times cikke szerint a merevlemez-gyártók nagyon megsínylik ezt az időszakot, azonban az IT-ágazat szereplői közül nem ők az egyetlenek, akiknek komoly fejtörést okoz az emberek ezreinek életét pokollá változtató thaiföldi árvíz. A kialakult helyzet a merevlemez-gyártók mellett leginkább a felhőszolgáltatások üzemeltetőit érinti hátrányosan, emiatt a szakemberek attól tartanak, hogy a korábban feltételezettnél sokkal súlyosabb következményekkel járhatnak a világ IT-piacára nézve a thaiföldi áradások.


Az áldozatok száma a négyszázhoz közelít

A felhasználók szempontjából a legfontosabb változás, hogy a merevlemezek ára drasztikus mértékben megugrott az elmúlt hetekben, mindezt megérzik a szerverfarmok üzemeltetői is. A Microsoft, az Apple, a Google, az Amazon és a Facebook nehéz helyzete ugyanakkor hosszú távon kihatással lehet az egész internetre, amennyiben a nagy adatközpontokban fennakadások keletkeznek és a kieső merevlemezeket nem sikerül újakkal pótolni, vagy ha a meglévő tárhelyek bővítésére a vállalatok nem tudnak megfelelő tempóban új adattárolókat vásárolni.

"Az internet nem tud tovább növekedni anélkül, hogy ne növekednének a tárolóhelyek is" - jelentette ki John Monroe, a Gartner piackutató cég munkatársa. Becslések szerint a következő két negyedévben világszerte 50 millióval kevesebb winchestert fognak kiszállítani a gyártók a kereskedőknek. A Seagate még nagyobb fennakadástól tart. Monroe úgy vélte, a helyzet annyira súlyossá válhat a jövő év első negyedévére, hogy a raktárak világszerte teljesen kiürülnek.


A bangkoki Don Muang reptér - lehetetlen a szállítás

Thaiföldön az emelkedő vízszint az elmúlt hetekben számos üzem munkáját bénította meg. A hömpölygő áradat nem csak elárasztotta a gyárakat, hanem el is vágta őket a külvilágtól, így a korábban elkészült termékek egy része sem tud eljutni a boltokba. Jelenleg a merevlemezek 40 százaléka készül Thaiföldön, ezen a területen csupán Kína előzi meg az országot, így érthető, hogy az elemzők aggódnak. Gyakorlatilag az összes gyártónak van üzeme az ázsiai államban. A kialakult helyzet leginkább a Western Digitalt érinti, amely merevlemezeinek 60 százalékát Thaiföldön állítja elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #29
    Ne használd a mostani géped mert szennyezi a környezetet ill. kihasználtak vele embereket és szükséged sincs rá.

    Egy sima betárcsázós 3 giga HDD-s bőven elég netezésre.
  • Rotyoka #28
    TE EMBER ÉN KIFIZETEM A HULLADÉK KEZELÉSI DÍJÁT INNENTŐL KEZDVE L E S Z A R O M HOGY MIT CSINÁLNAK VELE, MIVEL HIVATALOSAN VESZÉLYES HULLADÉKNAK KELL KEZELNIÜK.

