Berta Sándor

A dél-amerikai optikai hálózatot is érintette a földrengés

A chilei földrengésben egyaránt megsérültek a Global Crossing és a Telefónica által működtetett tenger alatti optikai kábelek. A szombati katasztrófa halálos áldozatainak száma eddig 723 ember.

Az egyik rendszer része az Emergia optikai kábel-hálózatának, míg a másikat a Global Crossing üzemelteti. A két vezeték mintegy 50 kilométerre haladt el a földrengés epicentrumától és mindkettő áthaladt a katasztrófa által érintett chilei Valparaiso város kikötőjén. Az egyik hálózat keleti, a másik nyugati irányban kerüli meg Latin-Amerikát, így Chilében elvileg még az egyik vezeték meghibásodása esetén is el lehetett volna éri a világhálót. A mostani földrengés azonban komoly károkat okozott Valparaisóban, ahol a két tenger alatti kábel találkozik. A város 120 kilométerre északnyugatra található Santiago de Chilétől.

Michelle Bachelet chilei államfő kénytelen volt azt kérni a lakosságtól, hogy ahol lehet, spóroljanak az árammal és tartsák szabadon a telefonvonalakat. A rádióamatőrök szintén azt kérték a helyiektől, hogy a vészhelyzeti rádióforgalom számára tartsák szabadon a 7095-ös, a 7060-as és a 7050-es frekvenciákat. Azt egyelőre megjósolni sem lehet, hogy mikorra sikerül teljesen helyreállítani az Emergia, illetve a Global Crossing optikai kábel-hálózatát.


A természeti katasztrófa rendkívül komoly károkat okozott. A Valparaiso lakosai által írt Twitter-bejegyzések könnyen összefoglalhatók: a városban sokáig nem volt sem áram, sem pedig telefon-, illetve internetkapcsolat. A helyzetet súlyosbította és a károk kijavítását nehezítette, hogy a közlekedési útvonalakhoz hasonlóan az áram- és a távközlési vezetékek is észak-déli irányban húzódnak a chilei partok mentén.

A kivételes erejű földrengés 723 regisztrált halálos áldozatot szedett, de magyar áldozatról nem tudni. A chilei szükséghelyzetek országos irodája (Onemi) szerint hétfőn délben a 723 halotton felül 19 eltűnt személy szerepelt a nyilvántartásban. A csapás a fővárostól 4-500 kilométerre délre húzódó partszakaszon volt a legkeményebb. A Maule-vidéken 544-nél, a Bío Bío-vidéken 64-nél tart a halottak száma. A főváros térségében 38-an, Valparaíso környékén 18-an vesztek oda, de áldozatokat jelentettek a déli Araukaníából is. A mentés folyik, a fosztogatási kísérletek miatt több körzetben éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)