Berta Sándor

Földrengés-riasztás az iOS 5-ben

Számos részlet szivárgott ki az Apple iOS operációs rendszerének következő verziójáról. Az iOS 5 egy olyan funkciót is tartalmazni fog, ami elsőre túlzásnak tűnik, de ugyanakkor nagyon is hasznos lehet.

A közelgő iOS 5-ben elérhető lesz egy un kibővített üzenetfunkció, melynek segítségével a felhasználók számos fontos dologról, így például a Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) által kiadott riasztásokról, földrengés-előrejelzésekről is értesülhetnek. Mindez különösen azért hasznos, mert a felhasználók többsége napközben nincs rádió vagy televízió közelében, ugyanakkor mindig bekapcsolva tartja az okostelefonját, így könnyebben riaszthatók, ha egy természeti csapás közeleg.

A fejlesztést az európai szakemberek is üdvözölték. Jörn Lauterjung, a Német Geokutatási Központ (GFZ) munkatársa kifejezetten hasznosnak tartja az innovációt. Egyértelmű, hogy az Apple az idén tavasszal Japánt sújtó földrengésre reagált a fejlesztéssel. A funkció használatához csupán annyi szükséges, hogy a felhasználó készüléke be legyen kapcsolva és legyen internethozzáférése.

"Technikai szempontból ebben a megoldásban semmi forradalmi sincs, ettől függetlenül a funkció integrálása az iOS-ba üdvözölendő. Különösen a földrengés-előrejelzések esetében fontos, hogy minden rendelkezésre álló értesítési lehetőséget alkalmazzanak a szakemberek. A legfontosabb csatornának természetesen a rádió- és a televízióadók számítanak. Emellett fontosak a szirénák, a rendőrségek és a minaretek hangszórói. Az SMS-ben küldött értesítések is hasznosak, ezek hatékonyságát azonban nagyban befolyásolja a hálózati leterheltség. Elméletileg minden ember értesíthető a közelgő veszélyről, a gyakorlati siker azonban egyrészt a napszaktól függ, másrészt attól, hogy éppen be van-e kapcsolva a rádió vagy a televízió. Szintén fontos a lakosság felkészítése is, hogy az emberek tudják, miként reagáljanak ezekre a helyzetekre" - nyilatkozta Jörg Lauterjung.

A riasztások gyorsasága azért is fontos, mert általában az értesítés és a természeti csapás bekövetkezése között legfeljebb néhány perc telik el. A beérkező adatok elemzése, attól függően, hogy a szenzorok mennyire sűrűn vannak elhelyezve, 2-5 percet vesz igénybe. Amennyiben a lakosok telefonjai be vannak kapcsolva, úgy már a földrengés előtt percekkel értesülhetnek a veszélyről és ezzel több ezer emberélet menthető meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #5
  Nem igazan ertem miert kell ezt reklamozni. Az osszes europaban eladott telefonban van cella broadcast es flash sms tamogatas. Ez arra jo, hogy az adott cellaban levo osszes telefon kepernyojere ki lehet kuldeni egy figyelmezteto uzenetet, egyetlen mozdulattal. Nehany orszagban ez be is van kotve. Arrol nem beszelve, hogy aki a legutobbi nagy japan foldrenges idejen rendes (flash-t tamogato) telefonnal vagy szamitogeppel rendelkezett, az eloben kapta a riasztast, a helyzetenek megfelelo visszaszamlalassal. (van errol a neten par videofelvetel)

  Az apple kitalalta, hogy a telefon beepitett apple-os push mail rendszereben elo lehessen fizetni (ingyen) a helyi riasztasokra is. Ez persze csak akkor jo, ha a helyi hivatalok, bekuldik ezeket az adatokat az apple kozpont szamara es van folyamatos internetkapcsolat az apple kozpont es a telefon kozott. (tehat nem percenkenti frissites, hanem alway on adatkapcsolat)

  Mondjuk hozza nem erto embereknek jo, foleg ha nem lehet kikapcsolni es a telefon azt is megmondja mit kell csinalni es merre kell futni. Cserebe csak a folyamatos internetkapcsolat dijat kell megfizetni es a szolgaltatas altal lefedett teruleten kell tartozkodni, tovabba gyakrabban tolteni a keszuleket.
 • shaddam #4
  Csodálatos...
 • petyminger #3
  jajj hagy' frissítsem gyorsan-gyorsan az arcfelismerős verzióra magam, hátha itt is lesz a cunami...

  automata arcfelismerés, marketingcélból kiadott geolokácsiós adat, kikapcsolhatatlan lehallgatás... de a cumiveszélyre figyelmeztetés az tényleg fontos....


 • passatgt #2
  A mostani Japán helyzetnél is nagyon nagy volt a pánik:)
  Rájuk nem jellemző, már megtanulták mit kell csinálni, viszont más helyeken az lenne amit mondasz.
 • NEXUS6 #1
  Biztos jó lesz ez. Csak nehogy ...
  Most komolyan. Csak egy ilyen üzit kell elküldeni, és kiürül a város, az emberek meg agyontapossák egymást.
  Király.