Hunter

Életképes sejtek fématomokból?

Létrejöhetnek élőlények szervetlen anyagokból? Egy skóciai laboratórium eddigi eredményei szerint nem kizárt a dolog, jelenleg a fémalapú élet lehetőségét próbálják bizonyítani.

Lee Croninnak a Glasgow Egyetemen sikerült sejtszerű buborékokat előállítani nagy, fémtartalmú molekulákból, amiket munkatársaival életszerű tulajdonságokkal ruháztak fel. Most azt reméli, hogy teremtményeit teljesen szervetlen, önmaguk szaporítására képes entitásokká fejlesztheti. "Száz százalékig bízom abban, hogy sikerül egy, a szerves biológián kívüli evolúciót gerjeszteni" - mondta Cronin, aki fématomok egész sorából - köztük volfrámból felépülő "polioximetilén" építőelemeket használt, amiket egy oldatban elegyítve sejtszerű gömböket alkotnak.

Cronin és csapata negatív töltésű fém-oxid ionokat kapcsolt egy kisebb, pozitív töltésű hidrogén ionhoz, amikből sókat alkottak. Ezeknek a sóknak az oldatát egy másik sóoldatba fecskendezték, ami nagy, pozitív töltésű és kis, negatív töltésű szerves ionokból készült. A két só találkozásakor felcserélődések mentek végbe, ami során a nagy fém-oxidok a nagy szerves ionokkal képeztek párokat. Az új só, ami nem oldható vízben, egyfajta burokként kicsapódott a befecskendezett oldat körül. Cronin a keletkezett buborékokat szervetlen kémiai sejteknek, röviden iCHELL-eknek nevezte el.

Fém-oxid gerincük módosításával a buborékok több olyan jellemvonással ruházhatók fel, amit eddig a természetes sejtek sajátjaiként ismertünk. Például a szerkezetében egy lyukkal rendelkező oxid egy porózus membránként funkcionálhat, méretei alapján eresztve ki és be a vegyületeket, hasonlóan a biológiai sejtfalhoz. Ez a tulajdonság kémiai reakciók egész sora felett biztosíthat kontrollt a membránnak, ami a specializált sejtek egyik fő ismertetőjegye.

A csapat a buborékokon belül is létrehozott buborékokat, az így keletkezett rekeszek a biológiai sejtek belső szerkezetét utánozzák. Egyes oxid molekulákat fényérzékeny festékekkel összekötve sikerült megalkotni egy membránt, amit ha megvilágítanak a vizet hidrogén ionokra, elektronokra és oxigénre bontja. Mindez a fotoszintézis első lépcsőfoka. "Elvileg protonokat is átpumpálhatunk a membránon, létrehozva egy proton gradienst" - mondta Cronin. A proton gradiens ugyancsak kulcsszerepet játszik a fény energiává alakításában. A lépések összerakásával elvileg létrehozható egy önmagát energiával ellátó sejt.

Mivel a kutatás még gyerekcipőben jár a szintetikus biológusok nem kívánnak messzemenő következtetéseket levonni Cronin eredményeiből. A buborékok addig nem tekinthetők életnek, amíg nem rendelkeznek egy szaporodásukat és evolúciójukat működtető szerkezettel, mint esetünkben a DNS, ami lehetővé teszi az információ stabil tárolását, pontos megkettőződését és átadását, emelte ki Manuel Porcar, a spanyol Valencia Egyetem szakértője. "Ez elméletben lehetséges, azt azonban elképzelni sem tudom, milyen rendszert tudnának beültetni" - mondta. Erre még Cronin sem tud egyértelmű választ adni, tavaly azonban már bebizonyította, hogy a polioximetilének rávehetők, hogy egymást sablonként használva többszörözzék önmagukat.

Cronin jelenleg egy 5000 órán át tartó kísérlet keretében nagy tömegben állítja elő a buborékokat, amiket különböző pH értékű és összetételű vegyületekkel töltött kémcsövekbe fecskendeznek. Azt reméli, hogy az eltérő közegekben csak a legalkalmasabb buborékok maradnak fenn és olyan életre jellemző viselkedést fedeznek fel, mint az erőforrásokért való küzdelem, vagy a természetes kiválasztódás. Cronin eddigi munkái azt sugallják, hogy a sejtek képesek módosítani saját kémiájukat a különböző környezetekhez való alkalmazkodás érdekében, eredményei azonban még előzetesek, részletekkel sem szolgált. "Azt hiszem, most jutottunk el az első fejlődőképes cseppekig" - mondta. Ha valóban sikerült fejlődőképes buborékokat előállítania, akkor a földönkívüli élet lehetséges tartománya is jelentősen bővülhet. "Minden esély megvan a nem szénalapú élet létezésére" - tette hozzá.

