Berta Sándor

Augusztus végére készülhet el az iráni belső internet

Egyre határozottabban körvonalazódik az Irán által indított nemzeti internet-program. A lakosságot teljesen elzárják az internet elől, csak a belső hálózaton lévő tartalmakat láthatják.

Az iráni kommunikációs és információtechnológiai minisztérium bejelentette, hogy a helyi internet infrastruktúrájának tesztverzióját augusztus végén bekapcsolják. Az iráni kormány képviselői hónapok óta beszélnek egy "tisztán belföldi internet" létrehozásáról. A ROG álláspontja szerint, amennyiben Irán megvalósítja az elképzeléseit, úgy egy teljesen új online ellenőrzési dimenzió nyílhat meg a helyi hatóságok előtt és az iráni lakosságot gyakorlatilag teljesen elzárhatnák a nemzetközi internet elől.

"Ezek a tervek azt mutatják, hogy az iráni rezsim egy minden információterjesztő csatornát érintő, teljes cenzúrát akar kiépíteni" - olvasható a ROG közleményében. A szervezet szerint mindez azzal járna, hogy egy olyan intranet jönne létre, amely képes lenne ellenőrizni a kiberdisszidenseket, az ellenzéki politikusokat és szervezeteket, a bloggereket és a kritikus véleményeket megfogalmazó felhasználókat.

Az iráni kormány viszont azt állítja, hogy a projekt célja a külső internetes támadások kivédése, valamint a helyi lakosság megóvása a kívülről érkező, morálisan elítélhető tartalmakkal szemben. Emellett hatékonyabban megvalósulhat az e-mailek kezelése és az információk gyűjtése. Az intranetet először a meglévő internet mellett építenék ki, majd ha ez megvalósult, teljes mértékben felváltaná a World Wide Webet. Az internethez csak a bankok, az állami intézmények és a minisztériumok csatlakozhatnának.

A technikai részletek egyelőre nem ismertek. Resa Takipur Anwari kommunikációs és információtechnológiai miniszter csak annyit árult el, hogy az új hálózat 8 megabites lesz, amit később 20 megabitesre bővítenek. Ezenkívül az iráni kormány jövő év elején akarja elindítani a Ya Haq nevű nemzeti online keresőszolgáltatást is. Idén május végén Ali Aghamohammadi, az iráni gazdasági minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a helyi internet úgynevezett "halal" lesz, ami azt jelenti, hogy teljesen az iszlám világ etikai és morális normáinak lesz alárendelve. Emellett felmerült az a lehetőség is, hogy ilyen módon támogassák más iszlám országok belső hálózatának a kiépítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #7
    Az életedet teszem fel, hogy van ott egy nem publikus monitorozó és nyomkövető rendszer is, hogy az ilyen próbálkozások szépen lenyomozhatók legyenek. Olyan, amit nem lehet kijátszani, mert a rendszer létfontosságú eleme.
  • Sir Ny #6
    mé, nincs ott mobiltelcsi? világ-térerő? műhód? iridiumos bizbasz? egy wap képes telcsivel az egész halal hozzácsatolható az internetre.
  • Rotyoka #5
    Egy belső hálózatot hoznak létre ami nem csatlakozik az igazi internethez.

    Innentől nem lehet mit tenni
  • FlessDesIgnore #4
    Elég gyenge próbálkozás, mert nyilván lesznek akik szomszédos országokból I2P/TOR és egyéb hagymakódolású tunelleken álövik a globális tartalmakat. Így ha megfeszülnek se tudják teljes mértékben szabotálni a globális interneten elérhető tartalmak áramlását, maximum jelentősen lassítani a beérkező sávszéleket, amit az aktivisták idővel nyilván kiszélesítenek.

    Mivel az intranetes infrastruktúra már amúgy is adott az országban , a határmenti mezsgyékről beinjektált forgalom az országon belül is vígan terjedhet titkosított és decentralizált csatornákon.
  • Rotyoka #3
    Ha atomot kapnának, szerinted 2 hétig kibírna a felsőbbrendű nyugatod?

    Élj csak ebben a tudatban.
  • Gyuszopapa #2
    Atomot nekik.
  • astrobal #1
    Orwell csak pár évet tévedett..