Berta Sándor

Támadó célú kiberfegyvereket tervez Nagy-Britannia

Brit lapértesülés szerint a szigetország a védelmi célú és az ellenőrzést szolgáló rendszerek mellett kifejezetten támadó célú kiberfegyvereket is ki akar fejleszteni.

A The Guardian cikkében több kormányzati tisztségviselőre hivatkozva arról ír, hogy a támadó kiberrendszerek kifejlesztésében a vezető szerepet a Kancellária (Cabinet Office) és a Kormányzati Kommunikációs Központ (Government Communications Headquarter, GCHQ) Kiberbiztonsági Műveleti Központja tölthetik majd be. A projekt vezetéséért az utóbbi részleg és a Kancellária közösen felel majd. A programban részt vesz a védelmi minisztérium is, amely bizonyos szakaszokban konkrét javaslatokkal állhat elő. A szaktárca már ki is nevezte Jonathan Shaw tábornokot a védelmi célú kiberműveletekért felelős csoport élére. Shaw a lapnak nyilatkozva kiemelte, hogy a kibertérben lévő konfliktusok nincsenek tekintettel az államhatárokra.

Hasonlóan fogalmazott Nick Harvey brit védelmi miniszter is. A politikus szerint a kibertérben végrehajtott akciók a jövőbeli harcmezők egy részét jelentik majd. Éppen ezért a kiberfegyverek az ország fegyverarzenáljának fontos részét fogják képezni. Nagy-Britanniának megfelelő szoftverekre van szüksége és jelenleg is azon dolgozik, hogy ezeket mielőbb megalkossák. Harvey ezzel először ismerte el hivatalosan is, hogy Nagy-Britannia kiberfegyverként használó programok kifejlesztésén dolgozik.

A védelmi miniszter szerint az új kiberfegyverek használata a többi fegyverhez képest még szinte analóg módon történik. A kibertérben azonban ugyanolyan szabályok, normák, logika és szabványok vannak, mint más konfliktusokban. A politikus hangsúlyozta: bár az új kiberfegyverek támadó feladatok végrehajtására készülnek, de semmivel sem lesznek támadóbbak, mint más fegyverrendszerek és nem fogják megváltoztatni Nagy-Britannia védelmi stratégiáját sem. A szigetország vezetői ugyanakkor a támadó célú rendszerek mellett nem akarnak megfeledkezni a kritikus infrastruktúrák megfelelő szintű védelméről sem. Nagy-Britannia évek óta hangsúlyozza az IT-biztonság és a kiberháborús technikák fontosságát, és nagyon komoly összegeket fordít ezekre a területekre.

Nagy-Britannia bejelentése nem meglepő, különösen azután, hogy a Pentagon jelezte: fegyverrel kíván válaszolni a kibertámadásokra. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy egy másik országból kiinduló kibernetikai támadás háborús cselekedetnek minősülhet, ami először nyitja meg a lehetőséget az USA előtt, hogy egy kihívásra hagyományos katonai erővel válaszoljon. A Pentagon júniusban hozza nyilvánosságra első hivatalos kiberstratégiájának részleteit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kakimakifsz #11
    Churchill zsidó volt?
  • mughuzu565 #10
    ők viszont egy világbirodalmat vesztettek



    http://kerdesek.hu
  • Amergin #9
    Megköszönhetik a zsidó csörcsilljüknek Ja, hogy ezt is tilos észrevenni?
    Én kérek elnézést...
  • NEXUS6 #8
    Mindig mondjuk, hogy ígytrianonmegúgytrianon, ők viszont egy világbirodalmat vesztettek el az utóbbi 100 évben!
    Na ahhoz kell az igazi balsors, meg tehetség.
  • Amergin #7
    Hülye angolok, angol hülyék...
    Amúgy pedig azokkal az országokkal, akikkel "anglia hadnagyocska" háborúzni méltóztatik a kecskepásztorok informatikai rendszereiben kib****tt nagy károkat fognak okozni
  • viasz #6
    Kemény az élet :D
    Ha csak most kezdenek ilyeneket csinálni, tuti jó nagy lemaradásban vannak.

    Nem, nem lézerez le a géped. Pedig megtehetné a dvd olvasó lézerrel :D
    Valószínűleg nem is a júzerek a közvetlen célpontok. Viszont elég, ha mondjuk Paks-ot kicsit megmasszírozzák, és máris nagyon sok fontos helyen nem lesz áram egy időre, elég komoly károkat okozva.
    (Tudom, persze nem csak onnan van áramunk, meg van tartalék generátor stb. egy darabig.)
  • cateran #5
    A briteket kapcsolatba hozni barmivel ami nem "jacket potatoe, Her Majesty and her royal family, ale, pub, illogical thinking without common sense" hiba...Remenytelen 1 fajta...Meg ha az indiaiak le is programozzak nekik..eleg csak 1 "kepzett" angol a rossz helyen es rossz idoben (vagyis mindig az adott software kornyeken) hogy taccsra vagjak magukat..1 lyukas 1 pennyst sem biznek 1 angolra sem...A szoke nos viccek 1:1-ben allnak rajuk is...
  • Mardel #4
    IMMA CHARGIN MAH LAZER!
  • NEXUS6 #3
    Mekkérik a 16 éves hekkertet, hogy szóljon a barátainak, hogy akkor most használják azt a 100 KB nagyságú DDoS programot, amit letöttöttek az interről, de még ők sem használták, csak a tantónéni netszolgáltatója ellen, mert az egyikük fát kapott irodalomból.

    Na ez lesz a Szúpewrszájbőrtámadás! Vágod?
  • egynyári üröm #2
    khm, valaki aki expertebb a kibertérben, magyarázza már el, msot le fog lézerezni a számítógépem, vagy mi lesz? vagy csupán lekapcsolják majd az ellenség rendszereit, és ezt máris támadófegyvernek kell nevezni?