Berta Sándor

Kiberháborút indított volna az USA Líbia ellen

Tavasszal még akár a kibertámadások indítását is elképzelhetőnek tartották egyes amerikai vezetők Líbia ellen, azért, hogy így segítsék elő Moammer Kadhadfi rezsimjének megdöntését. Végül azonban győztek a hagyományos katonai eszközök bevetése mellett érvelők.

A The New York Times nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az Egyesült Államok vezetői a kiberháború elindítása ellen foglaltak állást. A fő ok az volt, hogy a líbiai rendszer ilyen módszerekkel történő letámadása rossz példával szolgált volna más országok, különösen Oroszország és Kína számára. Emellett az is kérdéses volt, hogy Barack Obama amerikai elnök egyáltalán parancsot adhat-e virtuális csapásokra anélkül, hogy erről tájékoztatná a Kongresszust. A támadásokat egyébként azért indították volna, hogy meggyengítsék a líbiai légvédelmet.

Az amerikai katonai tanácsadók a líbiai bevetések tervezésekor konkrétan felvetették, hogy amerikai csapatok törjenek be a líbiai kommunikációs hálózatokba azért, hogy a csatlakoztatott radarokat és a rakétás légvédelmet így tegyék használhatatlanná. Mindez azért is hasznos lett volna, mert a NATO repülőgépeinek ezután nem kellett volna annyira aggódniuk a líbiai légvédelem válaszlépései miatt. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy az amerikaiak milyen módszereket vetetettek volna be. A kérdés végül eldőlt, amikor a NATO átvette a szövetséges légi hadműveletek irányítását.


Néhány hónappal később ugyanez a tétovázás volt jellemző Pakisztán esetében. A kiberakciók végrehajtása az Oszama bin Laden megölésével kapcsolatos misszió tervezésekor is felmerült, akkor így akarták működésképtelenné tenni a pakisztáni lokátorokat. Ezt azonban elvetették és ehelyett különleges felszereléssel ellátott Black Hawk helikoptereket vetettek be. James Andrew Lewis, a Center for Strategic and International Studies munkatársa ezt azzal indokolta, hogy az USA nem akart az első olyan állam lenni a világon, amely hivatalosan is kiberháborús eszközöket használt. "Ezek a kiberképességek olyanok, mint a Ferrari, amelyet a garázsban tartasz, és csak kivételes alkalmakkor veszed elő" - fogalmazott egy kormányzati tisztségviselő.

Bár az Egyesült Államok nem lépte át a Rubicont az új hadviselési módszer tekintetében, az eddig titokban tartott líbiai vita, az iráni atomlétesítmények működését megnehezítő Stuxnet vírus, valamint a Pentagon elleni rendszeres orosz és kínai hackertámadások a virtuális háborúk egyre növekvő jelentőségét mutatják. Barack Obama amerikai elnök kormánya igyekszik felfejleszteni Washington digitális fegyverarzenálját, miközben azt hangsúlyozza, hogy célja elsősorban a létfontosságú kormányzati, katonai és közösségi infrastruktúrák védelme. Júliusban James Cartwright tábornok a The Wall Street Journalnak úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok egy kiberháborúban kizárólag célzott csapásokat alkalmazna és azokat is csak elrettentési céllal használná.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    Engedellyel, mint amikor bin ladent-t lottek le... :-) Pakisztan szovetseges orszag, de csak azert mert rakenyszeritik, hogy az legyen, mint anno a varsoi szerzodesben. Ha nem lenne amarika barat, akkor india is ott kopogtatna, a helyi talibokrol nem is beszelve. Innentol semmirol nem kerdezik meg oket, csak max. utolag szolnak nekik, vagy nem. Egyebkent a bin laden elleni akciorol sem tudott a szenatus, csak anno a hazafias torvenyben kapott a mindenkori elnok egy szabad vadaszati engedelyt, amit addig nem vesznek el tolle, amig nem el vele vissza.
  • NovaTerra #6
    Pakisztán szövetséges ország. Ha ott lőnek például a hegyekben bujkáló "terroristákra", akkor pakisztáni engedéllyel teszik azt..
  • sedward #5
    Amerikának most már meg lehet nyugodni, az olajra rátették a kezüket, a Líbiai bankbetéteket lefoglalták és annak adják vissza akit ők akarnak támogatni, az országot adósságcsapdába rántják és pár év alatt sikerül visszarángatni Afrikának ezt a viszonylag jól élő részét is a nyomorba. Érdemes utána olvasni, hogy azonkívül, hogy ez az ember egy "aljas" diktátor volt, mennyi mindent tett az afrikai problémák megoldásáért, vízvezetéket épített a sivatagban, támogatta a környező államokat és az elmaradott térségeket. Sebaj, majd privatizálnak mindent és többé nem arabok fognak a luxus palotákban luxus medencékben fürdőzni, hanem külföldi bankárok és pénzemberek - akikre ha palotájuk van mások pénzén véletlenül sem azt hangsúlyozzák, hogy miközben a népet sanyargatják dőzsölnek.
  • mousee #4
    Arról is volt valamikor cikk, hogy azt is terrorizmusnak nyilvánítanák, ha amerikát valaki "digitálisan" támadja. Ha ők teszik, akkor pedig a béke nevében teszik... ofkorsz.
  • kvp #3
    Az usa azert nem tamadott mert nem volt mit. A libiai legvedelem nem rendelkezett semmilyen digitalis eszkozzel. Irant meg amugy is tamadjak izraelbol. Jelenleg csak az amerikai katonai rendszerek sebezhetoek komolyabban a neten keresztul, mashol csak a civil infrastuktura a serulekeny, de abbol is csak az ujabb epitesuek. Egyebkent miert is kellene az amerikai elnoknek barmi miatt is engedelyt kernie? Pakisztant is lovik, de szerintem arra sincs szenatusi engedely.
  • Rotyoka #2
    Persze ha ez fordítva lett volna...
  • Szefmester #1
    Lépje át a Rubicont és támadjon.. de amit utána fog kapni, azt nem fogja megköszönni.