Berta Sándor

Szabadalomsértéssel vádolják a Motorolát is

Meglehetősen érdekes ügybe keveredett a Motorola, amit egy olyan cég vádol több rendbeli szabadalomsértéssel, amelyet - több más vállalat mellett - a Google is támogat.

Az Intellectual Ventures nevű konszern egyike az öt legnagyobb amerikai szabadalomóriásnak. Ezek a cégek kifejezetten arra szakosodtak, hogy minél több, lehetőleg több ezer szabadalmat vásároljanak fel, majd fellépnek az ezeket megsértő társaságokkal szemben. Az Intellectual Ventures álláspontja szerint a Motorola hat szabadalmukat sértette meg az Androidot futtató okostelefonjai piacra dobásával. Az Intellectual Ventures azután fordult a bírósághoz, hogy a Motorolával folytatott licencszerződés-tárgyalások nem vezettek eredményre.

Az amerikai céget Nathan Myhrvold egykori magas rangú Microsoft-munkatárs alapította és jelenleg 35 000 szabadalom van a birtokában, amit hosszú évek alatt gyüjtött össze. A cég elsődleges bevételi forrásának a szabadalmak után befizetett licencdíjak számítanak, s itt jön az igazi érdekesség: a vállalkozás támogatói között van a Google is. Mindezek után meglehetősen furcsa lépésnek tűnhet a Motorola beperlése, hiszen, mint ismert, a Google augusztus közepén 12,5 milliárd dollárért felvásárolta a Motorola Mobility-t, egyúttal az üzlet keretében megszerezte annak 17 000 szabadalmát és 7500 szabadalmi bejegyzését is. A tranzakcióra ugyanakkor még rá kell bólintaniuk a mobiltelefon-gyártó részvényeseinek és az amerikai versenyfelügyeletnek is, a felvásárlás így csak az idei év végén vagy a jövő év elején zárulhat le.

Florian Müller szabadalmi szakértő úgy vélte, hogy a Google az Intellectual Ventures támogatásával gyakorlatilag öngólt lőtt, különös tekintettel arra, hogy felvásárolta a Motorola Mobility-t. A hírre egyébként sem a Motorola, sem a Google nem reagált eddig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #7
    "Amennyiben a személy elhunyna vagy a cég megszűnne, akkor szabaddá válna a szabadalmi bejegyzés"

    És bérgyilkosokkal nyíratnák ki a fejlesztőket. Sokmillió dolláros üzleteknél bárkit érhetne autóbaleset, vagy öngyilkosságot elkövetve kiugrana a toronyházból. Persze némi segítséggel :)

    Ez olyannyira nem utópia, hogy a nyugati cégeknek is külön pénzügyi keretük van elkülönítve az üzletek megszerzésére, a korrupt hivatalnokok megvesztegetésére. Az utóbbi pár évben olyan cégek fizettek emiatt, mint a Siemens, BAE, a Gripen gyártója, de még a Magyar Telekom is így olajozta meg a fogaskerekeket Macedóniában, hogy megszerezhesse a helyi telefontársaságot. Nemrég pedig ugye a MOL - INA felvásárlás kapcsán került gyanúba a magyar fél. Ezek után el se merem képzelni, hogy kínai cégeknél mi mehet ilyen téren, ahol jóval szabadabb a törvényi szabályozás.
  • G_ArchAngel #6
    Miert olne meg a feljeszteseket?
    - fizetni lehet erte a lustabbaknak
    - lehet hasonlot, ujabbat, mast, jobbat fejleszteni, ergo inspiral

  • Athlon64 #5
    Hát igen. Ennek a szabadalmi dolognak úgy kellene működnie, hogy az azt első alkalommal beterjesztett személy vagy cég birtokolhatná. Amennyiben a személy elhunyna vagy a cég megszűnne, akkor szabaddá válna a szabadalmi bejegyzés és azt már nem lehetne újra levédetni!

    Mert a fejlesztőket tényleg megilleti a jussuk, de ne lehessen más tehetsége okán potyázni!
  • csomi #4
    Azert itt nem arrol van szo, hogy veszel valamit a boltban mert azokra altalaban nem igaz az, hogy piaci reszesedesed gyarapitja. Ilyen ertelemben ez egy specialis termek. Velemenyem szerint is parazita cegek akik ezt csinaljak(megha a torveny ezt lehetove is teszi sajnos). Ugyanis o azert a szellemi termekert semmit nem csinalt csak megvette es ul rajta arra varva, hogy kit szivathat meg. En, aki ugyanugy eloallitom az adott funkciot mondjuk teljesen a semmibol viszont rengeteg munkam van(lehet) vele. Es meg en leszek megbuntetve. Az egesz szabadalmi mizeria sok esetben ugy rossz ahogy van. Az hogy mara az oriascegek mindennapos jatekszereve notte ki magat es ceget lehet ra epiteni eleg szomoru. Persze ertem en, hogy mindenki szeret tobb 100 millio dollart keresni zero munkaert.
  • mad mind #3
    Nem jó a példa, mert ezek a cégek pont ezt csinálják. Felvásárolnak valami elfeledett szabadalmat, utána megvárják amíg valaki újrafeltalálja és felfuttatja és beperlik. Tudod ez öli meg a fejlesztéseket, nem a lopás.
  • Jonah #2
    Mert a know-how adása vétele nem illegális, sőt, gazdasági kérdés. Ha most veszel valamit a boltban, te engednéd, hogy kivegye valaki a kezedből azzal, hogy ő meg gyárt egy ugyanolyant mint neked van és ezzel neked a piaci részesedésed rovására kárt okoz ???

    ugye nem.
  • who am I 7 #1
    "Ezek a cégek kifejezetten arra szakosodtak, hogy minél több, lehetőleg több ezer szabadalmat vásároljanak fel, majd fellépnek az ezeket megsértő társaságokkal szemben" Ha szabad kérdeznem az ilyet miért nem tiltja a törvény?