MTI

A Pentagon fegyverrel kíván válaszolni a kibertámadásokra

A Pentagon arra a következtetésre jutott, hogy egy másik országból kiinduló kibernetikai támadás háborús cselekedetnek minősülhet, ami először nyitja meg a lehetőséget az Egyesült Államik előtt, hogy egy kihívásra hagyományos katonai erővel válaszoljon - írta a The Wall Street Journal.

A lap szerint a Pentagon júniusban hozza nyilvánosságra első hivatalos kiberstratégiájának részleteit. Ebben megpróbál választ adni a megváltozott világ realitásaira, például arra, hogy egy hacker ugyanolyan veszélyt jelenthet az amerikai nukleáris erőművekre, földalatti vasúthálózatokra és csővezetékekre, mint egy ellenséges ország hadserege. A Pentagon a stratégiát figyelmeztetésnek szánja azon potenciális ellenségei számára, akik ilyen típusú támadást terveznek az Egyesült Államok ellen. Egy katonai vezető szerint az amerikai energetikai hálózat megbénítására egy, az ipari létesítményekre mért rakétacsapás lehet a válasz.

A Pentagon komputerrendszerei ellen 2008-ban indított támadás, valamint az iráni nukleáris program ellen a Stuxnet komputervírus bevetésével elkövetett szabotázsakció felgyorsította a kibernetikai támadások elleni amerikai válaszlépések kidolgozását. A hétvégén hackerek az egyik legnagyobb katonai beszállító, a Lockheed Martin rendszerébe hatoltak be. Az új amerikai álláspont több kérdést is felvet; a többi között azt, hogy hogyan lehet minden kétséget kizáróan megbizonyosodni egy komputeres szabotázsakció eredetéről, és mikor minősülhet háborús cselekedetnek egy hackertámadás.


A Pentagonon belül folytatott vitákban a lap szerint kikristályosodott az "egyenértékűség" fogalma, vagyis az, hogy ha egy kibernetikai támadás olyan mértékben okoz halált, károkat, rombolást vagy üzemzavart, mint egy hagyományos katonai támadás, akkor az katonai erővel való megtorlást vonhat maga után. A 30 oldalas Pentagon-dokumentum 12 oldalas, nyilvános változata szerint a kibertérben elkövetett támadásra ugyanazok az arányos választ lehetővé tevő háborús törvények érvényesek, mint a hagyományos hadviselésre. Az információs infrastruktúra védelme érdekében az amerikai védelmi minisztérium együtt kíván működni más országokkal és a magánszektorral.

A Pentagon szerint mindenképpen szükséges a kiberstratégia NATO-n belüli egyeztetése. A szövetség tavaly megtette az első lépést ezen a téren, amikor úgy határozott, hogy tanácskozást tart, ha valamely tagállamát kibernetikai támadás éri. Az amerikai védelmi minisztérium szakértői úgy ítélték meg, hogy a legkifinomultabb komputeres támadásokhoz - például egy elektromos hálózat kiiktatásához - állami eszközökre van szükség. Az Egyesült Államok haderején belül tavaly külön parancsnokságot létesítettek a kibernetikai támadások elhárítására, amelynek vezetője egyben az elektronikus hírszerzésre szakosodott Nemzeti Biztonsági Ügynökség (NSA) feje is.

A Pentagon elleni 2008-as támadás amerikai sejtések szerint Oroszországból indult ki, ám azt hivatalosan sohasem közölték, hogy a kormányt felelősnek tartják-e ezért. Moszkva mindvégig tagadta az ezzel kapcsolatos vádakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RiSeForMuSiC #30
    @Szefmester:
    Hol nyertek a terrorizmus ellen? Kinyírták bin Ladent, adtak az Alkaloidának egy mártírt. Ami a cikket illeti: éljen a világ első számú vállalati "demokráciája"!
  • llaszlo #29
    Egyszerűen idióták, de hát mit is várhatnánk a csököttagyúaktól?
  • Tetsuo #28
    Elvileg.
    Gyakorlatilag akkor vonjak felelossegre, ha USA es Izrael szerint bunos.
  • kvp #27
    Az usa a lenovo vasarlasa utani heten kitiltotta az osszes uj gepet a pentagonbol es az osszes fontos katonai tamaszpontrol. Ez azert tortent, mert rajottek, hogy eddig az o allami kulcsukkal volt telepitve mind, de ezt a kulcsot a kinaiak valamiert lecsereltek. A tpm csip nelkuli laptopokon egyebkent ilyen tamogatas nincs. De amugy is csak akkor erheto el ha az operacios rendszer is tamogatja, tehat driver nelkul suthetik. A lenovo care pedig nem rootkit hanem tavoli segitsegnyujtasra szolgal. Ha kell az a segitseg, ha nem. Egyebkent ilyen van minden nyugati termeken is, de meg a htc telefonjain is. (a google dev phone-okbol bezzek kiszedtek, azokban csak a google-os taveleres van benne) A vilagon eloszor az apple tamogatta, azota jopar nevesebb pc gyarto is atvette. A kinai eladasra szant kinai termekekben mondjuk valamiert pont nincs semmi, amit nem igazan ertek, mivel ott joguk es lehetoseguk is lenne hasznalni es kotelezove tenni. (a kinai gyartasu router-ek tavvezerelheto fogalomkicsatolasarol pedig csak annyit, hogy fel europa kinai hardverekbol epiti a 4G-s mobilhalozatait)

    A mai vilagban nem igazan lehet tudni, hogy egy tamadas honnan jott, sem helyileg sem a tamado szemelyet illetoen. Tehat ha egy allam elismeri, hogy o volt, csak akkor vonhato felelossegre.
  • NEXUS6 #26
    "Arra lennék kíváncsi, hogy ha netán Kína hekkeli a kedves USA-t - ami előfordult már nem egyszer -, akkor lesz-e ilyen nagy pofájuk, és háborúznának-e."

    Szerinted?

    A múltkor volt egy hírecske, hogy a Lenovo laptopok előre telepített rootkittel, meg kémprogramokkal jöttek. A Lenovo gyorsan bejelentette, hogy természetesen egy alkalmazott magánakciója volt, akit azóta talán, valószínűleg már hihetetlenül erős szóbeli megrovásban is részesítettek. És erre a Zusa hihetetlenül keményen azt válaszolta, hogy: Namerazért!
  • BIZ0906 #25
    "Ezentúl már nem kell WTC-ket magukra robbantgatni"
    Ez már sok mindenkinek az eszébe jutott de valami ok kell, hogy lophassák az olajt. Anno azt hittem jó lehet amcsiban élni de a hatalom nagyon szánalmasan hülye mint itt de ott haderővel válaszolnak xD Szánalmas...
  • Kryon #24
    Pedig egyszerű a helyzet, valaki nézegette a költségvetést aztán megkérdezte tőlük mire ment el a pénz, ők erre hirtelen úgy tettek mintha érdemi munkát végeznének.
  • Rotyoka #23
    Meg hogy bizonyítják be hogy honnan jött a támadás? Végigfuttatom a küldő címet 96 országon és a végére izraelt rakok be, akkor letámadják izraelt? :O
  • Rotyoka #22
    Akkor bombázhatnék is Izrael népét napalmal, mivel a Stuxnet et ők írták. ha hogy ők haverok, bocs.
  • duke #21
    "A Pentagon fegyverrel kíván válaszolni a kibertámadásokra"

    Jo otlet, fonokom geperol kuldok egy "kurvaanyadObama" levelet, es egy ora mulva felrobbantjak az irodajat. :)