Berta Sándor

Megjelent a Chrome 13

A böngésző 13-as verziójában számos új funkció debütál, közülük is kiemelkedik az Instant Pages. Emellett a fejlesztők 30 kevéssé veszélyes és súlyos biztonsági hibát foltoztak be.

Timo Burkard blogbejegyzésében közölte: a Chrome 13 legnagyobb újdonsága, hogy aktiválták a már korábban bejelentett és az Inside Search nevű júniusi rendezvényen bemutatott Instant Pages nevű funkciót, ami az első keresési találatok gyorsabb betöltését biztosítja. Ez a funkció eddig csak a fejlesztői változatokban volt elérhető, azonban a jövőben az összes felhasználó rendelkezésére áll.

A tavaly bemutatott Google Instant kiegészítőjének számító Instant Pages lényege, hogy az első eredményeket már a keresési folyamat közben a háttérben betölti, így a felhasználók rendkívül gyorsan láthatják a találatot. Éppen ezért fontos, hogy az internetező minél precízebben adja meg a keresési címszót. A funkciónak köszönhetően a keresési eredmények néhány másodperccel korábban jelennek meg. Az eljárás egyébként a Google Page Visibility API-jára épül. A fejlesztőeszköz lehetővé teszi a honlapüzemeltetők számára, hogy megállapítsák az Instant Pages a háttérben betölti-e az oldalukat vagy sem, s reagálhatnák erre.


Szintén hasznos és a felhasználók által régóta várt funkció a nyomtatási előkép. Ezt az integrált PDF-nézőke segítségével valósította meg a Google. A funkció már elérhető a böngészőt Windowson és Linuxon használók számára, a Mac OS X tulajdonosoknak azonban még nem. A nyomtatási előképhez egyébként nincs külön gomb a menüben, az a nyomtatási ikonra kattintva hívható elő. A megjelenített kép fekete-fehér, de ez megváltoztatható színesre is.

A Google átdolgozta az Omniboxot is, amelyben a felhasználók megadhatják az URL-eket és a keresési címszavakat. Az Omnibox a módosításoknak köszönhetően intelligensebb lett: a címsorban elég csak pár betűt megadni és a program máris kiadja a lehetséges korábbi találatokat, s jelzi, hogy a betűk mely címekben fordulnak elő. A befoltozott 30 biztonsági hiba már csak hab a tortán, melyek kapcsán a vállalat összesen 17 000 dollárt fizetett ki a hiányosságokat jelző felhasználóknak. Emellett külön jutalmat kaptak a fejlesztésekben részt vevők, így próbálták megakadályozni, hogy néhány újabb biztonsági hiba egyáltalán kialakuljon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gergely1991 #55
    A Chrome userek, a Firefox,Opera, IE(?) usereket oltja a Firefox, IE(?) és a opera userek pedig a Chrome usereket (és lassan így is ki lehet szűrni ki melyik csoportban tartozik).Ez megy milyen kitűnően.Ha nem így vagytok vele,akkor gondoljátok újra alaposan át.Szerintem nemcsak a weboldalbetöltés optimalizálása a lényeg hanem még, az alacsony erőforrás-használat mellett mennyire tuningolható/bővíthető mert manapság ez a divat. :)Amúgy meg maradok a FF-nél mert ezt szoktam meg.Kinek a pap kinek a papné.
  • Freddycom #54
    A chrome facebook oldalán is azt írják, h a bekapcsolt instant pages az alapértelmezett.

    'Today, we’re happy to let you know that Instant Pages is on by default in the latest stable version of Chrome.'
  • Adamul #53
    Viccesek ezek a kommentek, had idézzek a szövegből, ha másnak nem tünt volna fel:
    "Ez a funkció eddig csak a fejlesztői változatokban volt elérhető, azonban _a jövőben_ az összes felhasználó rendelkezésére áll."
    Tehát a jövőben... Eddig gondolom csak fejlesztőknek
  • wraithLord #52
    Ha Update-eled a régi Chrome-ot, akkor valóban nincs bekapcsolva. Viszont gyanítom, hogy neki eleve nem is volt fent Chrome, hanem frissen installálta a 13-asat, és akkor lehet, hogy defaultban be van kapcsolva.


    Az meg, hogy melyik gyorsabb a másiknál 0,001 s-mal, nem érdekel. A Chrome semmivel sem szarabb, mint a többi böngésző, és mivel én napi szinten használom a Google accountomat, evidens hogy krómolni fogok, nem pedig tűzrókázni, operálni, szafarizni stb...
    Addig volt vele bajom, amíg nem támogatta az extensionöket (adblock, gmailcheckerplus, stb.), de amióta igen, már ezzel sincs problémám.
    És szerintem ez az egyik legletisztultabb böngésző.
  • Csaba42 #51
    Jobb lenne, ha élőben tennénk?
  • tommyknockers #50
    Off:
    Hihetetlen, hogy az emberek mi minden szar miatt össze tudnak veszni... Böngésző, operációs rendszer, zene, játékok, politika. Igen, nem vagyunk egyformák, de azért virtuálisan elmetszeni egymás torkát, az kissé sokat mondó.
  • Csaba42 #49
    Ja, és aki a verziószámokat(!) hasonlítja össze (13. vs 5., utóbbi KO mer' kisebb), az minimum megérdemli a csöpp eszét, csak össze ne keverje a meleg vizes csapot a hideg vizessel.
  • Csaba42 #48
    Ne haragudj kisgyerek, de gyárilag N.I.N.C.S. bekapcsolva (most frissítettem). Az, hogy megijedtél, gyors bekapcsoltad, és lőttél egy shotot nekünk, nem hat meg senkit. :) Amúgy nálam is gyorsabb, -2 sec alatt tölt be mindent (mire kigondolom, már látom is, mit akarok).

  • L7wy #47
    Adblock???
    Már írtam egyszer de nem volt reakció...
  • aronvirginas #46
    "Furcsa mód nálam tökéletesen működik, és gyorsabb mint az opera 11.10"

    Jó, hogy nem a 9.10-hez hasonlítod. Én nem mondom, hogy az Opera 11.50-nél esetleg nem gyorsabb, de ha már hasonlítunk, akkor azonos korú szoftvereket hasonlítsunk.