Berta Sándor

Natív kód futtatás a Chrome 14-ben

Elérhető a Google böngészőjének legújabb, 14-es verziója. Az új változat leginkább abban különbözik az elődeitől, hogy a fejlesztők integrálták bele az úgynevezett natív klienst.

A natív kliens segítségével a felhasználóknak lehetőségük nyílik arra, hogy a C és C++ nyelven írt programokat a böngészőben futtassák. Ennek köszönhetően a nagy számításigényű webes alkalmazások közvetlenül használhatják a processzor erejét. A megoldás mind az x86 architektúrájú, mind pedig az ARM CPU-knál működik. A cél az, hogy a natív kódok legalább annyira elterjedjenek és hordozhatóvá váljanak, mint a JavaScript. A natív kliens első verzióit a Google már 2008-ban bemutatta. Az akkori kutatóprojektből mostanra egy igazán kiforrott technika fejlődött ki, ami a társaság munkatársai szerint rövid időn belül megváltoztathatja a webet.

A stabil Application Binary Interface (ABI) segítségével a fejlesztők olyan alkalmazásokat készíthetnek, amelyek zökkenőmentesen működnek a Chrome 14-es és későbbi verzióiban. Így egy stabil platform jöhet létre, ami lehetővé teszi a technika produktív használatát. A megoldás hátránya, hogy így kifejlesztett alkalmazások a Chrome 13-ban és a régebbi változatokban nem futtathatók.


A Chrome 14 másik fontos újdonsága, hogy támogatja a Web Audio API-t, így immár audiofunkciók is integrálhatók egy JavaScript-interfészbe. Mindez megnyitja az utat a fejlesztők, különösen a böngészős játékok készítői előtt. Szintén újítás, hogy az új Chrome-verzió Mac OS X-es változatát teljesen optimalizálták a Mac OS X 10.7 (Lion) külcsínéhez és a Ctrl+Shift+F billentyűkombinációval aktiválható a teljes képernyős böngészés is. Emellett a Chrome immár a Mac OS X alatt is kínál nyomtatási előnézeti funkciót.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a Chrome 14.0.835.163-ban a fejlesztők számos súlyos és alacsony besorolású biztonsági hibát javítottak ki. A Chrome 14 már egyaránt letölthető Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #16
    androidra nincs chrome (most még).
  • Dj Faustus #15
    ARM -architektúrát támogató Linux disztribúció + Chromium

    Vagy Android?
  • Madve #14
    Akkor leszedsz egy meego-t és az eleve chrome-al jön...
  • Madve #13
    ja az atomon fut...
  • Madve #12
    windows 7 starter netbookokon?
  • FefeeX #11
    Windows8 már támogatja az ARM CPU-kat. Vannak már alaplapok, amik PC "kompatibilisek", tehát mikor kijön a Win8, bemész a boltba, megveszed a vasat, telepíted a win8-at, és telepítheted rá a Chrome-ot, ami futtatja a cikkben lévő natív kódokat.
    Röviden ennyi :)
  • nextman #10
    Kiraly.
  • SupraMKIII #9
    ezt nem értem: "mind pedig az ARM CPU-knál működik."
    Mióta van chrome ARM-ra, és honnan lehet letölteni?
  • Komolytalan #8
    "Egyebkent egy ilyen megoldas alapvetoen a sandbox-os browser plugin technologia, amit egyebkent is erdemes lenne hasznalni."
    Technikailag igen, de a nagyobb plugineket gyártó cégeknek nem érdekük, hogy megfertőzzék a gépet (és néha még így is hagynak biztonsági réseket), akik meg natív kódot szeretnének futtatni a felhasználók gépén, azoknak meg általában igen. Itt érzem én az igazi gondot, hogy ha kihagyunk egy réteget és hozzáférést adunk a HW-hoz (mondjuk video kártyákhoz), akkor az esélyes hogy nem lesz annyira se biztonságos megoldás, mint a jelenlegi pluginesdi (amit nem azért találtak ki, mert 10-15 éve mindenki balfasz volt, és nem jutott eszkükbe hogy "exe programot" is lehetne futtatni a böngészőben).
  • kvp #7
    A sandbox technologia amit hasznalnak nagyjabol megegyezik a vmware altal is hasznalt nativ vegrehajtassal. Tehat normal esetben a nativ kod nem latja se a process-t amiben fut, se az operacios rendszer szolgaltatasait. Ha jok az api warpper-ek es jok a virtualizacios megoldasok, akkor legalabb annyire biztonsagos mint egy x86-os emulator, ami tartalmaz hardveres gyorsitast. A gond az, hogy pl. a 3d api mogott elobb-utobb a video driver van, ami pl. hibas is lehet. A google api mogott is elobb-utobb az operacios rendszer van, ott is lehet valahol egy lyuk. Egyebkent egy ilyen megoldas alapvetoen a sandbox-os browser plugin technologia, amit egyebkent is erdemes lenne hasznalni. Ha jol irtak volna meg, akkor az active-x is ilyen lenne, mivel az api ott is jo lenne, csak az implementacio nem sikerult. Egyebkent a rendszer igazabol csak akkor 100%-osan biztonsagos, ha a nacl runtime hardveres tamogatast is kap az operacios rendszertol es a processzortol. Ez az emulacios mod egyebkent minden x86-os virtualizaciot tamogato processzoron elerheto, bar a piacon levo x86-osoknak csak egy reszen van engedelyezve.