Berta Sándor

Cenzúramentes zóna felhőszolgáltatók számára Kínában

A kínai kormány úgy döntött, hogy Chongqing városában egy cenzúramentes övezetet hoz létre. Az ázsiai ország így akarja elérni, hogy több cég telepítse felhőszolgáltatása szervereit Kínába.

A Global Times nevű helyi lap beszámolója szerint ez a zóna lesz az egyetlen olyan terület Kínában, ahol a szerverek cenzúrázatlan kapcsolatot tarthatnak fenn a külföldi számítógépekkel. Az új övezet hivatalos neve International Cloud Computing Special Zone lesz és a létrehozásáról már áprilisban határozatot hoztak Chongqing város vezetői. Ennek ellenére a külföldi érdeklődők bizalmatlanul fogadták a hírt és nem nagyon tolongtak az ajánlat hallatán. Az első külföldi befektető a Pacnet nevű telekommunikációs vállalat, amely egy teljes szerverparkot telepítene a városba.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a nyitást a kínai vezetők határozták el, vagy arra a külföldi cégek nyomására került sor. A kínai lapok ugyanakkor érdekesen fogalmaztak a bejelentéssel kapcsolatban: szerintük ez a lépés egyfajta kihívást jelent majd a helyi hatóságok számára. A Falun Gong mozgalomhoz közel álló The Epoch Times ugyanakkor arról írt, hogy a bejelentés nagy érdeklődést váltott ki és egyúttal el is bizonytalanította a helyi lakosokat. A fórumokban számos olyan bejegyzést lehet olvasni, amelyek szerzői amiatt háborognak, hogy vajon miért csak a külföldi cégeket részesítik ilyen különleges bánásmódban a kínai hatóságok, a helyieket pedig miért nem.

A Global Timesnak a Chongqingi Gazdasági és Információtechnológiai Bizottság egyik illetékese azt mondta, hogy a nemzetközi zónát a város Liangjiang részében jelölték ki és hogy eddig már számos külföldi befektetővel kötöttek együttműködési megállapodást. Az övezet 10 négyzetkilométer területű. A cégek azonban csak azután építhetik fel szerverközpontjaikat, hogy megszerezték az üzemeltetéshez szükséges helyi távközlési és adatmenedzselési licenceket.

Az első központ a 250 000 négyzetméter alapterületű China International Electronic Commerce Center lesz, amelynek az építése áprilisban kezdődött. A beruházás 1,6 milliárd jüanból valósul meg. A Pacnet 150 millió jüanért két épületet építtet fel, amelyekben összesen 30 000 szervert helyeznek majd el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djw #2
    +1 :D
  • Amergin #1
    Nem kell ezt a cenzúrás dolgot nagyon emlegetni! A zsindex is megírta, hogy Kínán lovagolni NEM MENŐ! Inkább örüljünk, hogy "megsegítik" a mi "nehéz helyzetben lévő" országunkat a kis 1 Mrd euros államkötvény jegyzésükkel, hiszen ennyi pénzért a szar nem csak ehető, de finom is!