    Hol nem szarom én le hogy felettem a milliárdosok nem ezt csinálják?
  • gforce9 #27
    Még ide kívánkozik, korábban elsiklottam e fölött. Fordítsd meg a logikádat inkább és rájössz, téves (legalábbis szerintem). Vajon azokat a dolgokat amik utólag belátva nem jó dolgok, világháborúk stb. Az te tényleg azt hiszed, hogy a hétköznapi emberek akarta nyomán született? Tényleg elhiszed, hogy pl a 2. vh-ban a zsidógyűlölet, vagy teszemfel az atombomba kifejlesztése és bevetése, vagy épp annak az igénye hogy legyen dvd lejátszó az autóban, az a hétköznapi átlag ember fejében jelent meg igényként? Most te ezt komolyan elhiszed? Teljesen milyen mindegy milyen befolyásoló dolgokról beszélünk, amik alakítják a világot. Az az esetek 90%-ában nem a sima hétköznapi emberek fejében érik gondolattá. Nem tudom hogy a fenébe keverted ide az összeesküvés elméletes dolgot. Nem igazán látom, mi köze lenne hozzá. Én annyit látok, hogy kitalálták a barbibabát és onnantól ez a trend.
  • cyberius #26
    Rotyi okoska,rossz a dumád,mindenkit lehordassz,jó ha vagy 17 éves,vedd észre magad.Szerinted itt mindenki elborult,buta.Vegyél vissza.Ez csak jótanács.
  • gforce9 #25
    Tudtam én, hogy nem vagy gondolkodó ember. De ezzel csak ráerősítettél. Leszarod a szemetet is míg nem a te házad elé rakják. Gratulálni tudok neked csak. Így tovább ez a szép új jövő.
  • Rotyoka #24
    Fel nem tudod fogni amit mondok annyira elborult vagy.

    Nézz akjármilyen jó filmet ha pixelharc akkor az szar lesz. Maximum a gyalog galopp és 1-2 ilyen film a kivétel. Amúgymeg képzeld el utálom a csili vili filmeket de mindent HD-ban nézek. Ezen felül magasról lefosom Ghana-t mivel nem az én hibám hogy kifizetek 1 dolgot és nem úgy történik ahogy én fizettem.
  • gforce9 #23
    Ne is haragudj, de ez a válasz mindent gondolkodást nélkülöző embert sejtet, aki csak beszív minden marketingszöveget. VHS? Olvasni tudsz? Nem írtam sehol sem VHS-t. Az annak idején az otthoni videózás úttörője volt. Más olcsó technológia nem akadt épp kéznél. Később ezt leváltotta a dvd, mert praktikusabb, szebb, digitális volta után időtállóbb, mint egy mágnesszalag és ez már legtöbb ember igényét bőven kielégíti, sőt, túlszárnyalja mert a legtöbb embernél nincs 5.1 hangfalszett. Ja, neked csak ilyen barátaid vannak, ahol a fullhd 7.1 a menő? Közöttük szocializálódtál? Akkor nem csodálkozom. Vásárold nyugodtan, az egyre hájtekebb dolgokat, de valamire megkérnélek:

    http://www.sg.hu/cikkek/85504/ghana_belefullad_az_elektronikai_hulladekokba

    Takarítsd magad után el a szemetedet.
  • Dj Faustus #22
    Ha hihetünk a statisztikáknak, egyre több filmet adnak ki:
    2000-2009: 807454
    1990-1999: 293287
    1980-1989: 155408
    1970-1979: 124670

    Ezt csak fokozza a gforce9 fórumozóűkolléga által kifogásolt - mely kifogást némileg meg is értek: nem attól lesz jó egy film, hogy HD felbontású, vagy hogy 3D-s - felbontásbeli növekedés. Erre még rájön hogy egyre több az online/digitálisan tárolt filmanyag (és ebben nemcsak mozifilmek vannak, hanem mobiltelefonnal felvett videómegosztó-portálokra feltöltött sületlenségek tömkelege is).

    Az említett fórumozókollega felvetését némileg én is támogatom: tényleg szükség van erre? Tényleg érdemes birkaként trendeket követni?
  • Rotyoka #21
    ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN ÚRISTEN


    Maradtál volna a VHS korszakban szivi, az való neked nem a HD minőség. Vadásszad a pixeleket mert NEM A MINŐSÉG A LÉNYEG SOSEM!
  • gforce9 #20
    Ezt mire írtad? Mert ponotosan tudom mi a különbség a 2 között.

    Én vagyok a buta, mert nincs igényem nagyfelbontásra? Hát... jó. Én vagy a buta. Nekem tökéletesen megfelel a dvd mert egy film nem attól lesz élmény, hogy 1021210210x321312321-as felbontásban nézem. A buta szerintem te vagy, mert te azt hiszed, hogy ez az ami igazán számít.