"A Merkúron teljesen különböző anyagok vannak. Ott könnyen elképzelhető egy szervetlen anyagokból felépülő lény" - helyeselt Tadasi Szugavara, a Tokiói Egyetem kutatója, aki szerint még szükség lesz némi időre Cronin feltevésének bizonyítására, mindenesetre örömmel fogadta, hogy valaki végre a gyakorlatban is elindult egy új irányba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Merces #45
  ....nem én még nem vagyok de leszünk mind a ketten hatvan plusszosok, kis balszerencsével, majd gondolj erre a szülinapodon.........
 • vumbi #44
  "ilyen hús,vér szarkupacon......" : marmint ami te vagy?
 • Merces #43
  ...azért barátom , mert népesség szabályozással éveztredekig tartana mire elfogyna az a sok ember, számolj utána első generáció két gyerek/család,második egy gyerek, harmadik megint kettő, vagy simán ki is nyirhatjuk az öregeket ha elérték a nyugdijkorhatárt, de szerintem az nem tetszene nekik...
 • Merces #42
  ...inkább a bádogot választom, szellemi utódon törd a kis buksidat ne ilyen hús,vér szarkupacon......
 • Merces #41
  bocsánat,fém szövet csontvázon......
 • vumbi #40
  1. nyilvan ezert kommentelsz hulyesegeket, mert egy no aki ravilagitana, hogy gyerekes vagy
  2. tok mindegy hogy bekovetkezik e, es ha igen mikor. itt a lenyeg, hogy apokalipszist vizionalsz. az meg szektas stilus.
  3. ez igy igaz. azert vedd figyelembe, hogy minden tulszaporodo faj megterheli a kornyezetet(extrem pelda a cianobakterium, ami idonkent "lenullazza" a Balatont), ilyen ertelemben nem vagyunk rosszabbak mas fajoknal, egyszeruen a szelekcio alol kibujtunk, es annak rendje modja szerint kizsakmanyoljuk az okpszisztemat, hogy legyen kaja meg nyersanyag. szomoru, de ez a jelen. erre a valasz egy megvaltozott emberi eletstrategia lesz. K strategianak nevezi az okologia azt az eletciklust ami kb annyi utodot termel amennyi a szulok potlasara kell (ellentete az R strategia amikor annyi utodja van az egyednek ami a csovon kifer 100-1.000.000, pl rovarok), beleszamitva a szaporodas elott elhullo egyedet. Az ember is K strategias, de mivel az szaporodo kor elotti elhalalozas kozelit a nullahoz, mig a varhato utodok szama meg mindig ~10-1, ezert par generacio alatt be tudtuk nepesiteni a Foldet. Amugy ez az emeberi elet ciklus alaban jol mukodik, 100.000 even keresztul, nem voltak gondok. viszont most kell egy ujjabb lepes, amikor az utodok szama csak par szazalekkal haladja meg a szuloket, es hosszu tavon is stabil marad a populacio, on szabalyozassal, nem pedig szelekcios tenyezok miatt, ahogyan az a termeszetben zajlik. szal nem sivalkodni kell, hanem terevzni, es kontrollaltan elni.
  4. biologus vagyok te eszleny
 • zsoltioregon #39
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  1.: nem vagyok az, de a te szádat teli verném cuccal.
  2.: azt csinálok amit akarok
  3.: ti azzal írjátok és ö-vel. miért kéne VH -5 milliárd emberhez?
 • gyusz2 #38
  1.Buzi-e vagy?
  2.Attól még, hogy sok idő eltelik, nem kell örülni.
  3.A "kőrforgás"-t rövid ö-vel írják. Egyébként tényleg elég lenne a Földre kb. 1 milliárd ember, de akkor most csináljunk egy 3. v.háborút?
  4.Ez a mondat tetszik, nem vagy egy kicsit sem beképzelt.:-)
 • zsoltioregon #37
  Nem lennék szomorú!
  1.:nincs még normális barátnőm se, akit felcsinálhatnék>gyerek sincs>unoka pláne
  2.:sok idő eltelik mire ilyen fém/műanyag alapú mesterséges lények kollektíven, szociális rendszerekbe tudnak szerveződni és társadalmat létrehozva "üzemeltetnének" egy létformát. Még az átmenet a párhuzamos együtt élés is min 90-200 év lesz.
  3.:a logódban látható majom is azért áll a kihalás szélén, mert mi emberek ilyennek vagyunk. Az életnek, van egy kőrforgása nyilván, fajok jönnek és mennek, de nem 50000 (ha szigorú vagyok 1000) év alatt pusztulnak ki ezrével. Napi 10-20 faj odalesz csak azért mert mibelőlünk emberből túl sok van! 100 millió bőven elég lenne.
  4.:Ha egy századnyi tudásom, kreativitásom és logikám a te fejedben lenne, az szétdurranna, mint egy vízzel telt léggömb.
 • vumbi #36
  Te komolyan annak orulsz, hogy nem az unokade lesz ez a bolygo, hanem valami badognepsege?

  Nem hiszem hogy 100 vagy