Berta Sándor

Teljes a kommunikációs káosz Haitin

Több nappal a pusztító földrengés után is nagy a csend az éterben, csupán néhány rádióamatőr tartja a frontot. A kommunikáció hiánya, a szervezetlenség nagyobb gond, mint a víz és élelemhiány.

"Port-au-Prince egy olyan városra emlékeztet, amelyet atomcsapás ért" - jelentette ki Kenneth Merten, az Egyesült Államok haiti nagykövete a CNN-nek nyilatkozva. Merten az amerikai hírtelevízióban elmondta, hogy vidéken is több várost szinte a földdel tett egyenlővé a legkevesebb 70 ezer halottat követelő január 12-i földrengés. Közlése szerint a nemzetközi segélycsapatok 75 embert mentettek ki a romok közül. Még további 2 ezer tengerészgyalogost várnak Haitira, akik a fosztogatók megfékezésére vethetők be. A Pentagon közlése szerint már mintegy 7 ezer amerikai katona van Haitin.

Közvetlenül a katasztrófa után, pénteken érkeztek meg az első rádióamatőrök Haitire, hogy létrehozzák az első vészhelyzeti kommunikációs hálózatot. "Minden rádióamatőrt felszólítunk, hogy tartsa szabadon a 14,300; a 14,265; a 7,045; a 7,265 és a 3,977 MHz-es frekvenciákat" - olvasható a Nemzetközi Rádióamatőr Unió (IARU) honlapján. Az első adót John Henault (hívójele HH6JH) üzemelteti Port-au-Prince városában és ő tudott elsőként kapcsolatba lépni amerikai társaival. A férfi arról számolt be, hogy jól vannak, de nincs sem telefon-, sem áramellátás. A rádiót egy autó akkumulátorával működteti, de reméli, hogy be tudják indítani a generátorukat.


Az ENSZ megbízásából Haitin dolgozó svájci Pierre Petry (HH2/HB9AMO) és Jean-Robert Gaillard (HH2JR) szintén el tudtak küldeni egy rövid üzenetet. A túl kevés bejelentkezés miatt a segélyszervezetek nem véletlenül aggódtak, hiszen vészhelyzetekben a rádióamatőrökre hárul a vészhelyzeti kommunikációs hálózat létrehozása. Az Intercontinental Assistance and Traffic Net csapatot pont ilyen helyzetekre képezték ki. Szerencsére megérkezett egy csapat a szomszédos Dominikai Köztársaságból és egy másik Dél-Afrikából is, így lassan, de biztosan megindulhatott a kommunikáció Haiti és a külvilág között.

A rendszerre óriási szükség van, hiszen nincsen sem internet, sem telefon, így más módon gyakorlatilag lehetetlen lenne koordinálni a beérkező segélyszállítmányok, illetve segélycsapatok elhelyezését és elosztását. A külvilággal való kommunikációs kapcsolat szombatra állt helyre, köszönhetően a nyolc tagú dominikai rádióskülönítménynek. A segítségre óriási szükség volt, hiszen bármennyire is furcsa, jelenleg nem a víz, a gyógyszerek vagy az élelem a legnagyobb probléma Haitin, hanem a kommunikáció hiánya. A különböző segélycsoportok ugyanis különböző csatornákat használnak, igaz ezek többsége egymás közvetlen közelében van. Különösen nagy segítséget jelentettek ebben a helyzetben a francia csoport tagjai, akik nem csak angolul, hanem természetesen franciául is folyékonyan beszélnek.

A rádióhullámok mellett a Twitteren és a Facebookon is keresik a haiti földrengés túlélőit. A Twitter az elsők között volt, amelyre szinte a földmozgással egy időben kerültek fel a pusztítás mértékét érzékeltető beszámolók. A humanitárius szervezetek a túlélők üzenetei és a mobiltelefonokkal készített képek, videók alapján tudták felmérni, hogy a karib-tengeri országban milyen állapotokra számíthatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • krajcsovszkig #34
    Szerintem az úgy annyi, hogy nem termesztenek semmit, csak azt eszik amit találnak, tehát kb. ősember szinten. Azért mai technológiával 3-4 milliárd kényelmesen eltartható, kár, hogy kb kétszer ennyien vagyunk...
  • nickwearby #33
    Ezt 30-40 éven belül meg lehetne oldani születésszabályozással.

