Berta Sándor

Árnyékhálózatokat hoz létre az amerikai kormány

Olyan úgynevezett árnyékhálózatokat akar kiépíteni Barack Obama kabinetje, amelyek segíthetnek a kiberdisszidenseknek és az aktivistáknak a fejlett világgal történő kapcsolattartásban.

A The New York Times tudósítása szerint a tervezett projektek közül kiemelkedik egy afganisztáni független mobilhálózat, amit 50 millió dollárból hoznának létre és amit a többi hálózattal ellentétben jobban ellenáll majd a tálibok támadásainak. Az akció kódneve Project Palisade. Az amerikai kormány az év végéig összesen 70 millió dollárt akar fordítani ilyen programok támogatására.

Az Obama-kormány kezdeményezése bizonyos értelemben egy új frontnak is tekinthető a véleményszabadság és a demokrácia támogatása mellett indított háborúban. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a The New York Timesnak indoklásul azt írta, hogy világszerte egyre többen használják az internetet, a mobiltelefonokat és más technológiákat arra, hogy szót kérjenek, elmondják a véleményüket a különböző dolgokról, s fellépjenek az igazságtalanságok ellen.

"Arra összpontosítunk, hogy ebben segítsünk nekik, hogy egymással, ezekkel a csoportokkal, a kormányaikkal és az egész világgal kommunikálhassanak. Történelmi esélyünk van arra, hogy pozitív változásokat indíthassunk el. Olyan változásokat, amiket az Egyesült Államok is támogat. A Fehér Ház egyértelműen azt az álláspontot képviseli, hogy egyetlen állam sem tilthatja meg polgárainak az internethez vagy más kommunikációs eszközökhöz való hozzáférést" - írta a politikus a szíriai helyzetre utalva. Clinton hozzátette: óva intik a helyi kormányt attól, hogy a változási folyamatot azáltal próbálja meggátolni, hogy nem engedi szóhoz jutni a szír népet.

Sascha Meinrath, az Új Amerika Alapítvány Nyílt Technológia Kezdeményezésének igazgatója elmondta, hogy olyan független hálózatot fognak létrehozni, amit alig lehet majd leállítani, ellenőrizni vagy megfigyelni. A céljuk, hogy a rendszer könnyen felépíthető legyen és a segítségével az emberek egyszerűen kapcsolatba léphessenek a világgal. Szakértők ugyanakkor rávilágítottak, hogy az új hálózatok veszélyeket is hordozhatnak magukban, hiszen az elnyomó rezsimek ezek segítségével könnyebben megtalálhatják az ellenségeiket, az ellenzéki politikusokat és szervezeteket.

Öt évvel ezelőtt az afganisztáni Jalalabadban már elkészült egy ilyen teszthálózat. Az USA most folytatná a programot és elsősorban Afganisztán, Irán, Szíria és Líbia lakosainak akar segíteni. Az amerikai külügyminisztérium már március végén jelezte, hogy támogatni akarja az olyan új technológiák kifejlesztését, amelyek lehetővé tehetik az aktivisták és a kiberdisszidensek számára a cenzúrák és az internetblokádok kijátszását. Május elején pedig a szaktárca bejelentette, hogy egy több millió dolláros új technológiával kerülné ki a külföldi kormányok cenzúráját az interneten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)