    Erőszakmentes módszerekkel.

    Pl. anyagi juttatások megvonásával arra ösztönözni az embereket, hogy ne vállaljanak gyereket.
    Viszont ezt úgy gondolom, csak akkor lehet megoldani, ha "felmenő rendszerben" vezetik be.

    Tehát aki az intézkedés kihirdetése után esik teherbe, csak arra érvényes, hogy pl. nem kap gyest. gyedet, családi pótlékot,
    stb.
    Most ezek magyar jogi intézmények, de értse mindenki globálisan, legyen szíves.


    Viszont van egy másik probléma ezzel, amit nem lehetne ennyire eygszerűen elintézni,
    és ez a fogyasztói társadalom.....
    A mai gazdasági rendszer nem abban érdekelt, hogy egyre kevesebb fogyasztó legyen a Földön.....

    Úgyhogy vagy tudatosan át kel alakítani,
    vagy megvárják, amíg összeomlik a jelenlegi rendszer és lesz belőle valami más.. :S
  • ftc85 #32
    "Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature." -keress rá a gugliba...
  • nimrod515 #31
    Ahhoz, hogy barmilyen valtozas elkezdodjon, eloszor az embereket kellene megritkitani minimum az ossznepesseg felere.
  • nickwearby #30
    Ezzel totál egyetértek,
    de 100 éven belül mindenképpen rá lesz az emberiség kényszerítve,
    mert nem lehet majd ilyen gátlástalanul kihasználni a megújuló energiaforrásokat,
    mint ma az olajat.

    Elég erősen át fog alakulni a gazdasági rendszer,
    de ez max a bankoknak lesz szar.

    A Föld nagy részén szinte minden adott az önellátáshoz,
    azt a néhány helyet, ahol meg mégsem, ki lehet szolgálni a jövőben,
    ha kevesebb energiahordozó lesz, akkor is.

    De pl. majd pont az ilyen esetekben lesz gáz, mint ez a Haiti,
    nem biztos, hogy minden adott lesz a gyorssegély nyújtáshoz.

    Kivéve ha utópisztikusan gondolkodunk, és a világ minden részén kihasználják a valóban modern technológia előnyeit.
  • nickwearby #29
    "Magyarországi hasonlóan őrült politikusok meg azt remélik, hogy majd a cigányok hozzájárulnak a magyar TB-rendszer felvirágoztatásához."

    Nem valószínű, hogy van aki ezt gondolja, különben nem lenne ilyen gátlástalan lopkodás.

    Tudod,
    viszik, amit lehet, mielőtt robban a demográfiai bomba....
  • Cat #28
    "Én azt nem értem hogy minek kell ilyen kőkemény tégla meg beton épületeket építgetni egy olyan helyen ahol egész évben meleg van, és max az esőt meg a napfényt kéne visszatartani, amire olyan "épület" is elég ami ha rádől egy emberre max bibis lesz a feje... "

    Ugye tudod, hogy egy Karib-tengeri szigetről beszélsz, amin minden évben átmegy féltucat hurrikán?
  • Epikurosz #27
    Egyébként jól véssétek a fejetekbe:

    A megoldás nem a globalizáció - az emberek és áruk ide-oda rángatása a földkerekségen - hanem a lokalizáció, vagyis a helyi erőforrásokat ésszerűen felhasználó fenntartható fejlődés, és a régiók közötti együttműködés. "Globalizáció" kell, de nem úgy, ahogy azt az idióták elképzelték.
  • Epikurosz #26
    Ki kell mondani: a dekolonizáció kudarcot vallott. A bugrisoktól nem lehet sok jót elvárni, ráadásul őrült, bolondokházába való EU-s pőolitikusok azt remélik, hogy Európa demográfiai problémáit ők fogják megoldani azzal, hogy idejönnek vendégmunkásként, és fizetik majd nekünk a nyugdíjainkat. Magyarországi hasonlóan őrült politikusok meg azt remélik, hogy majd a cigányok hozzájárulnak a magyar TB-rendszer felvirágoztatásához.
  • Tetsuo #25
    Ja ja, nem olyan egyszeru felkerekedni. Hamarosan ugyis muszaj lesz nehany millio embernek, majd meglatjuk milyen kaoszt es nyomort okoz az is..